Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

OLIMPISM MURDARMită pentru organizarea JO

O.D.
Ziarul BURSA #Sport /

Mită pentru organizarea JO

Mizeria din jurul organizării marilor competiţii sportive începe să iasă la lumină. A venit rândul Olimpiadei de la Rio.

Fostul guvernator al oraşului Rio de Janeiro, Sergio Cabral, a afirmat că a mituit delegaţi ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), printre care fos­tul atlet ucrainean Serghei Bubka şi fostul înotător rus Aleksandr Popov, pentru a obţine organizarea Jocurilor Olimpice din 2016 de către metropola braziliană, informează AFP. Cumpărarea voturilor, în valoare de 2 milioane dolari, a fost aranjată cu ajutorul fostului preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Atletism, Lamine Diack, a declarat fostul guvernator în faţa judecătorului federal responsabil cu dosarul, care anchetează acuzaţiile de corupţie din jurul desemnării oraşului Rio.

"Fostul preşedinte al Comitetului olimpic brazilian, Carlos Arthur Nuzman mi-a spus: preşedintele Federaţiei internaţionale de atletism, Lamine Diack, este deschis avantajelor (mitei)", a declarat fostul guvernator al oraşului Rio, care se află în închisoare de la finele anului 2016 şi a fost găsit vinovat de mai multe cazuri de corupţie în cursul mandatului său (2007-2014). Printre numele citate de Sergio Cabral ca membri ai CIO care şi-au vândut voturile, figurează campionul olimpic la sărituri în înălţime Serghei Bubka şi înotătorul rus Aleksandr Popov, două legende ale sportului. "Ei m-au asigurat că Serghei Bubka a primit mita, la fel şi rusul Aleksandr Popov, marele campion mondial", a spus Cabral în faţa judecătorului.

Conform fostului guvernator al metropolei braziliene, banii ar fi fost trans­feraţi de antreprenorul brazilian Arthur Soares - un om de încredere - lui Papa Massata Diack, fiul lui Lamine Diack.

Cele două milioane de dolari ar fi servit apoi pentru a plăti membrii CIO în schimbul voturilor, informează Agerpres. Atât Lamine Diack cât şi fiul său se află în aşteptarea unui proces în faţa tribunalului corecţional din Paris. Ei sunt bănuiţi de a se fi aflat în centrul unui sistem de corupţie care acoperea dopajul de atletismul din Rusia. Totodată, fostul guvernator al oraşului Rio a declarat că fostul preşedinte brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), şi fostul primar din Rio, Eduardo Paes (2009-2017), erau la curent cu cumpărarea de voturi, dar nu au participat nici la negocieri şi nici la plata mitei.

De asemenea, în jurul atribuirii organizării a două cupe mondiale de fotbal (Rusia - 2018 şi Qatar 2022) au planat nenumărate suspiciuni. Fos­ta conducere a FIFA a fost vizată într-un amplu dosar de corupţie legat de alegerea gazdelor CM, ediţiile 2018 şi 2022 şi unele turnee din America Latină, informaţiile fiind strânse de FBI. În acest dosar s-au operat mai multe arestări şi au fost dictate condamnări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS