OPINII Mentalitatea "Robin Hood" nu are încă suport la BVB

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 februarie 2021

Mentalitatea "Robin Hood" nu are încă suport la BVB

A făcut vâlvă cazul micilor traderi care au reacţionat în gloată pentru a corecta nişte dezechilibre pe Wall Street. Mentalitatea tip Robin Hood (cu referire şi la platforma de tranzacţionare dar şi la un mod de acţiune) a presupus amendarea unor poziţii short deschise de fondurile speculative, fortân­du-le să îşi marcheze pierderile pe fondul aprecierii cotaţiilor. Micii traderi grupaţi pe un forum Reddit s-au comportat cumva haiduceşte, luând de la bogaţi pentru a redistribui săracilor pieţelor de capital care au înţeles să îşi rişte banii şi timpul pentru a corecta cotaţiile unor companii lovite de pandemie. GameStop era o victimă a pandemiei, compania care vinde jocuri video fiind nevoită să îşi închidă peste 400 din cele peste 6.000 de magazine deschise în întreaga lume. Săraci (mici investitori), jocuri video, pandemie, bogaţi (hedge fonduri) - iată o reţetă care va capăta curând şi o ecranizare pe Netflix.

Dincolo de speculaţia reuşită, rămâ­ne însă şi dimensiunea morală a acţiunilor din jurul GameStop - să nu laşi o companie de tradiţie locală să fie îngropată de hienele bursei doar pentru că trece printr-o perioadă conjuctural proastă. Ce n-ar da şi micii noştri antreprenori din Horeca, loviţi de lockdown şi scăderea veniturilor unei părţi a clienţilor, să fie salvaţi de o infuzie de capital venită dinspre bursă... Din păcate, marea lor majoritate nu sunt listaţi la bursă şi nici nu cochetează cu ideea vreunei emisiuni de obligaţiuni astfel încât va trebui să se bazeze doar pe majorările de capital din propriile fonduri.

Dacă ne uităm prin BET, doar Sfera Franchise Group ar corespunde modelului de victimă a pandemiei, cu scăderi ale cotaţiilor şi dispariţia profitului in ultima vreme. Dar, totuşi, e vorba de franciza Pizza Hut, nu sunt nici săraci, nici afacere tradiţională şi, la urma urmei, cine ar dori să salveze cu bani din buzunar acţiunile unui fast food cu ramificaţii externe?

Ar mai fi nişte societăţi din turism deţinute de SIF-uri (Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră, Bucovina Club de Munte), dar, pe de-o parte, nici scăderea cotaţiilor nu e atât de mare, nici alternativele de sprijin din partea acţionariatului propriu nu lipsesc.

Întrebarea care se pune este dacă micii investitori locali s-ar comporta precum cei care au umflat cotaţiile GameStop în SUA în condiţiile în care ar avea ocazia? Din păcate, la noi nu există nici cultură investiţională solidă, nici economie locală cu expunere la bursă şi cu branduri de notoritate în rândul micilor investitori şi nici instrumente care să le ofere pârghiile necesare. Nu deplâng lipsa speculaţiilor, mă întristează însă lipsa brandurilor locale care să trezească astfel de sentimente printre participanţii în piaţa de capital.

Poate că modelul de succes al listarilor Norofert, Mambricolaj, Safetech (cu delimitările de rigoare după un raliu nesustenabil, întreţinut doar de speculatori) şi, în curând, Agroland să genereze o mişcare mai amplă prin care şi alte afaceri locale, de succes, să fie aduse la bursă. Nu neapărat giganţi precum Dedeman şi Softwin, deşi ar fi ideal să fie aşa, dar avem destule afaceri de dimensiuni medii care ar putea fi încurajate să devină publice de aceste exemple de succes şi care ar putea trezi, în viitor, şi sentimente de patriotism la bursă. În definitiv, nu ne-au mai rămas prea multe companii cu capital românesc valide şi cu un model de business performant pentru a nu le sprijini în momentele grele, conştienţi că de supravieţuirea lor ar putea atârna supravieţuirea altor afaceri conectate şi menţinerea sănătăţii economiei în ansamblu.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Hienele bursei.. imi place cum suna. Romanii sunt indobitociti dupa 30j de ani de capitalism dar au inteles corect ca, decat sa piarda bani in bursa de la Bucuresti, mai bine ii joaca cinstit, la pacanele sansa de castig fiind ceva mai mare decat la BVB.

    1. Lol...mare dobitoc esti...banuiesc ca esti un roman d-ala traditional, credincios, cu izmene rupte in cur. Cum iti explici ca eu am facut 40% in sub 2 ani? Maimutoi oparit ce esti. Ce bine ca astia ca tine tin banii in banci si "joaca" cinstit. Duceti va dracului, puisorii cei lasi!

    Sunt aproape de a inchide hotelul si tot au sarit de la 0.8 la 0.9 / actiune la final de an.

    Oricum, Romania nici nu se compara cu US. Cate actiuni din US au P/BV sub 1? 

    Nu s-a listat ceva mic pe AeRO si a sarit 60%? Oamenii vor sa prinda firme bune. Dar la noi... ce optiuni ai. 

    Estimez ca pe Hidroelectrica va fi batalie, daca reusesc sa listeze vre-un pachet. 

    Nu ca nu are la BVB!

    BVB ul este atat de corupt ca ponderea celor cinstitu nu exista! 

    BVBul e corupt pana in sosete! 

    Sunt zecii de companii sugatoare la banul public prin rute directe sau ocolitoare; iar investitorii mediocrii sunt mandrii ca au yelduri pozitive pe seama ciordirii populatiei. 

    Rusine! Rusine! Rusine! 

    Nu putem sa vorbim de piata libera cand caracatita banilor de la stat (a oamenilor cinstiti ce platesc taxe) este strans legata si cu caracatita financiara din BVB. 

    Si se intreaba prostimea din BVB de ce intarzie sa intre in tara capitaluri straine? 

    BVB mai are de ingropat dinozauri in 10-20 de ani si pe urma o sa vb de o piata semi-libera. 

    semnat comenturi “cretine” 

    Mentalitatea "Robin Hood" nu are încă suport la BVB = nici nu s-a putea intampla asa ceva

    nu ai cum sa compari piata locala cu piata americana - sunt piete aflat in stadii de maturizare absolut diferite. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb