PACTUL VERDE EUROPEAN:Comisia propune certificarea eliminărilor de dioxid de carbon

V.G.
Internaţional / 2 decembrie 2022

Comisia propune certificarea eliminărilor de dioxid de carbon

Comisia Europeană a adoptat o propunere de instituire a primului cadru voluntar la nivelul întregii UE pentru certificarea fiabilă a eliminărilor de înaltă calitate ale dioxidului de carbon, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, propunerea va promova tehnologiile inovatoare de eliminare a dioxidului de carbon şi soluţiile sustenabile oferite de agricultura carbonului şi va contribui la îndeplinirea obiectivelor UE legate de climă, de mediu şi de reducerea poluării la zero. Regulamentul propus va îmbunătăţi semnificativ capacitatea UE de a cuantifica, a monitoriza şi a verifica eliminările de dioxid de carbon. Transparenţa sporită va câştiga încrederea părţilor interesate şi a industriei şi va preveni dezinformarea ecologică. Eliminările de dioxid de carbon pot şi trebuie să genereze beneficii clare pentru climă, iar Comisia va da prioritate activităţilor de eliminare a carbonului care vor oferi beneficii semnificative pentru biodiversitate. În perioada următoare, cu sprijinul experţilor, Comisia va dezvolta metode de certificare specifice pentru activităţile de eliminare a dioxidului de carbon care contribuie la îndeplinirea obiectivelor climatice şi a altor obiective legate de mediu.

Pentru a se asigura transparenţa şi credibilitatea procesului de certificare, în propunere sunt stabilite norme pentru verificarea independentă a eliminărilor de dioxid de carbon, precum şi norme pentru recunoaşterea sistemelor de certificare ce pot fi folosite pentru a se demonstra respectarea cadrului UE. Pentru a se asigura calitatea şi comparabilitatea eliminărilor de dioxid de carbon, regulamentul propus stabileşte patru criterii de CA.LI.T.ATE:

-Cuantificare: Activităţile de eliminare a dioxidului de carbon trebuie să fie măsurate cu precizie şi să genereze beneficii incontestabile pentru climă;

-Suplimentare: Activităţile de eliminare a dioxidului de carbon trebuie să realizeze mai mult decât practicile existente şi decât ceea ce impune legislaţia;

-Stocare pe termen lung: Certificatele sunt legate de durata stocării carbonului, pentru a se asigura stocarea permanentă;

-Sustenabilitate: Activităţile de eliminare a carbonului trebuie să salvgardeze sau să contribuie la îndeplinirea obiectivelor legate de sustenabilitate, de exemplu a celor privind adaptarea la schimbările climatice, economia circulară, apa şi resursele marine şi biodiversitatea.

Această propunere este esenţială pentru obiectivul UE de a deveni, până în 2050, primul continent din lume neutru din punct de vedere climatic. Pentru a îndeplini acest obiectiv, UE trebuie să îşi reducă la minimum emisiile de gaze cu efect de seră. Totodată, UE va trebui să utilizeze la scară largă eliminările de dioxid de carbon din atmosferă pentru a compensa emisiile care nu pot fi eliminate.

Datorită tehnologiilor industriale, precum bioenergia cu tehnologii de captare şi stocare a dioxidului de carbon (BECCS) sau captarea directă a dioxidului de carbon din aer urmată de stocare (DACCS), dioxidul de carbon poate fi captat şi stocat permanent. În agricultură şi silvicultură, practicile aferente agriculturii carbonului pot spori în mod sustenabil stocarea carbonului în soluri şi păduri sau reduce eliberarea carbonului din soluri, creând, totodată, un nou model de afaceri pentru fermieri şi silvicultori. De asemenea, produsele şi materialele durabile, precum produsele pentru construcţii pe bază de lemn, pot ţine carbonul fixat timp de decenii sau chiar mai mult, arată sursa citată.

Propunerea de azi va promova tehnologiile curate de vârf şi va sprijini noul Bauhaus european prin recunoaşterea capacităţii de a stoca dioxid de carbon a materialelor de construcţii pe bază de lemn şi eficiente din punct de vedere energetic. Propunerea va deschide calea pentru forme inovatoare de finanţare privată şi publică, inclusiv finanţarea de impact sau sprijinul public bazat pe rezultate în cadrul ajutoarelor de stat sau al politicii agricole comune. Comisia va continua să finanţeze activităţile de eliminare a dioxidului de carbon pe teren prin Fondul pentru inovare (care poate finanţa proiectele BECCS şi DACCS, printre altele), prin politica agricolă comună, prin Fondul de dezvoltare regională, prin programul LIFE şi prin programul Orizont Europa (inclusiv misiunea "Un pact al solului pentru Europa").

Propunerea Comisiei urmează acum să fie discutată de Parlamentul European şi de Consiliu, conform procedurii legislative ordinare. Pe baza criteriilor de CA.LI.T.ATE, cu sprijinul unui grup de experţi, Comisia va dezvolta metode de certificare specifice pentru diferitele tipuri de activităţi de eliminare a dioxidului de carbon. Prima reuniune a grupului de experţi este planificată pentru primul trimestru al anului 2023, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro