Parisul şi Dublinul văd o "fereastră de oportunitate" pentru rezolvarea unui diferend post-Brexit cu Londra

G.D.
Internaţional / 25 noiembrie

Parisul şi Dublinul văd o "fereastră de oportunitate" pentru rezolvarea unui diferend post-Brexit cu Londra

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul irlandez Michael Martin, care s-au întâlnit ieri la Paris, consideră că există "o fereastră crucială de oportunitate pentru a rezolva" diferendele comerciale post-Brexit cu Londra cu privire la Irlanda de Nord, scrie AFP, conform Agerpres.

Şeful guvernului irlandez, primit la prânz la Palatul Elysee, "i-a mulţumit preşedintelui pentru solidaritatea neclintită a Franţei faţă de Irlanda pe tot parcursul Brexitului", au spus serviciile sale în acest text. "Cei doi lideri au convenit asupra importanţei unui nou parteneriat vital cu Regatul Unit şi sunt de părere că, în prezent, există o fereastră crucială de oportunitate pentru a rezolva problemele legate de protocol", au adăugat ei.

Micheal Martin s-a întâlnit pe 10 noiembrie cu noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, care îşi manifestase dorinţa de a pune capăt acestor diferende.

Provincia britanică Irlanda de Nord este cufundată într-un impas politic. În centrul dezacordurilor, protocolul nord-irlandez care a fost negociat la momentul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Irlanda de Nord are singura frontieră terestră a Regatului Unit cu UE, dar aceasta trebuie să rămână deschisă în temeiul acordului de pace din 1998 care a pus capăt la trei decenii de violenţe.

Protocolul menţine astfel Irlanda de Nord în cadrul pieţei unice europene, dar creează de facto o frontieră vamală cu insula Marea Britanie, inacceptabilă pentru unioniştii din Irlanda de Nord ataşaţi ancorajului provinciei la Marea Britanie.

Potrivit preşedinţiei franceze, Emmanuel Macron şi Michael Martin au "luat act, de asemenea, de progresele proiectului de interconectare electrică" care va lega cele două ţări din 2026.

"Această realizare majoră va contribui la efortul nostru comun de rezilienţă în domeniul energetic şi la obiectivul nostru al unei Europe electrice independente şi fără cărbune", a estimat Palatul Elysee, subliniind convergenţa opiniilor şi în sprijinul acordat Ucrainei.

Pe de altă parte, cei doi lideri au mai decis "să lucreze la un bilet unic franco-irlandez, pentru tren şi feribot, până în vara anului 2023", pentru a le permite în special tinerilor "să călătorească între ţările noastre datorită unui dispozitiv ecologic, simplu şi la un tarif rezonabil", potrivit comunicatului francez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro