Ordinele lui Biden privind vaccinarea la nivel federal, respinse de statele republicane

J.P.
Internaţional / 27 octombrie

Ordinele lui Biden privind vaccinarea la nivel federal, respinse de statele republicane

Alabama a devenit cel mai recent stat american care a decis să se opună ordinului preşedintelui Joe Biden privind vaccinarea angajaţilor federali împotriva COVID-19. Guvernatoarea republicană a statului, Kay Ivey, a ordonat luni agenţiilor şi instituţiilor de stat să reziste solicitărilor Casei Albe de vaccinare obligatorie împotriva coronavirusului, conform G4media.

Alabama se alătură astfel unui număr din ce în ce mai mare de state republicane care au decis să lupte în instanţă împotriva directivelor Administraţiei Biden, lucru care exacerbează tensiunile politice din Statele Unite şi complică eforturile de a limita pandemia.

Guvernatoarea Ivey a ordonat luni agenţiilor şi instituţiilor de stat să reziste ordinelor Administraţiei Biden privind vaccinarea împotriva coronavirusului, promiţând să lupte în instanţă împotriva deciziei Casei Albe.

"Mă opun ferm mandatelor federale legate de vaccinul împotriva COVID-19 şi mă opun ferm mandatelor de stat legate de vaccinul anti-COVID-19, limpede şi simplu. Atâta timp cât sunt guvernatoarea voastră, statul Alabama nu va forţa pe nimeni să facă un vaccin împotriva COVID-19," a precizat Kay Ivey.

În ordinul ei executiv, Ivey a precizat că oficialii de la nivelul statului nu ar trebui să sancţioneze nicio companie sau persoană pentru ignorarea mandatelor federale privind vaccinurile. De asemenea, documentul precizează că, chiar şi atunci când sunt obligaţi să aplice legile federale, oficialii din statul sudic ar trebui "să ia toate măsurile practice pentru a-i notifica pe cei afectaţi" că Alabama se opune tuturor ordinelor de vaccinare.

În acelaşi timp, guvernatoarea republicană a anunţat că procurorul general din Alabama pregăteşte o acţiune în justiţie pentru a opri dispoziţiile date de Administraţia Biden privind obligativitatea vaccinării pentru angajaţii federali.

"Locuitorii Alabamei se opun în mod covârşitor acestor ordine scandaloase, ordinele lui Biden, iar eu îi susţin," a afirmat Ivey. "Oamenii din Alabama - şi americanii deopotrivă - ar trebui şi trebuie să aibă posibilitatea de a-şi sufleca mânecile pentru a obţine vaccinul, fără să fie forţaţi de guvern. În timp ce preşedintele Biden râde de ideea de a vă proteja libertăţile, voi continua să lupt pentru companiile din Alabama şi pentru angajaţii acestora."

În principal, Ordinul Executiv 724 emis de Ivey se opune dispoziţiilor generale de vaccinare anunţate de Administraţia Biden în septmebrie, care impune ca angajaţii de la firmele de contractori federali, angajaţii federali şi lucrătorii din domeniul sănătăţii din instituţiile care primesc bani prin programele Medicare şi Medicaid să se vaccineze. Ordinul guvernatoarei republicane este, de asemenea, în contradicţie cu planurile Casei Albe de a obliga toate companiile americane cu 100 sau mai mulţi angajaţi să adopte ordine de vaccinare sau să implementeze un regim de testare săptămânal.

Ivey a afirmat că acţiunile luate de administraţia preşedintelui democrat sunt "fără precedent, ilegale şi constituie o extindere ilegală a puterii federale."

"Dacă guvernul federal continuă să preseze cu aceste noi mandate federale, atunci Casa Albă a lui Biden a eşuat din nou în faţa poporului american. După cum am afirmat, fără îndoială, acest lucru va fi contestat în instanţele federale. Cooperez deja cu procurorul general Steve Marshall, pentru că Alabama rămâne fermă în această luptă. Această ultimă mişcare a guvernului federal este ceea ce cred ca fiind o depăşire ilegală (a puterii federale) şi sunt încrezătoare că vom câştiga bătălia în instanţe," a declarat guvernatoarea.

Rata de vaccinare din Alabama a fost de 44.4% luni seara, a patra cea mai scăzută din Statele Unite. În timpul pandemiei, statul a înregistrat 314 decese la 100.000 de locuitori - a doua cea mai mare rată din America -, deşi numărul de decese noi a scăzut în ultimele săptămâni.

Ivey i-a încurajat constant pe locuitorii din Alabama să se vaccineze, fără însă a impune obligativitatea inoculării. În iulie, ea a declarat: "Vreau ca oamenii să se vaccineze. Haideţi să o facem. Vaccinaţi-vă în braţ. Eu am făcut-o. E sigur... Salvează vieţi." Dar în timpul aceloraşi remarci, ea a afirmat că "nu te pot forţa să ai grijă de tine."

În ordinul executiv de luni, ea a repetat că dozele de vaccin împotriva coronavirusului sunt sigure şi eficiente. Dar Ivey a adăugat că oamenii ar trebui să fie convinşi să se vaccineze, în loc să fie forţaţi prin mandate de vaccinare pe care le-a descris drept "coerciţie guvernamentală," sugerând că acestea ameninţă să crească scepticismul faţă de vaccin.

Front comun

Prin ordinul executiv anunţat de guvernatoarea Ivey, Alabama se alătură unei liste tot mai mari de state republicane care înceracă să contracareze planurile Administraţiei Biden de a creşte rata de vaccinare împotriva coronavirusului prin ordine la nivel federal. Analiştii afirmă că diviziunile dintre cele două tabere - Casa Albă + guvernatorii democraţi vs. guvernatorii republicani - au exacerbat tensiunile politice şi aşa crescute din America şi a complicat eforturile de a limita răspândirea pandemiei.

Guvernatorii republicani din Texas, Florida şi Arizona au emis ordine executive care urmăresc să creeze portiţe legale pentru ca locuitorii din aceste state să evite mandatele obligatorii de vaccinare, fără a se confrunta cu consecinţe financiare sau profesionale.

De exemplu, guvernatorul din Texas, Greg Abbott, a interzis luna aceasta ordinele de vaccinare obligatorie în statul său printr-un ordin executiv. Potrivit documentului, nicio entitate din Texas nu poate obliga o persoană - fie că este angajat sau consumator - să fie vaccinată împotriva COVID-19, dacă aceasta obiectează pe motive de conştiinţă, pe baza unor convingeri religioase sau din motive medicale. "Vaccinul anti-COVID-19 este sigur, eficace şi este cea mai bună apărare a noastră împotriva virusului, însă administrarea sa ar trebui să rămână voluntară, niciodată forţată," a scris guvernatorul Abbott pe Twitter.

În Arizona, guvernatorul Doug Ducey a restricţionat instituţiile publice să impună mandate de vaccinare.

De asemenea, guvernatorul de Florida, Ron DeSantis, le-a cerut congresmenilor din stat să legifereze o interdicţie similară săptămâna trecută. În plus, guvernatorul republican - văzut ca o stea în ascensiune în partid şi unul dintre posibilii candidaţi la preşedinţia Statelor Unite - a declarat că încearcă să adopte o legislaţie care să ofere un bonus de 5.000 de dolari poliţiştilor din alte state pentru a se muta în Florida, unde pot evita ordinele obligatorii de vaccinare. DeSantis a declarat pentru The Hill că Florida "lucrează activ" pentru a recruta ofiţeri de poliţie din alte state care sunt concediaţi pentru că nu au primit vaccinuri anti-COVID-19.

Guvernatorul republican a spus că ordinul lui Biden privind vaccinarea este "neconstituţional," adăugând că "va face ravagii în economie" din cauza posibilităţii ca angajaţii să fie nevoiţi fie să-şi părăsească, fie să-şi piardă locurile de muncă.

Răspunsul Casei Albe

La mijlocul lunii septembrie, preşedintele Biden a anunţat că vaccinul anti-Covid sau un test săptămânal de depistare vor fi obligatorii în companiile americane cu peste 100 de angajaţi.

Acest anunţ, care se referă la mai mult de 80 de milioane de angajaţi din sectorul privat potrivit preşedinţiei, se adaugă la alte măsuri cum ar fi vaccinarea obligatorie pentru patru milioane de angajaţi ai statului federal şi pentru angajaţii companiilor de subcontractare.

În discursul său prin care a anunţat planul ce îşi propune să limiteze valul epidemic alimentat de varianta Delta, liderul democrat a denunţat "o minoritate identificată de americani" susţinută de "o minoritate identificată de responsabili politici" care împiedică Statele Unite "să întoarcă pagina" COVID -19 refuzând să fie vaccinaţi.

"Aproape 80 de milioane de americani nu sunt încă vaccinaţi şi, pentru a aranja lucrurile, responsabili aleşi lucrează activ pentru a submina lupta împotriva COVID-19," ceea ce este "inacceptabil," a afirmat preşedintele american care a prezentat la Casa Albă un plan vast de vaccinare obligatorie pentru a "lupta împotriva celor care blochează sănătatea publică."

Aceste 80 de milioane reprezintă 25% din populaţie "care pot provoca multe daune şi care o fac," a subliniat Biden, care a dat asigurări că doreşte ca Statele Unite "să revină la o viaţă normală."

De asemenea, liderul de la Casa Albă a îndemnat la unitate în faţa diviziunii politice tot mai mari legate de obligativitatea vaccinării. "Să fim clari: solicitările de vaccinare nu ar trebui să fie o altă problemă care să ne despartă," a declarat el. "Aşa vom depăşi această pandemie şi ne vom accelera redresarea economică. Putem face acest lucru."

Anunţul lui Biden a stârnit nemulţumirea republicanilor care, în numele libertăţilor individuale, au ameninţat imediat că vor lua măsuri legale. Preşedintele Biden şi-a exprimat constant frustrarea faţă de provocările legale ale oficialilor republicani cu privire la ordinele federale de vaccinare, spunându-le guvernatorilor "să o facă."

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat şi ea că legea federală înlocuieşte legile statale, sugerând că rezistenţa guvernatorilor republicani la ordinele federale este mai mult simbolică sau politică decât substanţială.

În eforturile sale de a impune vaccinarea obligatorie pentru angajaţii federali şi pentru companiile cu mai mult de 100 de angajaţi, Administraţia Biden s-a referit la corelaţiile dintre ratele ridicate de vaccinare cu scăderea numărului de spitalizări şi decese cauzate de COVID-19. Astfel, potrivit cifrelor compilate de Washington Post, Puerto Rico, regiunea cu cea mai mare rată de vaccinare din ţară, cu 73.3% din populaţia sa imunizată luni seara, are cea mai scăzută rată de spitalizare. Virginia de Vest, care are cea mai scăzută rată de vaccinare, cu doar 41%, a avut a treia cea mai mare rată de spitalizare din SUA.

Conform statisticilor Centers for Disease Control (CDC), aproximativ 220 de milioane de americani au primit cel puţin o doză de vaccin anti-coronavirus până marţi la prânz, ceea ce reprezintă 66.4% din totalul populaţiei şi 79.5% din totalul adulţilor din Statele Unite.

În acelaşi timp, numărul americanilor care au fost inoculaţi complet a ajuns marţi la 190.7 milioane de persoane. Numărul total al dozelor de vaccin administrate în SUA a fost de 414.302.192, dintr-un total de peste 503 de milioane de doze livrate de autorităţi.

Numărul total al cazurilor de infecţii cu coronavirus este de 45.363.116, în timp ce 734.752 de persoane şi-au pierdut viaţa în Statele Unite de la începutul pandemieişi până în prezent.

Scăderea încrederii în Biden

Disputele dintre Casa Albă şi statele republicane au repercursiuni în ceea ce priveşte încrederea americanilor în capacitatea preşedintelui Biden de a salva economia afectată de COVID-19. Potrivit celui mai recent sondaj Axios/Ipsos Coronavirus, această încredere a scăzut din ianuarie, chiar dacă americanii se bazează pe capacitatea liderului de la Casa Albă de a face vaccinul accesibil pe scară largă.

Ceea ce este important de menţionat este că democraţii şi independenţii sunt cei care conduc în ceea ce priveşte scăderea încrederii economice, de la 52% din totalul adulţilor din SUA la începutul preşedinţiei sale la doar 44% în prezent. Analiştii cred că scăderea încrederii acestora ar putea obstrucţiona capacitatea lui Biden de a conduce America şi ar putea afecta poziţia democraţilor înainte de alegerile intermediare din 2022.

Într-un alt semn de rău augur, abia doi din 10 americani sunt încrezători că Biden îi poate convinge pe cei sceptici faţă de vaccin să se inoculeze împotriva coronavirusului. Doar 21% au încredere că Biden îi poate convinge pe cei sceptici să se vaccineze şi numai 5% dintre respondenţi afirmă că sunt "foarte încrezători" în capacitatea liderului democrat de a face acest lucru.

Referindu-se la rezultatele anchetei de opinie, Cliff Young, preşedintele Ipsos U.S. Public Affairs, a declarat că "mesajele lui Biden sunt concentrate pe problema greşită... Problema nu este cei nevaccinati. Problema este să-i convingi pe cei care sunt vaccinaţi că au instrumentele pentru a naviga într-o lume cu COVID... (şi să îi reasigure) pe cei care au fost vaccinaţi că pot trăi din nou o viaţă normală."

"Oamenii sunt confuzi," a afirmat Young. "Nu există nicio idee despre finalul jocului."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Dtlawyers
BTPay
Apanova
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

29 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3853
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7366
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8544
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3079

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro