OUG: Semnătura electronică va putea fi folosită la încheierea contractului individual de muncă

G.B
Miscellanea / 28 aprilie

Semnătura electronică va putea fi folosită la încheierea contractului individual de muncă

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi, un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede posibilitatea folosirii semnăturii electronice avansate sau calificate la încheierea contractului individual de muncă, a actelor adiţionale la acesta, dar şi pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/ documentelor din domeniul relaţiilor de muncă. Semnătura electronică va fi însoţită de marca temporală calificată şi sigiliul electronic calificat al angajatorului, potrivit hotnews.ro.

Ministrul Muncii Raluca Turcan a declarant: "Numărul contractelor individuale de muncă cu clauză de telemuncă a crescut semnificativ. Dacă în luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, în registrul general de evidenţă a salariaţilor erau înregistrate 50.577 de astfel de contracte, până la sfârşitul anului numărul a crescut la 383.300. Tendinţa de creştere continuă şi în 2021. În luna martie erau înregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauză de telemuncă. Câtă vreme se menţin regulile de distanţare fizică, inclusiv la locul de muncă, iar telemunca rămâne o soluţie dezirabilă, angajatorii trebuie sprijiniţi, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, să utilizeze forme alternative de muncă ".

Actul normativ reformulează definiţia telemuncii şi elimină sintagma "cel puţin o zi pe lună" în contextul în care, în momentul de faţă, această formă de organizare a muncii se desfăşoară în mod regulat.

Acesta prevede, de asemenea, că angajatorul nu poate obliga salariatul să folosească semnătura electronică. Totuşi, părţile trebuie să utilizeze acelaşi tip de semnătură la semnarea documentelor, inclusiv cea olografă, prevăzută acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

Salariatul care îşi desfăşoară activitatea în telemuncă are obligaţia de a respecta şi asigura confidenţialitatea informaţiilor utilizate în timpul desfăşurării activităţii. Activitatea acestuia poate fi verificată de angajator prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, în condiţiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern şi/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condiţiile legii.

Angajatorul poate utiliza semnătura electronică avansată sau calificată şi în raporturile pe care le are cu instituţiile publice, la întocmirea înscrisurilor sau documentelor din domeniul relaţiilor de muncă/securităţii şi sănătăţii în muncă.

Toate documentele încheiate prin utilizarea semnăturii electronice vor fi arhivate de angajator şi vor fi puse la dispoziţia organelor de control competente, la solicitarea acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9176
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1551
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5820
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7837
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro