OCDE: Clasa de mijloc din ţările dezvoltate se contractă

I.M.
Internaţional / 11 aprilie 2019

Clasa de mijloc din ţările dezvoltate se contractă

Clasa de mijloc din ţările dezvoltate se contractă, în condiţiile în care creşterea salariilor nu ţine pasul cu mărirea costurilor pentru locuinţe, educaţie şi asistenţă medicală, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters, citat de News.ro.

Majoritatea oamenilor din cele 36 de state membre ale OCDE fac parte din clasa de mijloc, definită de organizaţie drept gospodării cu venituri cuprinse între 75% şi 200% din medidia naţională.

Cu toate acestea, ponderea acestora s-a redus de la 64% în anii '80 la 61% în prezent, în ţările membre ale OCDE pentru care sunt disponibile date, potrivit unui raport al organizaţiei, numit "Under Pressure: The Squeezed Middle Class" (Sub presiune: Clasa de mijloc strivită)

Clasa de mijloc a scăzut cu fiecare generaţie, 68% din generaţia baby-boomers - cei născuţi în perioada 1942-1964 - aparţinând clasei de mijloc când aveau 20 de ani, comparativ cu 60% în cazul generaţiei millennials, care include persoane născute între anii 1983-2002.

OCDE atribuie declinul clasei de mijloc parţial stagnării câştigurilor, veniturile medii crescând cu o treime mai puţin comparativ cu venitul mediu al celor mai bogaţi 10% dintre oameni, în ultimii 30 de ani, conform News.ro.

Costurile au urcat mai rapid decât inflaţia pentru piloni majori ai clasei de mijloc, cum sunt locuinţele. Potrivit OCDE, costurile pentru locuinţe au crescut în ultimele două decenii de trei ori mai rapid compaativ cu venitul mediu pe gospodărie. Gospodăriile din clasa de mijloc au cheltuit mai mult şi pentru educaţie şi sănătate.

În acelaşi timp, angajaţii se confruntă cu o nesiguranţă mai mare a locurilor de muncă, agravată în ultimii ani de creşterea automatizării, despre care OCDE afirmă în prezent că pune în pericol unul din şase locuri de muncă din clasa de mijloc.

Peste 20% din gospodăriile din clasa de mijloc cheltuiesc mai mult decât câştigă, recurgând tot mai mult la datorii pentru a-şi finanţa stilul de viaţă.

"Astăzi, clasa de mijloc seamănă tot mai mult cu o barcă pe o mare agitată. Guvernele trebuie să asculte îngrijorările oamenilor şi să protejeze şi să promoveze standardele de viaţă ale clasei de mijloc", a afirmat preşedintele OCDE, Angel Gurria, într-un comunicat.

Pentru a îmbunătăţi situaţia clasei de mijloc, OCDE recomandă investiţii în training, pentru creşterea potenţialului de venituri şi negocierea colectivă a salariilor, scrie News.ro.

OCDE mai sugerează transferul poverii fiscale de la veniturile obţinute prin muncă la cele obţinute din câştigurile de capital, proprietăţi şi moşteniri, în timp ce taxele pe venituri ar trebui să fie progresive.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Acest articol ,si in special ,ultimul paragraf ,ar trebui sa constituie lectura obligatorie si eliminatorie pentru liberalii mimetici de la noi .

  1. EXCELENT SUBLINIAT ! ROMANII AU NEVOIE DE SOCIAL DEMOCRATIE ,NU DE SPOLIERE DE DREAPTA, IMBOGATITII PATRONI ROMANI ISI CRESC VENITURILE PE SPINAREA CELOR MULTI SI OBIDITI SI ISI FAC VACANTELE PRIN TARI EXOTICE !

   LIBERALII SI USERISTII URASC TARANUL ROMAN,URASC PENSIONARII SI BATJOCORESC TINERII ABIA IESITI DE PE BANCILE SCOLILOR, VENITURILE PROGRESIVE SOCIAL DEMOCRATE CRESC NIVELUL DE TRAI ! 

   ROMANII S-AU SATURAT SA FIE JECMANITI DE BANCILE STRAINE, DE JNAPANII DIN ASIGURARI SI DE PE BURSA SI DE TOTI HOTII DIN IMOBILIARE !

   SATELE ROMANILOR PLANG DUPA TINERII URGISITI DE TEROAREA BASHISTA , DREAPTA INSEAMNA JAF SI PUSTIIRE IN ROMANIA, NICI UN SISTEM DE IRIGATII NU MAI AVEM, IAR STRAINII NE CUMPARA PAMANTURILE SARACINDU-NE CU FIECE ZI !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9716
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9007
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3183

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb