OMS: 163.000 de persoane mor anual în UE din cauza erorilor de medicaţie

A.F.
Internaţional / 6 noiembrie 2023

OMS: 163.000 de persoane mor anual în UE din cauza erorilor de medicaţie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 163.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană din cauza erorilor de medicaţie. Printre cele mai comune erori se numără eliberarea unui medicament greşit, a unei doze incorecte, precum şi eşuarea în a se identifica interacţiunile dintre medicamente sau contraindicaţii, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, totodată, erorile de medicaţie pot fi cauzate de oboseala lucrătorilor din domeniul sănătăţii, lipsa personalului, pregătire insuficientă sau furnizarea de informaţii greşite pacienţilor.

Problema erorilor de medicaţie a devenit atât de acută încât, în 2017, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat o iniţiativă globală de contracarare, aceasta fiind doar a treia acţiune globală lansată de OMS cu scopul creşterii siguranţei pacienţilor, după iniţiativa "Îngrijirea curată este îngrijire sigură", referitoare la igiena mâinilor, lansată în 2005, şi iniţiativa "Chirurgia sigură salvează vieţi", lansată în 2008.

Potrivit unui sondaj comandat de "Acţiunea Colaborativă Europeană privind Erorile de Medicaţie şi Trasabilitatea", farmaciştii din Uniunea Europeană consideră că reducerea erorilor de medicaţie poate fi realizată cu ajutorul sistemelor de trasabilitate, precum prescripţia electronică, supravegherea erorilor de medicaţie şi sistemele de administrare a medicamentelor cu coduri de bare.

În tot acest context, High-Tech Systems & Software (htss), companie specializată în furnizarea de soluţii software pentru industria sănătăţii, a lansat wisepharm, o soluţie software de management a farmaciilor, concepută pentru a îmbunătăţi precizia şi eficienţa în procesul de eliberare a medicamentelor. Evenimentul de lansare a avut loc în Bucureşti, la sediul Microsoft, partenerul wisepharm în această iniţiativă strategică. Prin intermediul parteneriatului cu Microsoft, wisepharm face un pas esenţial spre obiectivul de a aduce inovaţia şi tehnologia de vârf în industria farmaceutică, facilitând transformarea digitală a farmaciilor. Peste 150 de farmacişti, manageri şi owneri de farmacie au participat la lansarea wisepharm şi au testat capabilităţile noului produs software dezvoltat de htss.

"Cu ajutorul wisepharm, farmaciştii pot oferi servicii personalizate de cea mai înaltă calitate. Farmacia nu este un magazin, nu eliberează orice fel de produse ci eliberează medicamente. Acestea conţin substanţe care ne fac bine dar care ne pot face şi foarte mult rău dacă nu sunt administrate corespunzător sau dacă le amestecăm într-un mod în care nu ar trebui. În nomenclatorul medicamentelor de uz uman al ANMDMR sunt prezente peste 30.000 de produse iar un farmacist, oricât de bine pregătit ar fi, nu poate reţine pe de rost indicaţiile terapeutice sau contraindicaţiile a zeci de mii de medicamente. Aici intervine wisepharm şi rolul său de asistent virtual al farmacistului, fiind programat să lanseze avertismente cu privire la dozajul potrivit şi la posibilele contraindicaţii între medicamente.

Totodată, wisepharm facilitează preluarea reţetelor electronice şi integrează sistemele de administrare a medicamentelor cu coduri de bare, soluţii optime aşteptate la nivel internaţional de farmacişti, afirmă Ana Gavrilă, Pharma & Retail Product Director în cadrul htss.

Mai mult decât atât, modulul de e-commerce integrat în wisepharm reprezintă un adevărat portal de farmacie online, cu o componentă puternică de configurare a magazinului online, care va permite farmaciilor să implementeze politici moderne de atragere a clienţilor din mediul virtual.

"Pentru pacienţi, wisepharm deschide uşa către o experienţă complet nouă în farmacii. Înţelegem că pacienţii au nevoie de siguranţă şi încredere în ceea ce priveşte tratamentele lor. Cu ajutorul wisepharm, pacienţii pot avea certitudinea că farmacistul lor are acces la cele mai avansate tehnologii pentru a asigura tratamentele potrivite.

Sistemul contribuie la o mai bună înţelegere a concentraţiilor şi compatibilităţii medicamentelor, permiţând pacienţilor să primească informaţii relevante şi să evite potenţiale interacţiuni periculoase. wisepharm este un partener de încredere pentru pacienţi, concentrându-se pe nevoile şi îngrijirea lor ca prioritate. Astfel, aceştia pot aborda procesul de tratament cu încredere şi siguranţă," adaugă Ana Gavrilă.

Ce urmează pentru wisepharm?

"Privind către viitor, wisepharm îşi propune să rămână în fruntea industriei şi să continue să ofere soluţii inovatoare pentru farmacii şi pacienţi. Planurile noastre de dezvoltare includ extinderea cotei noastre de piaţă şi explorarea unor noi oportunităţi pe pieţele internaţionale. Ne-am angajat să aducem beneficiile wisepharm unui public mai larg de farmacii, crescând astfel gradul de automatizare şi eficienţă în gestionarea medicamentelor.

Unul dintre punctele noastre cheie de diferenţiere este opţiunea de "face recognition", utilizarea maşinilor automate (vending machines şi dispensing machines), implementarea tehnologiei iBeacons şi afişaje digitale pentru a personaliza experienţa la punctul de vânzare. De asemenea, suntem dedicaţi integrării între punctul de vânzare şi sursele de date despre clienţi, permiţând astfel farmaciilor să realizeze cross-selling şi să ofere o experienţă de cumpărare unică.

Noua noastră soluţie de gestionare a farmaciilor aduce funcţionalităţi integrate pentru a servi clienţii şi în zona de retail, sprijinind în acelaşi timp dezvoltarea strategică a business-ului în magazinele proprii şi colaborarea cu clienţii angro independenţi. În plus, punem la dispoziţia farmaciilor un set complex de instrumente pentru raportare, tablou de bord, matrice de date, analize de previzionare, analize prescriptibile, interogare ad-hoc şi analiză, analize OLAP multidimensionale şi analize predictive.

Toate acestea reflectă angajamentul nostru de a pune tehnologia în slujba oamenilor, de a eficientiza procesele şi de a oferi farmaciilor instrumentele necesare pentru a rămâne competitive într-o piaţă aflată în continuă evoluţie," conchide Ana Gavrilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6402
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8856
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9150

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb