FPIOR, HORA şi FIHR au transmis o scrisoare deschisă Administraţiei Prezidenţiale şi Guvernului, solicitând menţinerea cotei de TVA la 11% pentru alimente şi cazare, conform unui comunicat emis redacţiei. Reprezentanţii industriei ospitalităţii avertizează că o eventuală majorare la 21% ar genera falimente în lanţ, pierderea a zeci de mii de locuri de muncă şi reducerea veniturilor la bugetul de stat.
Potrivit organizaţiilor, România riscă să piardă competitivitatea turistică în raport cu ţările vecine, unde TVA-ul în HoReCa este redus. În plus, datele recente arată o scădere cu până la 50% a traficului în restaurante şi hoteluri şi o creştere cu 9% a insolvenţelor în sector, tendinţă accentuată şi în prima jumătate a anului 2025.
„Este cod roşu pentru turism şi HoReCa. În loc să stimuleze consumul şi să sprijine sectorul să funcţioneze la capacitate maximă, statul riscă să împingă afacerile spre insolvenţă şi concedieri”, a declarat Valentin Şoneriu, preşedintele FPIOR.
„Dacă TVA-ul urcă la 21%, pierdem nu doar locuri de muncă, ci şi încrederea antreprenorilor că merită să investească aici”, a adăugat Radu Savopol, preşedintele HORA.
La rândul său, Simona Constantinescu, preşedintele FIHR, a subliniat că „adevărata soluţie nu stă în supraîncărcarea cu taxe, ci în politici publice curajoase şi coerente, care să ofere stabilitate şi predictibilitate”.
Industria ospitalităţii şi turismului reuneşte peste 35.000 de companii, susţine peste 400.000 de locuri de muncă directe şi indirecte şi contribuie cu peste 5% la PIB.
Opinia Cititorului