Palestinienii acuză Israelul de "apartheid" la CPI

S.B.
Internaţional / 19 februarie

Palestinienii acuză Israelul de "apartheid" la CPI

Şeful diplomaţiei palestiniene Riad Al-Maliki denunţă luni, la cea mai înaltă jurisdicţie a ONU faptul că poporul său este victima "colonialismului şi apartheidului" ocupaţiei Israelului, informează news.ro.

"Palestinienii suferă atât din cauza colonialismului, cât şi apartheidului", iar "unii indignaţi de aceste vorbe ar trebui să fie indignaţi de realitatea noastră", denunţă la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) al-Maliki.

La CIJ au loc începând de luni audieri cu privire la consecinţele juridice ale ocupaţiei Israelul a teritoriilor palestiniene începând din 1967, la care sunt chemate martore 52 de ţări, un număr fără precedent.

Statele Unite, Rusia şi China urmează să se adreseze judecătorilor în cadrul unei sesiuni organizate timp de o săptămână la Palatul Păcii de la Haga, sediul CIJ.

Riad Al-Maliki a cerut CIJ să declare ocupaţia Israelului ilegală şi să-i ordone să-i pună capăt "imediat, complet şi fără condiţii".

"O dreptate întîrziată echivalează unei negări a dreptăţii, iar poporul palestinian este privat de justiţie de prea mult timp", a denunţat el.

"A venit timpul să se pună capăt standardelor duble" din cauza cărora suferă poporul palestinian "de prea mult timp", pledează el.

La 31 decembrie 2022, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care cere CIJ un "aviz consultativ" - cu caracter neconstrângător juridic - asupra "consecinţelor juridica care decurg din politici şi practici ale Israelului în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est".

Avizul CIJ în acest dosar nu va avea un caracter constrngător juridic, însă intervine într-un context de presiuni juridice internaţionale tot mai mari asupra Israelului privind Războiul din Fâşia Gaza, declanşat de atacul Hamas de la 7 octomrbie.

Aceste audieri sunt distincte de proceduri foarte mediatizate lansate de Africa de Sud la CIJ.

Pretoria a sesizat Curtea acuzând că războiul israleian din Fâşia Gaza este o încălcare a Convenţiei prevenirii şi reprimării genocidului.

La 26 ianuarie, CIJ a ordonat israelului să împiedeice orice eventual act de genocid, însă nu a cerut un armistiţiu.

Vineri, ea a respins o doua plângere a Africii de Sud, prin care-i cerea să dispună noi măsuri după ce Israelul a anunţat o viitoare ofensivă militară la Rafah, un oraş în care s-au refugiat peste jumătate dintre cei 2,4 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza.

Adunarea Generală a ONU a cerut CIJ să examineze "consecinţele juridice" ale ceea denunţă în rezoluţie drept o "încălcare persistentă de către Israel a dreptului poporului palestinian la autodeterminare".

Acest lucru vizează "ocupaţia prelungită" a teritoriului palestinian din 1967 încoace.

Curtea urmează să examineze de asemenea măsuri "vizând modificarea alcătuirii demografice, caracterul şi statutul oraşului sfânt Ierusalim".

În iuni 1967, Israelul a purtat Războiul de Şase Zile prin care a cucerit Cisiordania şi Ierusalimul de Est în detrimentul Iordaniei, Platoul Golan în detrimentul Siriei, Fâşia Gaza şi Peninsula Sinei în detrimentul Egiptului.

Israelul a început, apoi, să ocupe cei 70.000 de kilometri pătraţi de teritorii arabe cucerite - o ocupaţie declarată apoi ilegală de către ONU.

AG cere CIJ să examineze consecinţele a ceea ce denunţă în această rezoluţie a ONU drept "adoptarea de către Israel a unor legi şi măsuri discriminatorii".

Ea urmează să prezinte un aviz cu privire la modul în care acţiunile Israelului "afectează statutul juridic al ocupaţiei" şi cu privire la consecinţele asupra ONU şi altor ţări.

Curtea urmează să se pronunţe "de urgenţă" în acest dosar - probabil până la sfârşitul acestui an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acuza,acuza dar cand ii macelaresc pe israelieni si pe ce natii se mai nimeresc pe acolo si au nenorocul sa le iasa in cale,aplauda!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6402
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8856
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9150

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb