ONU denunţă refuzul Republicii Belarus de a elibera paşapoarte belaruşilor aflaţi în exil

S.B.
Internaţional / 8 septembrie

ONU denunţă refuzul Republicii Belarus de a elibera paşapoarte belaruşilor aflaţi în exil

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a denunţat decizia Republicii Belarus de a nu mai elibera paşapoarte în străinătate, o măsură ce încalcă drepturile opozanţilor belaruşi forţaţi să plece în exil în alte ţări, informează Agerpres.

Potrivit unui decret semnat luni de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cetăţenii belaruşi vor putea să obţină un paşaport sau să-l reînnoiască doar la un "serviciu consular asociat ultimului lor loc de reşedinţă înregistrat" în Belarus.

Acest decret "riscă să încalce drepturile a mii de belaruşi în exil, inclusiv libertatea lor de mişcare", a reacţionat Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

"Nimeni nu ar trebui să se simtă constrâns să se întoarcă (în Belarus) şi să rişte să fie persecutat. Îndemnăm la o revizuire a decretului în conformitate cu normele internaţionale", adaugă Înaltul Comisariat.

Belaruşii care trăiesc în străinătate puteau până acum să-şi reînnoiască paşaportul într-un consulat belarus în ţara în care locuiesc.

Decretul "vizează să exercite represalii la adresa militanţilor şi apărătorilor drepturilor omului, care au fost constrânşi că fugă din ţară după alegerile prezidenţiale fraudate din 2020", a declarat vineri Dave Elseroad, de la fundaţia Human Rights House, la Geneva.

"Cei care sunt constrânşi să se întoarcă în Belarus, indiferent pentru ce motiv, riscă foarte tare să fie arestaţi şi plasaţi în detenţie arbitrară", a mai spus Dave Elseroad.

Marţi, celebra opozantă în exil Svetlana Tihanovskaia a reacţionat deja, îndemnând cetăţenii belaruşi care trăiesc în străinătate "să nu se panicheze" şi să nu se întoarcă în ţara lor de origine dacă ei riscă să fie acolo persecutaţi.

"Lucrăm cu ţările-gazdă pentru a rezolva situaţia şi a pregăti noul paşaport belarus. Dacă statul îşi abandonează datoria de a se ocupa de cetăţenii săi, o vom face noi!", a scris Tihanovskaia pe X.

Scrutinul din 2020 a generat manifestaţii de protest de o amploare inedită şi reprimate prin forţă.

De atunci, sute de militanţi, jurnalişti, apărători ai drepturilor omului sau cetăţeni belaruşi simpli au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea sau forţaţi să ia calea exilului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ONU ,care lupta ptr.legalizarea pedofiliei,

    nu mai are nici o relevanta si importanta 

    1. Dorel rusu loveste din nou. Cu o prostie.

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb