OMV Petrom a obţinut finanţare prin PNRR pentru producţia de hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi

A.F.
Piaţa de Capital / 22 mai

OMV Petrom a obţinut finanţare prin PNRR pentru producţia de hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi

view in browser

OMV Petrom a obţinut finanţare prin PNRR pentru producţia de hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, anunţă semnarea unui contract de finanţare prin PNRR pentru construcţia unei capacităţi de producţie a hidrogenului prin electroliza apei în cadrul rafinăriei Petrobrazi, conform unui comunicat remis reacţiei.

Conform comunicatului, contractul a fost semnat cu Ministerul Energiei, pentru o valoare maximă de circa 39 milioane de euro, investiţia totală fiind estimată la circa 74 milioane de euro.

"Credem că România are un potenţial semnificativ pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi, iar fondurile disponibile pentru finanţarea acestor proiecte deschid oportunităţi pentru creşterea economică a ţării. Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susţinem tranziţia energetică în România şi în regiune, cu investiţii de circa 11 miliarde de euro până la sfârşitul acestui deceniu, din care circa 35% vor susţine proiecte cu emisii de carbon scăzute şi zero", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom

"Hidrogenul verde deschide oportunităţi pentru o economie cu emisii reduse de carbon. Va avea un rol important pentru decarbonarea rafinăriilor şi pentru transport sustenabil, fie că vorbim de cel rutier, feroviar sau aerian, fiind una dintre soluţiile pentru mobilitatea viitorului. Estimăm că cererea pentru hidrogen va creşte semnificativ în România, în special în deceniul următor. Credem că OMV Petrom are oportunitatea de a deveni principalul jucător integrat pe piaţa hidrogenului din România," a spus Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.

Proiectul presupune punerea în funcţiune, în cadrul rafinăriei Petrobrazi, a unei capacităţi de 20 de MW pentru producţia de hidrogen obţinut prin electroliza apei. Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă. Acest lucru înseamnă că nu vor fi generate emisii de CO2 din utilizarea energiei în timpul electrolizei apei, atunci când are loc separarea moleculelor de oxigen de cele de hidrogen.

Cantitatea anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la peste 2.600 tone anual. Integrarea hidrogenului verde produs va determina o reducere cu minim 70% a emisiilor de CO2 de-a lungul întregului lanţ valoric de producere a combustibililor sustenabili faţă de combustibilii convenţionali.

În perioada următoare, compania va demara licitaţia publică pentru achiziţia electrolizorului, urmând ca decizia finală de investiţie să fie luată în 2024. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru anul 2025.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Electroliza e un proces energofag ,de energie electrica produsa din alte mijloace . Domnul Rechea a citat in acest site si multe alte neajunsuri (in afara de potentialul exploziv f ridicat ) printre care ca hidrogenul nu e nci verde ,nici economic si nici utilizabil in Romania pentru cel putin 10 ani de acum inainte . Atat ca OMV atrage bani pt proiecte in numele Romaniei , si profitul lor.

    1. Acum inteleg de ce se spune in comunicat "urmând ca decizia finală de investiţie să fie luată în 2024".

      Pai daca primesti fonduri, nu s-a luat deja decizia? Cine acceseaza fonduri altfel? 

      citim si nu intelegem! asta-i grav!

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9615
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1136
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7558
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.7061

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro