Omul de afaceri Călin Mitică, trimis în judecată pentru corupţie

F.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 10 august 2015

Omul de afaceri Călin Mitică, trimis în judecată pentru corupţie

Unsprezece persoane, printre care omul de afaceri Călin Mitică,care controla acţionariatul SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca şi SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, şi foşti directori din CFR, au fost trimise în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru fapte de corupţie, dosarul fiind transmis Tribunalului Cluj.

Potrivit DNA, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, omul de afaceri Mitică Călin, Dumitru Bărbăcuţi, director general al SC Remarul 16 Februarie, la data faptelor, Alexandru Teodor Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, la data faptelor, precum şi Adriian Ştefan, director de infrastructură al SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca. În plus, au fost mai trimişi în judecată Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galaţi, la data faptelor, Marian Panaite, inspector la Autoritatea Feroviară Română (AFER), la data faptei, Cristian Mircea Arnăutu, director al Oficiului Notificat Feroviar Român din cadrul AFER, la data faptei, pentru abuz în serviciu, Gelu Dae, director general al AFER, la data faptei, pentru favorizarea făptuitorului, dar şi Florin Ştefan Andrei, Liliana Luţa Seceleanu, Alexandru Sorin Trandafirescu.

Totodată, a fost trimisă în judecată şi SC Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, pentru dare de mită, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu, toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 28 ianuarie 2013 - 16 iunie 2014, Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranşe succesive, a sumei de 414.392 lei lui Teodor Alexandru Gavriş, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Remarul 16 Februarie, astfel încât să obţină contractele de servicii revizie la mai multe automotoare, în valoare de peste 220 de milioane de lei.

"Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de o societate controlată de Gavriş, în baza unor acte de recepţie fictive şi prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv. La aceste fapte ar fi participat şi Dumitru Bărbăcuţi, director general al SC Remarul 16 Februarie, în calitate de coautor", potrivit rechizitoriului DNA.

Procurorii susţin că, în septembrie 2014, Călin Mitică şi Dumitru Bărbăcuţi i-au determinat pe Mircea Arnăutu şi Marian Panaite să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cauzând astfel o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale SNTFC CFR Călători SA.

"Arnăutu şi Panaite au semnat acte oficiale prin care au omologat în condiţii abuzive operatorul economic privat SC Remarul 16 Februarie pentru ca acesta să poată participa la licitaţia privind servicii de reparaţii la locomotive electrice, valoarea lucrărilor licitate fiind de peste 55 de milioane de lei", au arătat procurorii, subliniind: "Omologarea a fost efectuată în condiţiile în care societatea nu îndeplinea condiţiile legale obligatorii în vederea participării la licitaţie. Demersurile ilegale efectuate de Arnăutu şi Panaite au condus, în final, la câştigarea licitaţiei respective de către SC Remarul 16 Februarie".

Totodată, în rechizitoriu se mai arată că, în perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015, Gelu Dae, în calitate de director general al Autorităţii Feroviare Române (AFER), a exercitat presiuni asupra membrilor unei comisii de analiză în scopul îngreunării cercetărilor, prin împiedicarea tragerii la răspundere penală a lui Călin Mitică.

Rechizitoriul menţionează: "În luna decembrie 2012, Adriian Ştefan, director de infrastructură al SC Transferoviar Grup, a promis şi remis un folos material necuvenit lui Sorin Alexandru Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanţare nerambursabilă din cadrul CNCF CFR SA, pentru ca acesta, în virtutea influenţei avute în cadrul companiei naţionale, să determine funcţionari din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice ale Transferoviar. Folosul material necuvenit a constat într-un abonament conţinând 10 călătorii dus - întors cu avionul, pe relaţia Bucureşti - Iaşi, în valoare totală de 1.870 euro".

În plus, în perioada martie 2013 - martie 2014, Adriian Ştefan a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei, lui Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale SC Transferoviar Grup.

Procurorii DNA au spus că remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât şi în modalităţi disimulate, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de Ştefan Florin Andrei sau prin angajarea fictivă în muncă a Lilianei Seceleanu, soţia directorului Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi.

Aceştia au mai arătat că, în perioada 9 decembrie 2013 - 2 iulie 2014, Alexandru Teodor Gavriş a pretins şi a primit în mod repetat, suma totală de 257.128 lei, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, "pentru ca să îndeplinească/ să nu îndeplinească, să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea intereselor de afaceri ale societăţii respective, care avea în derulare contracte atribuite de autoritatea contractantă SNTFC CFR Călători SA".

Totodată, procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Călin Mitică, Kinga Mădărăşan, Alexandru Teodor Gavriş, Adriian Ştefan şi Georgel Mihuţ, într-un dosar separat, pentru alte infracţiuni comise de cei menţionaţi. În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi sume de bani aparţinând inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

În toamna lui 2014, procurorii DNA au făcut mai multe percheziţii la depourile CFR Călători din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu, Galaţi, Ploieşti, Arad, Suceava şi Iaşi, într-un dosar de corupţie în care erau vizate mai multe persoane cu funcţii de conducere.În urma acestora, şapte persoane au primit atunci mandate de arest la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile.

Potrivit DNA, omul de afaceri Călin Mitică ar fi coordonat un grup infracţional organizat, pe care l-a constituit împreună cu Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adriian, pentru a acţiona în mod coordonat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni asimilate acestora. Scopul era de corupere a unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate, CNCF CFR SA, SNTFC CFR Călători SA, şi din cadrul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, pentru obţinerea de avantaje economice ilegale în favoarea SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Allview
Artego

Curs valutar BNR

18 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9268
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0326
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7268
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.2201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
carieraenergetica.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro