Revista BURSA Construcţiilor

OPINIICum poţi cumpăra valută fără costuri suplimentare

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iunie 2020

Cum poţi cumpăra valută fără costuri suplimentare

După ce Revolut a anunţat că din august va reduce suma pentru care se puteau face lunar conversii valutare la un curs apropiat de cel interbancar, câteva dintre băncile autohtone au rămas să se bată pentru amatorii de schimburi valutare zilnice la cotaţiile BNR.

La ce foloseşte asta? Poţi avea nevoie de o sumă în euro în cazul unui concediu, sau pentru achitarea anticipată a unei fracţiuni din credit sau pur şi simplu pentru o mică speculaţie pe cursul de schimb. Dacă apelezi la casele de schimb bancare poţi plăti un comision usturător, uzual peste 1% din cotaţia oficială. Dacă ai bani mai mulţi, peste 10.000 euro, poţi intra în negociere cu banca, dar nu te aştepta la un discount prea mare faţă de casa de schimb, de aşa ceva vorbim doar la sume apreciabile, de peste 100.000 euro. Aşa că tot ce rămâne de făcut este să cauţi soluţii mai ieftine (şi) în oferta băncilor. Asta deoarece Revolut a oferit o veste proastă deţinătorilor de conturi şi carduri. Din 12 august, suma maximă pentru care se pot face lunar conversii valutare fără comision scade la echivalentul a 5.000 lei (20.000 lei anterior) ceea ce îngustează foarte mult marja de manevră a celor interesaţi. E drept, pentru ce trece peste 5.000 lei costurile rămân la 0,5%, ceea ce este oricum sub marja băncilor la schimbul prin casele proprii, dar nu este semnificativ peste ce oferă casele de schimb nebancare cu rulaje mai mari.

În acest moment există însă 3 soluţii mai generoase decât Revolut în ceea ce priveşte conversiile fără costuri, la curs BNR, pentru schimburile în euro, dolari, lire sterline.

La Unicredit Bank, facilitatea se numeşte Happy Hour şi este ataşată Genius Cont. Mai exact între orele 13.15 şi 14,15 în zilele lucrătoare se pot face conversii valutare prin internet şi mobile banking între lei, euro şi dolari, la curs BNR, în limita a 1.000 euro sau echivalent. Faţă de puţin peste 1.000 euro lunar în cazul Revolut, este un avantaj competitiv important. La Raiffeisen Bank există Smart Hourt între orele 10 şi 11 în zilele lucrătoare prin care se pot schimba 1500 euro (echivalent lei) prin intermediul aplicaţiei Smart Mobile sau Raiffeisen Online. Intesa Sanpaolo Bank a lansat la rândul s[u o astfel de facilitate din mai 2020, iar clienţii au la dispoziţie ceva mai multe opţiuni, conversiile valutare făcându-se între lei, euro, dolari şi lire sterline. Opţiunea se numeşte Brunch Exchange, este disponibilă prin internet banking, iar limita de sumă este de 1.500 euro sau echivalent, intervalul orar fiind, de asemenea, mai generos-între orele 11 şi 13 în zilele lucrătoare.

În concluzie, pentru schimburile între pricipalele valute în vederea asigurării sumelor necesare pentru vacanţa petrecută în străinătate oricare din soluţiile de mai sus poate fi aleasă dacă vă încadraţi în suma fixată de operator pentru a evita comisioanele. Pentru plata ratelor în euro trebuie văzut ce costuri percepe fiecare bancă în parte la transferul din contul în care au fost cumpăraţi banii în contul curent deschis la banca creditoare în euro (avantaj Revolut care nu percepe comisione la plăţile în euro în spaţiul SEPA). Iar pentru speculaţiile pe curs Revolut iese din discuţie din cauza viitoarei scăderii a plafonului lunar pentru care nu se plătesc comisioane.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Sau le plătiți celor de la Revolut 5€/lună pentru planul Premium și schimbați cât și cum doriți.

  Suma scade la 5000Lei/lună doar pentru conturile gratuite/Standard. 

  1. Buna informatia.Multumesc.

  Băncile oferă vantaje mărunte care sunt anulate de comisioane. Totuși, suma de 5000 lei oferita de Revolut, deși e mica e totuși ok, pentru că mulți cumpără euro pentru rata lunara, până în 1000 de euro pe lună, iar transferul în contul euro de rata e gratuit la Revolut, la fel și celelalte transferuri în RON.

  Pentru cat de săraci sunt majoritatea românilor, 1000 de euro schimb gratuit e chiar ok. 

  Care este comisionul pe care trebuie să îl plătesc pentru administrarea serviciului care îmi permite sa schimb euro o ora pe zi la curs BNR? Articol nu prea complet....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro