ONU trage un semnal de alarmă cu privire la o foamete "iminentă" în Afganistan

S.B.
Internaţional / 26 septembrie

ONU trage un semnal de alarmă cu privire la o foamete "iminentă" în Afganistan

"Situaţia în Afganistan este alarmantă", iar riscul unei foamete este "iminent", odată cu apropierea iernii şi în contextul unei dezorganizări a serviciilor, după întoarcerea talibanilor la putere, avertizează durectoarea Fondului ONU pentru Populaţie (FNUAP), Natalia Kanem, informează news.ro.

"Cel puţin o treime din populaţie este ameninţată de o foamete iminentă în ţară", avertizează Kanem, deosebit de îngrijorată de violenţele "cărora le sunt victime de-acum femeile şi fetele", mai ales femeile deplasate.

În opinia sa, asprimea iernii, care afecteză buna funcţionare a transportului, dar şi pandemia covid-19 urmează să deterioreze o situaţie deja dificilă.

"Există numeroase îngrijorări cu privire la felul în care vom putea acorda îngrijiri şi hrăni" oamenii, avertizează acest medic din Panama, la sediul FNUAP, la New York.

În acest context, primele victime vor fi femeile.

"Insistăm asupra faptului că, inclusiv în această perioadă de tranziţie, femeile şi fetele au drepturi care trebuie respectate", subliniază, ea, insistând asupra faptului că Afganistanul este deja "una dintre ţările în care rata mortalităţii la naştere şi în timpul sarcinii este cea mai mare" în lume.

"Femele din Afganistan au anunţat în mod clar, de ani de zile, că vor să fie educate, îngrijiri de sănătate şi că sunt pregătite, vor şi sunt capabile să conceapă programe pentru a-şi dirija comunităţile", subliniază Natalia Kanem.

În pofida unor promisiuni ale talibanilor de a fi mai deschişi şi mai puţin violenţi decât în primul lor regim (1996-2001), semnele nu sunt încurajatoare pentru femei.

Pe de o parte, talibanii se afişează mai puţin rigorişti, părând să bruscheze mai puţin femeile în stradă şi autorizându-le să studieze. Însă, pe de altă parte, ei au desfiinţat Ministerul Femeilor, le-au înlocuit cu bărbaţi în anumite administraţii şi au restabilit neamstecul între sexe la universitate.

Natalia Kanem subliniază că în Afganistanul devastat de zeci de ani de război, femeile, mai ales în zonele cele mai afectate de violenţe, sunt singurele susţinătoare ale familiilor.

Acesta este motivul pentru care "sperăm cu adevărat să putem livra bunuri şi mărfuri" populaţiilor care trăiesc în aceste mici comunităţi, şi "să menţinem un sistem de sănătate operaţional".

Reprezentanta ONU recunoaţte că acest obiectiv este "dificil" de atins "cu aeroportul închis" şi după ce "anumiţi profesionişti au plecat dn ţară".

"Dacă se surpă sistemul sănătăţii va fi o catastrofă totală", trage un semnal de alarmă Kanem.

ONU a deblocat miercuri un ajutor de urgenţă în valoare de 45 de milioane de dolari destinat sistemului de sănătate din Afganistan.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Semnalele de alarma nu se trag pentru situatii curente.Tara este in aceasta situatie de 30 ani.Toti responsabili cunosteau situatia,o cunosteau presedintii SUA la luarea si punerea in practica a retragerii trupelor.Numai noi ,prostii,ne gandim ca acum va fi foame.Responsabili cunosteau si i-au durut in pix.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9470
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2484
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6231
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8624
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.1620

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro