OPINIICând vom garanta investiţiile în aur cu bitcoin?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 ianuarie

Când vom garanta investiţiile în aur cu bitcoin?

Am crezut că viitoarea moneda virtuală care va declanşa goana investitorilor va fi una garantată cu aur. Mă aşteptam să vină din China aşa ceva la un moment dat, lansată poate chiar de Banca Chinei pentru a avea un plus de credibilitate. Iată că evenimentele nu mai au răbdare şi nici nu mai trebuie să aşteptăm criptomoneda cu acoperire în aur, avem o bancă de investiţii care se aşteaptă ca bitcoinul să valoreze la un moment dat cât plasamentele în aur la nivel global!

Adică să ajungă la 146.000 de dolari. Având în vedere că bitcoinul era la sfârşitul săptămânii trecute 40.000 dolari, n-ar mai fi nevoie "decât" de un salt de 3,5 ori peste valoarea actuală. Ar însemna ca investiţiile în bitcoin să ajungă la 2,7 trilioane dolari, cât sunt acum cele în aur. Şi nici nu pare prea mult, având în vedere că, prin aprilie, pe fondul corecţiilor generalizate din pieţele de capital pe motiv de lockdown, bitcoinul plecase de la 5.000 dolari (în scădere de la 8.000 la începutul anului).

De ce crede JP Morgan că bitcoinul va rivaliza cu aurul? Pentru că investitorii văd bitcoinul ca un "garant împotriva inflaţiei şi ca o alternativă la dolarul în depreciere". Să ne amintim că bitcoinul era popularizat prin 2010 tot ca o alternativă la inflaţia galopantă la care urmau să ne supună băncile centrale cu măsurile lor de relaxare cantitativă. Nu a venit hiperinflaţia, bitcoinul era la începutul lui 2019 doar 1.000 dolari şi iată-l la 40.000 acum, fără inflaţie, fără haos, fără conflicte armate, fără dolar făcut praf dar...cu potenţial de a rivaliza cu aurul.

Cred că dacă îmi forţez puţin memoria găsesc o analiză de prin 2008 a Goldman Sachs pe petrol, când barilul creştea veriginos, ajunsese la 166 dolari/baril, toţi îl vedeau la 200 de dolari, iar bancherii supralicitau spre 300, dar...a fost 50 de dolari până la finalul anului. Multe dintre astfel de analize care apar "accidental" în presă au rolul de a oferi un exit profitabil clienţilor brokerilor şi de a atrage carne de tun care să asigure exitul.

Aurul este ceva palpabil, au fost vremuri de restrişte când oamenii au plecat cu el în buzunar, când bijuteriile au putut fi schimbate cu ceva bunuri esenţiale. De ce s-ar întâmpla la fel cu bitcoinul în condiţiile în care nicio cafea nu îţi poţi cumpăra cu aşa ceva acum, ce să mai vorbim de stocare? Şi de ce ar paria lumea doar pe bitcoin pentru a înlocui aurul? De ce nu şi pe litecoin, ripple sau ce altă monedă virtuală mai apare? Nu sunt metale preţioase câte monede virtuale se pot inventa.

Cineva încearcă să ne convingă că nu mai este necesar să apară o moneda virtuală care să fie garantată cu aur, e suficient să aşteptam ceva timp ca să cumpărăm hârtii de valoare pe aur garantate în bitcoin! De ce să mai cumperi acţiuni care îţi oferă dividende sau proprietăţi care îţi oferă chirii, ia mai bine bitcoin care îţi oferă o creştere infinită! Că bănuiesc că aurul e doar prima bornă mai importantă pentru bitcoin. După, urmează inevitabil petrolul, dolarul, planeta Pământ şi Multiversul.

Au fost momente în care oamenii au fost iraţionali şi au preferat să creadă în baloane de săpun. De la tulipmania la fanii Caritasului sau ai FNI, visurile de îmbogăţire rapidă au animat mulţimile. Trezirea a fost invariabil dureroasă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bine punctat, Huxley! All the best!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Energia în priză”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2218
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5640
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7704
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.3568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro