Parlamentari, rupeţi rândurile!

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Politică / 01 octombrie 2014

Parlamentari, rupeţi rândurile!

Fără să piardă nicio leţcaie, parlamentarii se împrăştie în teritoriu să îi recomande pe candidaţii desemnaţi la preşedinţie, de partidele lor, ducându-se fiecare cu ei în propriul colegiu. Senatorii se vor întoarce pe 16 noiembrie, în timp ce deputaţii sunt ceva mai conştiincioşi pentru că îşi iau vacanţă doar o săptămână, se întorc în data de 13 octombrie şi îşi reiau lucrul în comisiile de specialitate şi în plen.

Pare normal ca parlamentarii, care, teoretic, sunt cunoscuţi de cetăţenii care i-au ales să îi reprezinte, să vină să le prezinte pe candidaţii la preşedinţie, pe principiul "Les amis des nos amis..." Dar este discutabil că ei, într-adevăr ar fi cunoscuţi în teritoriu, pentru că parlamentarii noştri, de fapt, funcţionează după principiul "Bonjour popor, merci că m-aţi ales!" şi "papa a fost ţăran".

Mita electorală, încercările de fraudare a alegerilor prezidenţiale, precum şi capitalul de credibilitate al aleşilor, care cunoaşte o degradare progresivă, în contextul zgomotului de cătuşe şi a intensificării luptei anti-corupţie, legitimează semnele de întrebare cu privire la necesitatea şi plus valoarea pe care implicarea parlamentarilor în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale o poate aduce.

Nu doar opoziţia, ci şi cetăţenii cu drept de vot şi plătitori de taxe şi-au exprimat indignarea cu privire la faptul că fără nicio diminuare a remuneraţiei de care au parte, aleşii neamului renunţă la fotoliul parlamentar pentru aproximativ încă o lună.

În ciuda încercărilor de "cumpărare" a voturilor fie cu alimente, găleţi sau pelerine de ploaie, revenirea aleşilor în teritoriu este un prilej de confruntare cu sărăcia, şomajul şi educaţia precară, probleme pentru care parlamentarii nu au găsit încă o soluţie, în ciuda faptului că de mai bine de un an şi jumătate sunt plătiţi din bani publici.

Potrivit calendarului electoral, primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale va avea loc în 2 noiembrie, iar al doilea tur de scrutin va fi organizat în 16 noiembrie. Adică, tocmai când se întorc senatorii la lucru.

"Deputaţii din opoziţie s-au pronunţat împotriva modificării programului de activitate parlamentară, propusă de PSD, însă prin votul majorităţii Biroul Permanent a dispus reorganizarea programului de lucru al Camerei Deputaţilor", ne-a declarat deputatul George Scutaru, liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor. Domnia sa a opinat: "Atât Victor Ponta, cât şi Klaus Iohannis pot fi promovaţi în teritoriu şi fără sprijinul parlamentarilor. Reorganizarea activităţii parlamentare dovedeşte stilul PSD de a folosi Parlamentul în interesul electoral al candidatului Victor Ponta."

Grupul Parlamentar PNL, din Camera Deputaţilor, şi-a exprimat opţiunea pentru continuarea activităţii parlamentare şi a subliniat faptul că intenţionează să se opună, prin vot, adoptării Codului Silvic, pe care "PSD a insistat să îl adopte în forma actuală", dar şi amnistiei şi graţierii, instrumente care, în prezent, "servesc obiectivelor electorale ale premierului Victor Ponta", a ţinut să sublinieze deputatul PNL, George Scutaru.

De asemenea, deputatul PDL, Gheorghe Ialomiţianu, s-a declarat nemulţumit de propunerile venite din partea opoziţiei, privind acordarea unei noi vacanţe parlamentare: domnia sa este de părere că buna funcţionare a procesului legislativ ar trebui să primeze altor interese.

"Indiferent de culoarea politică a majorităţii parlamentare, programul de activitate al aleşilor a suferit modificări, în timpul campaniei electorale, pentru a face posibilă activitatea acestora în teritoriu", ne-a declarat deputatul PC-PLR, Liviu Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Deputatul Liviu Bogdan Ciucă a declarat că: " în eventualitatea unor situaţii de urgenţă, de temen sau de oportunitate a unor proiecte de lege, Parlamentul se poate reuni, conform procedurii în vigoare, pentru a soluţiona cazurile care ţin de competenţa sa."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. trebuie remunerate cu un sfert din valoarea actuala.Numai asa se pot alunga impostorii,si numai asa vom sti ca cei care candideaza la functia de parlamentar o fac din generozitate,nu din dorinta de castiguri facile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Allview
Artego

Curs valutar BNR

18 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9268
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0326
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7268
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.2201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
carieraenergetica.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro