Ovidiu Ganţ: "Aderarea la Schengen nu s-a produs pentru că subiectul s-a transformat în unul politic"

G.D.
Politică / 27 martie

Ovidiu Ganţ: "Aderarea la Schengen nu s-a produs pentru că subiectul s-a transformat în unul politic"

Deputatul grupului minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ a declarat astăzi că România nu a putut adera la spaţiul Schengen pentru că subiectul a fost transformat din unul tehnic în unul politic de către unele state membre ale Uniunii Europene, informează Agerpres.

"Azi AUR invocă un aşa-zis eşec al ministrului de Externe în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Vreau să vă împărtăşesc opinia mea asupra acestui subiect. (...) Începând cu 2011, România a îndeplinit criteriile de aderare la spaţiul Schengen. Aderarea nu s-a produs din cauza faptului că subiectul s-a transformat de către unele state membre dintr-unul tehnic, într-unul politic, fiind legat inclusiv de MCV. Repetatele încercări de aderare s-au lovit de interese politice interne meschine ale unor state membre, la fel cum s-a întâmplat anul trecut cu Austria. Toate eforturile politico-diplomatice ale Preşedinţiei, Parlamentului şi Ministerului de Externe nu aveau cum să anihileze aceste interese", a spus Ganţ la "Ora Guvernului" din Camera Deputaţilor, unde a fost invitat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

El a adăugat că negocierile ministrului de Externe cu omologii săi din spaţiul Schengen au asigurat susţinerea demersului "pe scară largă" şi în mod special de către Germania şi Franţa, "care au intervenit activ până în ultima clipă în favoarea noastră, dar au reuşit să convingă şi Finlanda, Suedia şi Olanda".

"Alături de Parlament şi Ministerul Justiţiei, MAE a contribuit la încheierea aplicării MCV pentru ţara noastră, uşurând astfel accesul în Schengen. Austria nu a ridicat semne de întrebare niciodată, până la finalul lunii noiembrie. Vă amintesc că în data de 16 noiembrie a avut loc la Bucureşti o întrunire (...) şi la finalul acestei reuniuni s-a emis o declaraţie clară - România şi Bulgaria pot accede la spaţiul Schengen, chestiune semnată şi susţinută de Ministerul de Interne din Austria. În două zile s-au răzgândit. Decizia a fost eminamente politică, la nivel de partid, anunţată în ultima clipă, suprinzând întregul mediu politic austriac. (...) În concluzie, Ministerul de Externe al României, România, nu puteau face nimic pentru a împiedica vetoul austriac", a menţionat deputatul minorităţilor naţionale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca nu esti priten cu rusi nu esti votat de austrieci?Poate au alte pretenti,de genul privatizari Petrom cu ”sprijinul”fostului premier nastase?Prea multe slugi strainilor sunt in tara asta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

09 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9560
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6047
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1085
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7745
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.6090

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro