Papa Francisc şi-a început vizita în Grecia

G.B
Internaţional / 4 decembrie 2021

Papa Francisc

Papa Francisc

Papa Francisc a sosit astăzi dimineaţa la Atena, venind din Cipru, relatează AFP. Este prima vizită a unui suveran pontif în capitala Greciei, ţară majoritar ortodoxă, din ultimele două decenii. În oraş s-au luat măsuri stricte de securitate, din cauza sentimentelor antipapale tradiţionale, potrivit Agerpres.

În cursul după-amiezii, Papa va ţine trei discursuri, unul pentru autorităţile civile, altul pentru arhiepiscopul ortodox Ieronim al II-lea şi ultimul - pentru reprezentanţii Bisericii Catolice. El se va întâlni tot sâmbătă cu preşedinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, şi cu premierul Kyriakos Mitsotakis.

Vaticanul a anunţat înaintea vizitei că Papa doreşte "să-şi astâmpere setea la izvorul fraternităţii" şi să întărească legăturile cu "fraţii de credinţă" ortodocşi, despărţiţi de catolici prin schisma din 1054 între Roma şi Constantinopol.

Într-o înregistrare video difuzată înaintea plecării de la Roma, Francisc s-a prezentat ca un "pelerin" care iese în întâmpinarea "tuturor, nu doar a catolicilor". Aceştia reprezintă doar 1,2% din populaţia ţării, iar Biserica Ortodoxă are legături puternice cu statul.

În Sinodul Bisericii Ortodoxe există "câţiva fanatici anticatolici binecunoscuţi", a afirmat superiorul comunităţii iezuite din Grecia, Pierre Salembier. Cel mai celebru dintre respectivii este mitropolitul Serafim al Pireului, care a apreciat - potrivit Uniunii Jurnaliştilor Ortodocşi - că vizita Papei este "imorală".

Papa Francisc a mai fost în Grecia, în insula Lesbos, în 2016, însă nu şi la Atena, unde calcă pe urmele lui Ioan Paul al II-lea, care a vizitat capitala elenă în mai 2001. Acesta a cerut atunci "iertare" pentru păcatele catolicilor împotriva ortodocşilor, referindu-se la jefuirea Constantinopolului în 1204.

Atmosfera este acum mai bună, apreciază AFP. Se văd însă drone şi vehicule blindate, iar circulaţia pe unele străzi a fost interzisă. Măsurile de securitate se vor menţine până luni, la plecarea Papei; participă 2000 de poliţişti.

Arhiepiscopul catolic Theodore Kodidis se aşteaptă ca "persoane sau grupuri să protesteze şi să revină asupra greutăţii istoriei", dar crede că influenţa acestora nu este semnificativă şi că de fapt mulţi greci nu sunt interesaţi de vizita Papei, care "rămâne o figură îndepărtată" pentru o ţară ortodoxă.

Mâine, suveranul pontif va merge din nou în Lesbos, unde - după spusele sale - va încerca să ajungă "la izvoarele umanităţii" pentru a susţine primirea şi integrarea refugiaţilor. Circa 40 de organizaţii neguvernamentale au cerut să se întâlnească cu el pe insulă, unde cu doar câteva zile înainte au acostat încă aproximativ 30 de azilanţi.

De data aceasta, şeful Bisericii Catolice va face o scurtă vizită în tabăra de refugiaţi de la Mavrovouni, unde va întâlni familii "alese la întâmplare", a precizat vineri la televiziunea greacă ERT directorul adjunct al taberei, Dimitris Vafeas. Complexul a fost ridicat în grabă, după incendiul care a distrus adăpostul de la Moria, vizitat de Papa Francisc acum cinci ani.

"Îl aşteptăm cu braţele deschise", a declarat Berta, o cameruneză care speră ca Papa "să se roage pentru noi, din cauza nesiguranţei în care am trăit, şi să ne ajute să trecem peste asta cu credinţă".

Peste 900 de poliţişti urmează să fie desfăşuraţi în Lesbos cu ocazia vizitei.

În Cipru, Papa a cerut "să se deschidă ochii" în faţa "sclaviei" şi "torturii" suferite de migranţi. Susţinătorii acestora speră ca Francisc să intervină pentru încetarea presupuselor acţiuni de respingere a celor care încearcă să treacă frontiera din Turcia în Grecia.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. ii dorim sa nu il ia somnul pe satanist ca in Cipru

  Biserica Ortodoxă Greacă se implică în campania de vaccinare şi îndeamnă populaţia să se imunizeze anti-COVID-19.

  Moscova si Bucurestiul ramin ultimele bastioane ale obscurantismului religios.  

  1. Platforma Ro-Vaccinare nu face decat sa dezinformeze ca de obicei. Idiotii de acolo scriu:

   ”Sigur, m-am vaccinat, gata!”  

   Asta este fals. Patriahul a spus:  

   ”Sigur, ne-am vaccinat, gata!”  

   Si se refera generic la clericul Bisericii Romane, acei preoti care au ales sa se vaccineze. Biserica s-a vaccinat atat cat s-a vaccinat si GATA. 

   Ro-Vaccinare, NU MAI MINTI. 

   Deci Biserica recomanda vaccinarea, de vreme ce clerul se vaccineaza. Biserica si clerul care tin pasul cu vremurile.

   Ca unele minastiri sint bastioane ale obscurantismului si mentalitatii de Ev Mediu... e vina enoriasilor. Daca turma accepta sa ramina turma, ciobanii tot nespalati si cu opinci pe creier se poarta. 

   Biserica nu recomanda in mod absolut vaccinarea pentru ca dupa cum ar trebui sa stii, daca nu cumva este un tampit, ca exista contraindicatii la vaccinare si efecte adverse.

   Biserica recomanda discutia privata cu medicii de specialitate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro