Pandemia a creat ''un mediu ideal'' pentru ca traficul de persoane să se dezvolte, deplânge Washingtonul

J.P.
Internaţional / 02 iulie 2021

Pandemia a creat ''un mediu ideal'' pentru ca traficul de persoane să se dezvolte, deplânge Washingtonul

Pandemia a creat "un mediu ideal" pentru ca traficul de persoane să se dezvolte la nivel global, guvernele canalizându-şi resursele către criza sanitară, în timp ce traficanţii profitau de aceasta pentru a viza persoanele cele mai vulnerabile, au explicat joi SUA, informează AFP, citat de Agerpres.

"Aceasta este o criză mondială", a subliniat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, prezentând raportul anual al Departamentului de Stat care analizează situaţia din 188 de ţări, printre care SUA.

Recunoscând dificultatea de a furniza cifre exacte, el a precizat că estimările situează la 25 de milioane numărul de persoane, inclusiv minori, victime ale acestui tip de trafic, care include prostituţia şi munca forţată.

"Această crimă este un afront la adresa drepturilor omului, un afront la adresa demnităţii umane", a spus Blinken în discursul său.

În faţa marilor dificultăţi economice generate de pandemie, traficanţii au oferit "false promisiuni" de angajare pentru "a recruta copiii" familiilor sărăcite, "în timp ce alte familii îşi exploatau sau vindeau propriii copii", se spune în raportul anual al Departamentului de Stat american cu privire la acest flagel.

Exemple în acest sens vin din întreaga lume. În India şi Nepal, unele "tinere fete ce provin din regiuni sărace şi rurale (...) au fost forţate să se căsătorească pentru a-şi ajuta familiile".

"În SUA, Regatul Unit şi Uruguay, relatări dezvăluie că poprietari şi-au forţat locatarii (adesea femei) să întreţine raporturi sexuale cu ei" dacă nu-şi mai puteau plăti locuinţa.

"În Haiti, Niger şi Mali, bande ce operau în tabere de refugiaţi au profitat de diminuarea securităţii şi protecţiei pentru a forţa rezidenţi să se supună la acte sexuale plătite".

"Confluenţa unui număr mai mare de indivizi în pericol din cauza pandemiei, a capacităţii traficanţilor de a profita de pe urma unor crize multiple, şi reorientarea mijloacelor (guvernamentale) spre lupta împotriva pandemiei a creat din multe puncte de vedere un mediu ideal pentru ca traficul de fiinţe umane să prospere şi să evolueze", subliniază raportul.

Dincolo de pandemie, Guineea-Bissau şi Malaezia au fost incluse pe lista neagră a SUA ce numără 17 ţări care, în opinia Washingtonului, nu corespund criteriilor minime de combatere a traficului de persoane şi nu fac suficiente eforturi în acest sens. Pe această listă se mai află Afganistanul, Algeria, Myanmar, China, Insulele Comore, Coreea de Nord, Cuba, Eritreea, Iran, Nicaragua, Rusia, Sudanul de Sud, Siria, Turkmenistan şi Venezuela.

Includerea pe această listă ar putea duce la sancţiuni sau la retragerea de ajutoare americane.

Turcia nu figurează pe această listă neagră, însă a fost criticată pentru că "a recrutat şi folosit copii-soldat în Siria şi în Libia". Este pentru prima dată când un membru al NATO figurează pe lista ţărilor care recrutează copii-soldat.

Printre ţările de pe această listă neagră, 11 sunt acuzate că practică direct traficul de persoane: Afganistan, Myanmar, China, Cuba, Eritreea, Coreea de Nord, Iran, Rusia, Sudanul de Sud, Siria şi Turkmenistan.

"Guvernele trebuie să-şi protejeze şi să-şi servească cetăţenii, nu să-i terorizeze şi să-i aservească pentru a trage profit", şi-a exprimat indignarea Antony Blinken.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

28 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9459
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9485
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.4065

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro