OPINII, ASOCIAŢIA ENERGIA INTELIGENTĂ:Europa între independenţa de Rusia şi dependenţa de China

Miscellanea / 14 martie

Europa între independenţa de Rusia şi dependenţa de China

Toate războaiele mondiale s-au născut din nevoia de a controla resursele în momente de criză. Conflictul din Ucraina este un pretext pentru aceeaşi cauză. Reîmpărţirea lumii în sfere de influenţă are la bază actuala criză energetică, potenţiala criză alimentară, perspectiva unei crize de metale necesare în tehnologiile de vârf şi a unei posibile crize de apă potabilă.

Europa depinde în proporţie de 70% de resursele de energie primară din import (din care 27% din Rusia). Europa îşi propune să-şi reducă dependenţa de energia primară din Rusia şi să acceseze, resurse din alte zone ale lumii. Pe de altă parte unele ţări interzic exporturile de grâu, altele inten-sifică achiziţia de ulei din alte ţări.

Ce se întâmplă acum este dincolo de un simplu război, se va reconfigura harta mondială a resurselor.

Principala direcţie energetică a Europei este înspre dezvoltarea resurselor energetice regenerabile, care să fie asistate până în 2050 şi de resursele de gaze, petrol şi cărbune.

Însă Europa depinde şi de 80% din materiile critice privind energia regenerabilă care vin din China. China fiind ţara care în anul 2020 a produs 71% din panourile produse în lume, 28% din turbinele eolienne produse în lume, 63 % din bateriile produse în lume etc.

China este ţara care deţine majoritatea resurselor din metalele necesare în tehnologiile de vârf, având şi capacitatea, tehnologia şi resursa umană ieftină de a-şi folosii atuul pentru a dezvolta tehnologia de captare a resurselor regenerabile, resursele care ar trebui să substituie cărbunele, petrolul şi gazelle de care Europa este atât de dependentă.

Europa deţine:

doar 1% din materiile prime pentru energia eoliană

mai puţin de 1% din bateriile cu litiu finite - pentru industria auto electrică

mai puţin de 1% din pilele de combustie - pentru hidrogen

doar 2% din materiile prime relevante pentru robotică

doar 1% din asamblajele fotovoltaice pe bază de siliciu - pentru energia solară

Politicile "verzi" şi "digitale" au declanşat o expozie a cererii de materii prime critice iar ţările producătoare în frunte cu China vor domina această concurenţă nemiloasă cu aprovizionări din ce în ce mai strategice.

Europa se găseşte la această la răscrucea acestor crize, dar sub impactul dilemei de a alege între indepenenţa de Rusia şi dependenţa de China.

Cursa lăcomiei, a construit dependenţa de energia primară ieftină din Rusia, pentru a se obţine profituri la companii şi bani la bugetul de stat printr-un system de fiscalitate energetică mare, care încasa diferenţa între preţurile mici ale energiei importate şi preţurile suportabilităţii sociale. Toate acestea realizate în contextul în care era cunoscut sistemul existent în această ţară.

Cursa lăcomiei companiilor Europene care au relocat producţia în China fără să le pese de sis-temul politic de acolo, care profită de de munca epuizantă a unor chinezi robotizaţi şi terorizaţi. Această situaţie a determinat însuşirea de către chinezi a tuturor tehnologiilor existente pe mapa-mond şi a punerii bazelor unor noi dependenţe viitoare, dependenţa de materii rare, tehnologii şi produse pentru obţinerea energiei regenerabile, dar şi a transporturilor non-produse petroliere. Chinezii şi-au propus ca în 2050 să fie şi laboratorul de cercetare şi inovaţie al lumii, nu doar uzina de producţie. Investiţiile immense în cercetare - dezvoltare arată că vorbesc serios.

Cu alte cuvinte, au cercetare, tehnologie, resurse materiale, umane şi financiare şi mai ales strate-gii pentru viitor, iar dacă nu vrem ca într-o generaţie să ne domine, trebuie să ne trezim la realitate cât încă putem alege şi chiar suntem în avantaj.

Companiile occidentale au în lanţul de producţie multe servicii ca să acopere locuri de muncă, iar statul multe taxe, mărind astfel preţul unui produs (energie sau marfă) ieftin provenit din Rusia sau China.

Rezilienţa şi independenţa, două cuvinte învăţate după ultimele două crize majoare (Pandemia şi Conflictul din Ucraina) sunt elementele care ar trebui să ne definească mpdul în care ne vom creiona strategiile viitoare, strategii care nu trebuie să înlocuiască o independenţă chiar şi faţă de Rusia, cu o altă dependenţă chiar şi faţă de China.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9427
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4791
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.2027

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro