ONU recunoaşte integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute, după referendumurile de anexare

S.B.
Internaţional / 28 septembrie

ONU recunoaşte integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute, după referendumurile de anexare

ONU îşi reiterează susţinerea "integrităţii teritoriale a Ucrainei" în "frontierele recunoscute", în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate pe tema "referendumurilor" de anexare din Ucraina, pe care Statele Unite vor să le condamne printr-o rezoluţie, informează news.ro.

"Daţi-mi voie să repet că ONU rămâne total angajată în favoarea suveranităţii, unităţii, independenţei şi intergrităţii teritoriale a Ucrainei, în frontierele recunoscute internaţional", a subliniat în deschiderea reuniunii secretara generală adjunctă a ONU însărfcinată cu Afaceri Politice, Rosemary DiCarlo.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a luat cuvântul prin legătură video, la fel ca mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU, a denunţat din nou "parodii de referendumuri".

"Ele sunt o tentativă cinică de a forţa bărbaţii ucraineni din teritoriile ocupate (de ruşi) în Ucraina să fie mobilizaţi în armata rusă pentru a-i trimite să lupte împotriva patriei lor", a denunţat Zelenski, care a adăugat că recunoaşterea de către Rusia a acestor "pseudo-referendumuri" înseamnă că "nu avem ce discuta cu actualul preşedinte rus".

"Un semnal clar este necesar din partea tuturor ţărilor lumii", a subliniat el. "Cred în capacitatea voastră de a acţiona", a insistat Zelenski.

Nu există însă nicio şansă ca acest Consiliul de Securitate al ONU, în care Rusia are drept de veto, să ajungă la o poziţie comună cu privire la aceste scrutine.

Cu toate acestea, Statele Unite şi Albania "vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendumuri, prin care îndeamnă statele membre să nu recunoscă niciun statut modificat al Ucrainei şi prin care obligă Rusia să-şi retragă trupele din Ucraina", a anunţat ambasadoarea americană la ONU Linda Thomas-Greenfield.

În cazul în care Rusia îşi foloseşte dreptul de veto "pentru a se proteja", "atunci vom cere Adunării Generale să transmită un mesaj fără vreo ambiguitate Moscovei", a anunţat ea.

Acest vot ar putea avea loc la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare, a declarat ea presei.

Adunarea Generală a ONU, din care fac parte 193 de state membre ONU şi în care niciun stat nu are drept de veto, a adoptat în martie şi aprilie, după invazia Ucrainei de către Rusia, mai multe rezoluţii prin care a condamnat Moscova.

"China a luat notă de ultimele evoluţii ale situaiei în Ucraina", a declarat ambasadorul Chinei, Zhang Jun, în contextul în care poziţia Beijingului este examinată cu atenţie.

"Poziţia noastră" este "clară şi constantă: suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor trebuie să fie respectate", a declarat el.

China este în mod oficial neutră, însă este acuzată de Occident că este prea conciliantă cu Rusia, în pofida faptului că oficiali americani şi-au exprimat speranţe măsurate după declaraţii pe care Beijingul le-a făcut săptămâna trecută, în timpul Adunării Generale a ONU, în urma unei întâlniri a şefilor diplomaţiilor chineză Wang Yi şi ucraineană Dmitro Kuleba, la New York, în care chinezul a îndemnat la respectarea "integrităţii teritoiale a tuturor ţărilor".

Ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a dat asigurări că "referendumurile" au fost "transparente".

El a denunţat un "acces de furie" şi "propaganda" Occidentului, al cărui singur scop este, în opinia sa, "să sleiască Rusia", pentru a o "supune voinţei sale".

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro