ONU, "profund îngrijorată" de arestările masive din Rusia

F.D.
Miscellanea / 27 septembrie

ONU, "profund îngrijorată" de arestările masive din Rusia

ONU îşi exprimă astăzi îngrijorarea faţă de informaţiile cu privire la aproape 2.400 de arestări - în mai puţin de o săptămână- la manifestaţiile din Rusia, împotriva mobilizării parţiale ordonate de către preşedintele Vladimir Putin în Războiul rus din Ucraina, relatează AFP, potrivit News.ro.

"Suntem profund tulburaţi de numărul important de persoane care ar fi fost arestate", a declarat presei, la Geneva, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU al Drepturilor Omului (OHCHR/HCDH), Ravina Shamdasani.

Autorităţile ruse reprimă criticile opraţiunii militare în Ucraina de când aceasta a fost lansată, la 24 februarie, însă arestările s-au multiplicat după ce Putin a anunţat, o mobilizare parţială a rezerviştilor, cu scopul de a trimite în Ucraina 300.000 de oameni.

Ravina Shamdasani a citat "informaţii credibile, (potrivit cărora) 2.377 de manifestanţi au fost arestaţi (...) în diverse locuri din ţară".

"Numărul persoanelor care rămân deţinute este neclar", subliniază ea.

Potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea acţiunilor opoziţiei ruse, peste 2.300 de persoane au fost arestate după anunţul lui Vladimir Putin, la 21 septembrie, la acţiuni împotriva acestei mobilizări militare.

Numeroşi ruşi fug din ţară de aceste mobilizări.

Ravina Shamdasani evocă proteste în Daghestan şi ciocniri între manifestanţi şi forăţe de ordine în această regiune rusă din Caucaz, care a plătit deja un tribut greu de la lansarea invaziei Ucrainei.

"Zeci de persoane ar fi fost arestate", a declarat ea.

Potrivit OVD-Info, cel puţin 101 persoane au fost arestate duminică la Mahacikala, capitala Daghestanului, situat în sud-vestul Rusiei.

Daghestanul, o regiune multietnică cu populaţie majoritar musulmană, unul dintre teritoriile cele mai sărace din Rusia, a fost însângerat în anii 2000 de un război între forţe ruse şi o gherilă jihadistă.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, Daghestanul este totodată una dintre regiunile ruse care înregistrează cei mai mulţi oameni ucişi în luptă în Ucraina, potrivit unor anunţuri de deces publicate pe reţele de socializare, înregistrate de presa rusă independentă.

Ieri, la Ust-Ilimsk, în regiunea Irkuţk, un bărbat a deschis focul într-un centru de recrutare al armatei ruse şi a rănit grav un ofiţer care lucra în centru.

Numeroase cazuri de chemare a unor persoane în vârstă, bolnave sau ale unor studenţi au fost semnalate, în pofida faptului că autorităţile dau asigurări că aceste categorii sunt scutite de la mobilizare.

Kremlinul a recunoscut "greşeli" în cursul acestei mobilizări şi a promis să le corecteze.

Ravina Shamdasani subliniază că majoritatea parcipanţilor la manifestaţiile din prezent din Rusia sunt paşnici.

"Insistăm, asupra faptului că arestarea unor persoane numai pentru că-şi exercită drepturile de întrunire paşnică şi libertatea exprimării constituie o privare arbitrară de libertate", denunţă ea.

"Îndemnăm la eliberarea imediată a tuturor celor care sunt deţinuţi arbitrar şi la respectarea de către autoităţi a obligaţiilor internţaionale pe care le au de a asigura drepturile de întrunire paşnică şi la libertatea de exprimare", a subliniat ea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De arestările din Canada Olands pe timpul pandemiei nu au fost ingrijorati

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9207
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6726
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9903
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7178
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.7555

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro