ICT

ORGANIZAŢIILE CIVICE, SCRISOARE CĂTRE LIDERII COALIŢIEI:Numirea de către Consiliul de Administraţie a directorului general al TVR şi Radioului public deprofesionalizează cele două instituţii

J.P.
Miscellanea / 25 martie

Numirea de către Consiliul de Administraţie a directorului general al TVR şi Radioului public deprofesionalizează cele două instituţii

Mai multe organizaţii civice îşi exprimă "îngrijorarea" cu privire la modul în care se prefigurează reorganizarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune şi spun că numirea de către Consiliul de Administraţie a directorului general al TVR şi Radioului public deprofesionalizează cele două instituţii, conform unui comunicat remis de MediaSind.

Organizaţiile au adresat o scrisoare deschisă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, preşedinţilor comisiilor de cultură din Parlament, Viorel Badea şi Iulian Bulai şi liderilor coaliţiei, în care se declară îngrijorate de reorganizarea TVR şi a Radioului Public.

Asociaţiile semnatere au scris:

"Potrivit declaraţiilor apărute în presă, am înţeles că se are în vedere separarea funcţiilor de Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director-General şi desemnarea ambilor ocupanţi ai acestor poziţii de către Consiliile de Administraţie şi dintre membrii Consiliilor de Administraţie, conform algoritmului politic.

Dacă separarea celor două funcţii poate reprezenta un câştig pentru cele două instituţii şi este bine-venită, forma în care este propusă riscă să ducă la o mai puternică politizare şi deprofesionalizare a unor organizaţii a căror principală vulnerabilitate este tocmai expunerea faţă de presiunile politice.

Concret, desemnarea directorului-general de către şi dintre membrii Consiliului de Administraţie, care sunt numiţi politic, nu face decât să dubleze numărul de pârghii politice la nivelul managementului. Amintim, pe această cale, că societatea civilă pledează de ani de zile pentru depolitizarea SRR şi SRTV, iar crearea de funcţii esenţialmente politice are un efect contrar acestui deziderat.

Numirea de către Consiliul de Administraţie a directorului general nu reformează ci deprofesionalizează cele două instituţii publice. Organizarea unui concurs de proiect de management cu o durată de exercitare a mandatului prevăzută în mod expres de lege, cu obiective clare de performanţă, cu evaluări periodice ni se par esenţiale pentru buna şi independenta funcţionare a SRR şi SRTV. Un astfel de concurs trebuie, desigur, să fie organizat în condiţii de transparenţă totală şi cu atragerea unor profesionişti recunoscuţi din afara celor două instituţii pentru jurizarea proiectelor.

Nu în ultimul rând, numirea unui director general de către membrii Consiliului de Administraţie elimină posibilitatea realizării unui sistem de checks and balances în interiorul instituţiilor. Mai mult, în perioade în care guvernarea României este asigurată de coaliţii, în cele două instituţii pot apărea două centre de decizie şi putere - ceea ce duce la paralizie - în timp ce, în intervalele cu majoritate parlamentară clară şi guvern monocolor, controlul asupra instituţiilor va fi total.

În concluzie, organizaţiile semnatare vă solicită să analizaţi cu grijă şi cu măsură orice modificări legislative în ceea ce priveşte posturile publice de radio şi televiziune şi aşa şubrezite în spaţiul public în ceea ce înseamnă independenţa lor. De asemenea, să elaboraţi în mod temeinic un proiect de lege care să fie actual, să asigure în mod real independenţa celor două instituţii în faţa factorului politic, să aşeze radioul şi televiziunea publice în centrul interesului public, nu al celui politic".

Scrisoarea deschisă este semnată de Asociaţia Kompatibil, Asociaţia Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români, Asociaţia Pro Democraţia, Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România, Expert Forum (EFOR Romania), Freedom House Romania, Frontline Club Bucharest, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind şi Sindicatul Unit al Salariaţilor - Radio România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce să aruncăm cu banii pe fereastră?

    Desfintati TVR ! Cine se mai uită la ei ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro