OPINIIANRE - triumful incompetenţei

JACK CUTIŞTEANU, DIRECTOR GENERAL PETPROD
Ziarul BURSA #Miscellanea / 14 decembrie 2020

JACK CUTIŞTEANU

JACK CUTIŞTEANU

Regulamentul UE 943 şi Directiva 944 stabilesc intervalul bază de decontare, de 15 minute, şi preţul unic pentru energia de echilibrare pentru fiecare interval.

Ce trebuia să facă ANRE ?

ANRE trebuia sa facă reglementarile subsecvente pentru adoptarea intervalului de 15 minute (este "ora" cred din 2005) şi trecerea la preţul unic pentru energia de echilibrare (avem două preţuri, pentru excedent şi deficit).

Pentru "aclimatizarea" celor două modificări esenţiale pentru funcţionarea Pieţei de Echilibrare, ANRE a muncit, asudând din greu şi depăşindu-şi limitele fizice şi intelectuale, 2 ani. Au fost solicitate comentarii la un draft, au fost întâlniri şi discuţii. Tot tacâmul de PR .

Rezultatul?

"Mult zgomot pentru nimic" (titlul unei celebre piese de teatru Shakespeariene)

ANRE a pus pe masă un material, draft al unui viitor ORDIN, din care se citeste clar: ANRE nu a înţeles nimic din subiect sau nu a vrut să facă nimic decât să treacă timpul. Să fie asta din cauza alegerilor parlamentare? Să nu uitam că ANRE este subordonata Parlamentului, Comisiei de comerţ şi industrii căreia nu de mult i s-a înlocuit capul, eternul Iulian Iancu. Nu ştiu. Nu cred. Autonomia Autorităţii este temelia funcţionarii ei.

Şi totuşi...

Cum să-mi explic o astfel de bâlbâială publică pe subiecte relativ simple - 15 minute şi preţ unic pentru dezechilibre.

Fac o încercare de a explica inexplicabilul. Intervalul de 15 minute şi preţul unic pentru dezechilibre sunt subiecte relativ noi ( 2017 ), ele trebuie tratate cu instrumente adecvate, adica moderne, nu cu aceleaşi metode şi instrumente de calcul cu care s-au tratat problemele pieţei de echilibrare la începuturile ei, 2005!

Spicuiesc câteva probleme ridicate de unii colegi în audioconferinţa organizată, în 10 decembrie, de ANRE:

- Tranzacţionăm la 15 minute, dar există produse de 15 minute?

-Este Transelectica capabilă să primească şi să prelucreze un flux atât de mare de informaţii într-un timp foarte scurt? Practic on-line!

-Cum se transmit Notificarile, tot la 15 minute? Din intervalul trecut sau viitor? Se transmit manual sau inventăm un soft pentru transmitere automată?

-Fiecare îşi face softul lui sau vom avea un soft unic de la Trans care să fie compatibil cu softul inexistent încă al lui Trans ?

-De ce trebuie să implementă toate acestea până marţi, 15.12.20? Ce e atâta grabă? Trebuie să cerem prorogare. Nu se poate spune - ANRE, am cerut, ni s-a dat, s-a consumat.

Ce facem ? S-au întrebat unii.

Facem ce putem, au raspuns alţii, printre care şi cei de la ANRE.

Asta putem, asta facem!

ANRE a auzit oare de tehnologia blockchain, de Inteligenta Artificială şi alte minuni care ne croiesc viaţa în toate domeniile ei de existenţă de vreo 10 ani?

15 minute şi Preţul unic pentru dezechilibre sunt aplicaţii relativ simple pentru aceste tehnologii. De ce nu apeleaza ANRE, acest "Trust al creierelor înfierbânţate şi mândre", la cei care au auzit de aceste tehnologii, la cei care le-au folosit sau cunosc companii de IT care se ocupă de aceste tehnologii, fac aplicaţii ale acestor tehonologii, primesc premii internaţionale pentru dezvoltari în domeniu etc .

La obiect.

Daca avem citiri la 15 minute, toată tevatura se restrânge la schimbările softurilor de preluare şi calcul. Am consultat nişte IT-isti de vază. Răspunsul lor a fost unanim: "atât timp cât e vorba numai despre soft, totul este rezolvabil într-un timp relativ scurt"; "Avem nevoie de asistenţă profesionistă pentru cazul special al pieţei de energie/echilibrare, domeniu pe care nu-l cunoaştem bine. Daţi-ne temă de lucru, profesioniştii voştri să ne stea pe cap şi o facem!"

Voi încheia cu un îndemn patriotic:

"Cu ANRE în frunte, vom avea victorii multe!"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro