OTP Bank România anunţă rezultatele financiare pentru primul semestru din 2022

G.D.
Bănci-Asigurări / 11 august

OTP Bank România anunţă rezultatele financiare pentru primul semestru din 2022

OTP Group anunţă rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2022. Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane RON în primul semestru din 2022, un rezultat determinat în principal de creşterea costului total al riscului, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, profitul operaţional în primele şase luni ale anului 2022 a ajuns la 86 milioane RON, dublandu-se faţă de acelaşi interval din 2021, un efect pozitiv în urma unei creşteri dinamice de 22% a veniturilor totale, parţial diminuate de o creştere cu +10% a cheltuielilor operaţionale. În cadrul acestora, venitul net din dobânzi a crescut cu 35% pe an, iar taxele şi comisioanele nete au crescut cu 9%, în timp ce pentru cheltuielile de exploatare creşterea se datorează în principal investiţiilor realizate în cadrul strategiei de creştere a băncii, care a determinat creşterea anuală a cheltuielilor pentru zona IT, o creştere cu 2% a numărului mediu de angajaţi şi o contribuţie mai mare plătită în 2022 către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare si Fondul de Rezolutie.

"Prima jumătate a acestui an a impus, din nou, condiţii extraordinare pentru întreaga economie, cu un context macroeconomic şi geopolitic în constantă schimbare. Am menţinut contactul direct cu piaţa şi am urmărit îndeaproape evoluţia sectorului bancar, pentru a oferi cele mai bune servicii şi o ofertă atractivă pentru clienţii noştri. Prin urmare, pentru OTP Bank au fost şase luni de dezvoltare, investiţii constante şi transformare organizaţională, care, la rândul lor, au adus îmbunătăţiri semnificative în operaţiunile noastre şi la capitolul rezultate. Toate investiţiile planificate sunt în curs de implementare şi suntem angajaţi în proiectele noastre de dezvoltare, atât pentru creşterea echipei, cât şi pentru îmbunătăţirea operaţională." a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 35%, ajungând la un total de 313 milioane RON. Dinamica anuală a beneficiat de creşterea volumelor de credite performante (Stadiul 1+2) (+23% an) şi de îmbunătăţirea cu 35 bps a marjei nete de dobândă, alimentată de cresterea ratei dobânzii de referinta la trei luni pentru plasamentele interbancare (principalul reper pentru creditele corporate).

În primele şase luni, costul total al riscului s-a ridicat la -93 milioane RON, alimentat de un cost al riscului de credit de -59 milioane RON, ca urmare a creşterii portofoliului de credite, dar şi a perspectivelor economice în scădere pentru anumite sectoare. Provizioanele pentru alte riscuri, în valoare de -34 milioane RON, se datorează unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operaţional în valoare de -28 milioane RON, subliniază sursa citată.

Volumul creditelor performante a crescut cu 23% de la an la an în prima jumătate din 2022, fiind susţinut în principal de o creştere a creditelor corporate, în timp ce creditele ipotecare au crescut cu 17%. Creşterea cu 111% a creditelor corporate este o consecinţă a modificarii definiţiei segmentelor corporate şi IMM în Q3 2021.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 2% faţă de al doilea trimestru al anului trecut. Creşterea cu 66% a depozitelor corporate este o consecinta a modificarii definitiei segmentelor corporate si IMM in Q3 2021. Raportul net credite/depozite a crescut cu 23 puncte procentuale de la an la an, la 137% (+12 puncte procentuale comparativ cu trimestrul precedent).

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,78 miliarde RON, în creştere cu 24% faţă de nivelul consemnat în luna iunie 2021.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 20,02% (-2,13 pp de la an la an), pe fondul creşterii activelor.

În primele şase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 251 miliarde HUF (3.306 milioane RON) în timp ce profitul consolidat după impozitare a fost de 43 miliarde HUF (562 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest rezultat sunt OTP Core din Ungaria (169 miliarde HUF/ 2.227 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (50 miliarde HUF/ 654 milioane RON), Croaţia (23 miliarde HUF/ 302 milioane RON), Serbia (22 miliarde HUF/ 287 milioane RON), Slovenia ( 10 miliarde HUF / 128 milioane RON) Ucraina (-34 miliarde HUF/ -452 milioane RON), Rusia (-15 miliarde HUF/-195 milioane RON), Muntenegru (0,3 miliarde HUF/ 4 milioane RON), Moldova (2 miliarde HUF/ 29 milioane RON) şi subsidiara din Albania (5 miliarde HUF/ 63 milioane RON), se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9410
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0408
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0873
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6488
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.3997

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro