Pachet de măsuri pentru sprijinire a agriculturii şi industriei alimentare, discutat de miniştrii Finanţelor şi Agriculturii

S.B.
Miscellanea / 14 ianuarie

Pachet de măsuri pentru sprijinire a agriculturii şi industriei alimentare, discutat de miniştrii Finanţelor şi Agriculturii

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a avut astăzi o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul căreia au discutat despre soluţii pentru diminuarea impactului preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru producătorii agricoli şi cei din industria alimentară, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe.

Potrivit sursei citate, sunt avute în vedere compensarea bonusului de cogenerare şi a costului pentru certificatele verzi, dar şi un pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale.

Un alt subiect discutat l-a constituit prelungirea taxării inverse la cereale, care expiră în luna iunie 2022, având în vedere efectele pozitive produse de această măsură, respectiv reducerea evaziunii fiscale şi eliminarea treptată din piaţă a firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA.

Finanţarea programelor în domeniul agriculturii şi industriei alimentare româneşti au fost discutate în cadrul întâlnirii. Prin aceste programe se propune acordarea de garanţii şi măsuri de creditare pentru:

capital de lucru;

refinanţarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor;

retehnologizarea/automatizarea industriei alimentare;

cofinanţarea programelor de asigurare a independenţei energetice a fermei;

operaţionalizarea şi funcţionarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea pentru a răspunde nevoilor din domeniul agroalimentar.

"Sprijinirea industriei agro-alimentare trebuie să devină o prioritate, pentru a creşte competitivitatea şi performanţa într-un domeniu extrem de important pentru România. Numai prin programe realiste, cu ţinte clare, vom putea reduce importurile şi, în acelaşi timp, să creştem într-un ritm accelerat oferta, cu un impact pozitiv asupra deficitului balanţei comerciale cu produse agroalimentare. Agricultorii români trebuie stimulaţi să producă bunuri cu valoare adăugată mai mare, de aceea, pentru Ministerul Finanţelor, agricultura este o prioritate în strategia de finanţare pentru acest an, fie că vorbim de bani publici sau de fonduri europene" , a subliniat ministrul Finanţelor, Adrian CÂCIU.

Adrian CHESNOIU a afirmat, în cadrul întâlnirii că "Prin măsurile pe care le demarăm, ne dorim să sprijinim agricultura şi industria alimentară şi să creştem ponderea acesteia în Produsul Intern Brut. Identificăm cele mai bune soluţii pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi unităţilor din industria alimentară, în contextul creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Vom propune în Executiv un pachet coerent de măsuri, care să fie aplicat rapid şi eficient. Pe termen mediu şi lung, trebuie să avem în vedere ca producţia vegetală să fie integrată în zona de procesare, astfel încât să obţinem cât mai multe produse finite, alimente de care piaţa românească are nevoie. Sunt un susţinător al integrării gospodăriei ţărăneşti în lanţul comercial, astfel încât produsele noastre autentice să ajungă la cât mai mulţi consumatori".

Ministrul Agriculturii a salutat iniţiativa Ministerului Finanţelor de a constitui grupul de lucru "e-transport", prin care transporturile de bunuri de pe teritoriul României vor fi monitorizate printr-un nou sistem electronic naţional, măsură cu impact în reducerea evaziunii fiscale pentru domeniul legume-fructe.

La finalul întâlnirii, cei doi oficiali au agreat ca în cel mai scurt timp să demareze un program de colaborare interinstituţională, între Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Administraţiei şi Internelor (IGPR), Autoritatea Naţională a Vămilor, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care să genereze acţiuni de control încrucişat pentru verificarea respectării legislaţiei în domeniul comerţului cu legume-fructe şi produse agroalimentare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

21 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3614
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9178
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.2300

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro