OPINIICând cifrele scriu istoria la BVB

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie 2020

Când cifrele scriu istoria la BVB

Este titlul unui baner care defilea-ză în pagina web a Bursei de Valori Bucureşti şi din care aflăm că indicele BET a revenit, după doisprezece ani, la 10.000 de puncte. Trag cu ochiul la fratele său mai mare din piaţa americană, DJIA, care cochetează acum cu 30.000 puncte după ce maximul pre-criză fusese la 17.000. Faptul că prin alte părţi bursele au depăşit aproape de două ori maximele anterioare iar noi abia dacă reuşim să le egalăm n-ar fi chiar un motiv de mândrie, dar nu asta voiam să subliniez.

Mă întreb pe unde or fi acum cei care jubilau prin 2007 la creşterile bursei româneşti? Cei care aşteptau lapte şi miere în urma aderării Româ-niei la UE şi care calculau metri pătraţi de sub fabricile listate pe Rasdaq. Câţi or mai fi rămas în piaţa de acţiuni în acest moment? Bănuiesc că destul de puţini. În special au rămas cei care văzuseră bursa atunci nu ca pe un instrument de îmbogăţire rapidă ci ca pe unul de diversificare a activelor deţinute. Pentru că, orice ar spune aici brokerii în căutare de comisioane, nu toată lumea poate avea suficient stomac pentru a traversa pe termen lung o criză şi revenirile pieţelor dacă ar avea plasaţi toţi banii în acţiuni.

Pur şi simplu vine un timp în care consideri că prima de stres nu justifică bonusul de performanţă. Există o vârstă când vrei neapărat să-ţi multiplici banii repede, când vezi piaţa de capital ca o scurtătură spre sexul frumos şi măşinile de fiţe, dar odată depăşită această perioada treci la stadiul următor, când prioritar este să conservi în primul rând ce ai şi abia apoi să multiplici, aşa că pe la 45-50 de ani obligaţiunile iau locul acţiunilor în portofoliile multora, aşa cum la 30-35 de ani acţiunile dominau autoritar. Dar, chiar dacă mulţi n-au observat noul trend, având privirile aţintite doar spre acţiuni, a existat o clasă de active care a preluat în ultima vreme rolul de artificii al SIF-urilor sau Rasdacelor de prin 2006-2008. Mă refer aici la criptomonede. Au fost destui care au participat la exuberanţa creşterii cotaţiilor şi apoi desumflării lor accelerate între 2016-2018. Bitcoin, Litecoin, Ripple, Ether...nu v-a semănat isteria creată în jurul lor cu zumzetul din jurul unor PRSN, RORX, ATRD, REFE, IPRU, etc?

Noua generaţie de bursaci, mari amatori de creşteri săptămânale de două cifre, a avut jucăria sa, mai apropiată de pasiunile şi obsesiile sale legate de Internet, aşa cum cu o generaţie în urmă vedetele speculatorilor erau mai apropiate de economia reală.

Asta nu înseamnă că isteria acţiunilor listate la BVB din 2006-2008 nu a făcut şi victime printre IT-işti, era doldora atunci AGF-ul (un forum al micilor speculatori) de tot soiul de genii care propuneau scheme şi modele de tranzacţionare în urmă cu mai bine de zece ani. Şi, cum noua criză se tot apropie, sunt deja curios în jurul cărei himere se vor agita iar spiritele speculatorilor la noua bulă creionată de pieţe, poate peste 10-15 ani? Să fie inteligenţa artificială? Vom investi în ferme de cyborgi? Cine ştie, timpul o va lămuri şi pe asta. Aş vrea să văd însă faţa unui bunic care şi-a ros unghiile la un moment dat aşteptând BET-FI-ul la 100.000 de puncte cum ascultă ponturile nepotului care ştie sigur că e o afacere de milioane să livrezi prieteni virtuali la comandă. Şi nu ştiu dacă o să mă sperie sau o să mă amuze imaginea asta.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Fake like fake investors.

    Asta va fi viitorul. 

    Acum asteptam Bet Fi la 100 K ? :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

22 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9253
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1431
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7465
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.9350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro