Abonament gratuit

OXFAM:"Miliardarii lumii au mai mulţi bani decât 60% din populaţia mondială"

A.M.
Miscellanea /

"Miliardarii lumii au mai mulţi bani decât 60% din populaţia mondială"

Cei 2.153 de miliardari de pe glob au în prezent mai mulţi bani decât 60% din populaţia mondială, a denunţat, luni, ONG-ul Oxfam, acuzând o concentrare a averilor în special în detrimentul femeilor, aflate "în prima linie" a inegalităţilor, relatează AFP.

"Prăpastia între bogaţi şi săraci nu poate fi rezolvată fără politici deliberate de luptă împotriva inegalităţilor. Guvernele trebuie să se asigure că companiile şi cei bogaţi plătesc partea care le revine din impozite", afirmă Amitabh Behar, responsabil al Oxfam în India, şi care va reprezenta ONG-ul în acest an la Forumul de la Davos, citat într-un comunicat, informează Agerpres.

Raportul mondial al Oxfam privind inegalităţile mondiale este în mod tradiţional publicat chiar înainte de deschiderea, marţi, a celei de a 50-a ediţii a Forumului economic mondial de la Davos, în Elveţia, loc de întâlnire tradiţional al elitei economice şi politice de pe glob, după un an 2019 marcat de mari mişcări de protest din Chile şi până în Orientul Mijlociu.

"Inegalităţile indecente sunt în centrul fracturilor şi conflictelor sociale peste tot în lume (...) Ele nu sunt o fatalitate, ci rezultatul politicilor (...) care reduc participarea celor mai bogaţi la efortul de solidaritate prin impozitare şi fragilizează finanţarea serviciilor publice", afirmă la rândul său Pauline Leclere, purtătoare de cuvânt a Oxfam Franţa, citată şi ea în comunicat.

Potrivit datelor ONG-ului, a cărui metodologie se bazează pe datele publicate de revista Forbes şi de banca Dredit Suisse dar care este contestată de unii economişti, 2.153 de persoane dispun în prezent de mai mulţi bani decât cei 4,6 miliarde de oameni cei mai săraci din lume.

În plus, averea a 1% dintre cei mai bogaţi din lume "este mai mult decât dublă faţă de bogăţia cumulată" de cei 6,9 miliarde de oameni mai puţin bogaţi, respectiv 92% din populaţia globului, o concentrare care "depăşeşte înţelegerea", detaliază raportul.

"Femeile sunt în prima linie a inegalităţilor din cauza unui sistem economic care le discriminează şi le cantonează în meseriile cele mai precare şi mai slab remunerate, începând cu sectorul îngrijirilor", a mai spus Pauline Leclere.

Potrivit calculelor Oxfam, 42% dintre femeile lumii nu pot avea o muncă remunerată "din cauza unei sarcini prea mari a muncii de îngrijire care le revine în cadru privat/familial", faţă de numai 6% dintre bărbaţi.

Ori, între menaj, gătit, îngrijirea rudelor, adunarea lemnelor şi aducerea apei în unele ţări, "valoarea monetară a muncii de îngrijire neremunerate asigurate de femeile de 15 ani sau peste reprezintă cel puţin 10.800 de miliarde de dolari anual, respectiv de trei ori valoarea sectorului digital la scară mondială", estimează ONG-ul.

În Franţa, şapte miliardari au mai mulţi bani decât 30% din francezii cei mai săraci, iar 10% dintre cei mai bogaţi francezi concentrează jumătate din bogăţia ţării, relevă raportul Oxfam.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aceasta este lumea la care PNL-ul ,si in general partidele de dreapta , aspira si pe care o promoveaza .O inegalitate de proportii aberante ,care nu poate fi justificata cu nici un argument rational economic sau antropologic .Subliniez ,ma refer la dimensiunile absurde ale inegalitatii nu la existenta in sine a inegalitatii - asta ,cel putin deocamdata ,este un dat al naturii . Logic este sa incerci imbunatatirea lui nu hipertrofierea monstruoasa si egoista !

    Este doar o chestie de timp pana lumea va exploda. Resursele pamantului devin tot mai putine in timp ce populatia creste. In acelasi timp resursele sunt detinute de o mana de oameni. Practic ne intoarcem incet dar sigur la feudalism. Implicit revoltele, rascoalele, revolutiile si orice fel de lupta pentru resurse se vor inmultii si vor devenii tot mai sangeroase.

    Bunicul meu, fost prof. universitar spunea ca urmatoarele mari conflicte vor fi pentru hrana si apa.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Energia în priză
DTLAWYERS
Nuclearelectrica
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

30 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8698
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3406
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.1123

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
CONPET
AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie