Oxfam: Impozitarea progresivă a marilor averi, posibil să aducă un plus de 286,5 miliarde euro la bugetul UE

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 aprilie

Oxfam: Impozitarea progresivă a marilor averi, posibil să aducă un plus de 286,5 miliarde euro la bugetul UE

English Version

Comisia Europeană şi Parlamentul European ar trebui să aprobe impozitarea progresivă a marilor averi, afirmă, potrivit unui studiu, organizaţia neguvernamentală globală Oxfam International, care militează pentru reducerea inechităţilor sociale şi a sărăciei.

Implementarea unei taxe progresive cuprinsă între 2% şi 5% pentru multimilionarii şi miliardarii din Uniunea Europeană ar duce la colectarea anuală a 286,5 miliarde de euro, buget ce este aproape dublu faţă de bugetul anual al blocului comunitar, care s-a situat în ultimii ani între 160 şi 182 miliarde euro.

Astfel că Oxfam International propune un impozit de 2% pentru averea netă de peste 4,6 milioane de euro, 3% pentru averea netă de peste 45,7 milioane de euro şi 5% pentru averea de peste 913 milioane de euro ar putea genera 286,5 miliarde de euro în fiecare an (785 milioane pe zi sau 32,7 milioane pe oră). Calculul nu include Croaţia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta şi Slovacia, precizează sursa citată.

Potrivit celor de la Oxfam International suma colectată cu titlu de impozit progresiv pe marile averi reprezintă 40% din fondul UE de redresare post-pandemie (care se ridică la 723,8 miliarde euro), se ridică la valoarea triplă a bugetului de ajutor pe ultimii 7 ani al Uniunii Europene (78,6 miliarde euro) şi înseamnă mai mult de jumătate din cea mai mare estimare a costurilor anuale mondiale pentru adaptarea şi atenuarea crizelor climatice în ţările cu venituri mici şi medii (543 miliarde euro).

Oxfam mai arată că suma de de 286,5 miliarde de euro colectată din implementarea acestui impozitul suplimentar anual pe marile averi europene este mai mare decât bugetul anual al Finlandei (277,62 miliarde euro).

În argumentarea propunerii sale, ONG-ul susţine că averea miliardarilor din UE a crescut cu 33% din 2020 până în noiembrie 2023 (de la 1,44 trilioane de euro, ajustate pentru inflaţie, la 1,92 trilioane de euro - în calcul nu au fost prinşi miliardarii din Croaţia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta şi Slovenia), în timp ce 99% din populaţia UE (aproximativ 443 de milioane de oameni) deţinea în 2022 o avere cu 5,6% mai puţină în termeni reali, comparativ cu 2019, scăzând de la 57 de miliarde de euro la 54 de miliarde de euro.

Oxfam mai afirmă că 1% din populaţia Europei, procent alcătuit din miliardarii în euro, deţine 47% din bogăţia financiară totală a continentului. Sursa citată arată că averea/activele financiare includ depozite bancare, acţiuni, obligaţiuni şi împrumuturi, iar cifra se referă la Europa, conform definiţiei ONU, care include şi ţări precum Rusia, Norvegia şi Regatul Unit.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Comunism UE.

  1. La tine in Rusia!

  In principiu suna bine, dar aplicarea eficienta fără să urmeze o inflate este o alta poveste. Deobicei marile averi ( cele legale) sunt obținute de oameni care au diferite afaceri, deci ei pur și simplu vor mări preturile produselor pe care le vând și impozitul o să fie plătit de către utilizatorul final.

  Comuniștii care conduc UE nu știu decât masuri populiste. De ce sa iei mai mult de la cei care fac banii legal? Cum mai încurajezi inițiativa? Asa era în comunism când nimeni nu mai avea inițiativa dacă tot nu primea nimic în plus. Sa se ducă ăștia de la UE cu flori la statuia lui Marx.

  1. Esti total pe langa. Atat timp cat patronii sunt bogati iar angajatii saraci, este o problema. Bogatia trebuie impartita, nu pastrata de una dintre parti in totalitate.

   habar nu ai de economie si finante ,

   vorbesti doar filosofic  

   cum separam angajatii productivi de angajatii lenesi ?

   merita ei acelasi venit ? 

  4,6 milioane de euro poate sa insemne 2-3-4 proprietati cumparate de o familie acuma 20-30 de ani cand si-au investit inteligent niste economii si au mai facut si niste credite pe langa, in niste locatii importante din vestul Europei . Odata cu devalorizarea banilor si inflatiile plus bulele imobiliare aceste proprietati au ajuns la niste valori foarte mari si acesti oameni sunt vazuti ca bogati, dar ei nu sunt nici miliardari, nici oameni de afaceri bogati, doar au niste proprietati pe care le inchiriaza si in care locuiesc. 2% impozit inseamna enorm: 86 000 de euro anual. Daca scazi impozitele pe proprietate anual , impozitele pe veniturile din chirii, plus diferite mici renovari inevitabile rezulta ca proprietarii se mai aleg cu praful de pe toba.

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5830
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8429
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4379

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb