ORBAN:"23 august - ziua în care comemorăm sacrificiul celor care au luptat contra totalitarismelor"

J.P.
Politică / 23 august

"23 august - ziua în care comemorăm sacrificiul celor care au luptat contra totalitarismelor"

Pe 23 august se comemorează sacrificiul şi curajul celor care s-au ridicat la luptă contra totalitarismelor, campionii democraţiei, cei care au ales să nu rămână indiferenţi şi care, în cele din urmă, au învins teroarea şi au refăcut unitatea Europei, a afirmat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, conform Agerpres.

"Suntem obligaţi să nu uităm! În secolul XX, regimurile totalitare, fasciste şi comuniste au aruncat Europa în dezastru şi suferinţă. Prin pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, regimuri politice criminale, care au marcat prin oroare istoria continentului nostru, şi-au unit forţele pentru a distruge civilizaţia europeană", a scris Orban, pe Facebook.

Ca urmare, a adăugat el, această zi a fost aleasă de Parlamentul European pentru a comemora milioanele de victime ale fascismului şi comunismului, victime ale politicilor de exterminare etnică sau socială, victime ale Holocaustului şi Gulagului, victime ale războiului mondial declanşat de ambiţiile nazismului şi bolşevismului, ale terorii, poliţiei politice şi ale agresiunii dictatoriale care a fost exercitată timp de decenii.

"În această zi reflectăm la pericolul prin care civilizaţia noastră a trecut atunci când a îngăduit demonilor extremismului să o guverneze. Dar este şi ziua în care comemorăm sacrificiul şi curajul celor care s-au ridicat la luptă contra totalitarismelor, campionii democraţiei, cei care au luptat pe front sau în politică, în presă, prin mari decizii sau prin gesturi simple şi umane, cei care au ales să nu rămână indiferenţi şi care în cele din urmă au învins teroarea şi au refăcut unitatea Europei. Istoriile lor, fie că sunt lideri de naţiune, fie că sunt anonimi pe frontul apărării libertăţii trebuie să fie pentru noi o lecţie fără echivoc şi un avertisment care nu şi-a pierdut actualitatea. Ignorarea acestei lecţii, acceptarea discursurilor antidemocratice, antiparlamentare, xenofobe, şovine, antisemite înseamnă revenirea la una dintre cele mai negre pagini din istoria umanităţii", a detaliat preşedintele PNL.

El a amintit că România îşi comemorează victimele - oameni nevinovaţi care şi-au pierdut viaţa prin politica de exterminare a evreilor şi romilor în timpul dictaturilor fasciste şi în sistemul concentraţionar comunist.

De asemenea, spune Orban, la 23 August se cuvine să fie amintit curajul Regelui Mihai I, al liderilor politici democratici, precum şi al liderilor militari care i-au fost alături atunci când a schimbat destinul României şi "a salvat ceea ce mai putea fi salvat din dezastrul în care ne aruncase o dictatură iresponsabilă".

"Trecutul este adeseori greu de privit şi greu de acceptat, dar nu putem avea un viitor dacă nu îl înţelegem cu adevărat, dacă nu vedem sursa suferinţelor şi adevărata lor amploare. Iar ceea ce este încă şi mai grav este faptul că pericolele acestui trecut, dominat de ideologiile criminale fasciste şi comuniste, pare că nu a ieşit cu totul din scenă. Auzim încă discursuri care îndeamnă la ură etnică sau socială, la limitarea rolului instituţiilor democratice, discursuri agresive şi intolerante. În faţa lor trebuie să rămânem puternici, pentru că acestea sunt seminţele otrăvite din care creşte totalitarismul, iar România şi Europa au suferit deja prea mult sub apăsarea unor astfel de aberaţii ideologice", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

07 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3946
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7550
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8231
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.5919

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
croco.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro