Parlamentul European revizuieşte regulili de lobby pentru foştii deputaţi

A.F.
Internaţional / 18 aprilie

Parlamentul European revizuieşte regulili de lobby pentru foştii deputaţi

Biroul Parlamentului European a decis luni să interzică foştilor eurodeputaţii să facă lobby la Parlament timp de şase luni de la încheierea mandatului lor, într-o primă măsură ca răspuns la Qatargate, conform Agerpres.

"În urma aprobării de către liderii grupurilor politice din Parlament a planului de reformă propus de preşedinta (Parlamentului) Roberta Metsola, Biroul a adoptat prima decizie de execuţie revizuind regulile aplicabile foştilor deputaţi la Parlamentul European".

Această decizie, care va intra în vigoare la 1 mai, modifică regulile actuale, care datează din 1999, privind prerogativele acordate foştilor eurodeputaţi, în urma presupusului scandal de corupţie, cunoscut sub numele de Qatargate, care a izbucnit în decembrie anul trecut şi a zguduit Parlamentul European.

În acest dosar au fost inculpaţi mai mulţi europarlamentari, precum şi fostul eurodeputat italian Antonio Panzeri, devenit şef al unui ONG, care a recunoscut "că a fost unul dintre liderii unei organizaţii criminale (...) în legătură cu Qatarul şi Marocul".

Scandalul a determinat-o pe preşedinta Parlamentului, Roberta Metsola, să anunţe reforme. Prima decizie adoptată luni introduce o "perioadă de reflecţie" de şase luni în care foştilor deputaţi li se interzice să facă lobby în Parlament.

"După această perioadă, dacă foşti eurodeputaţi decid să desfăşoare activităţi de lobby sau de reprezentare la Parlamentul European, trebuie să se înregistreze în registrul de transparenţă. În consecinţă, aceştia nu vor beneficia de drepturile de acces şi de facilităţile care le sunt acordate în calitate de foşti membri", a subliniat instituţia.

Parlamentul a precizat că în următoarele săptămâni vor fi examinate şi alte măsuri, "cum ar fi participarea reprezentanţilor de interese la evenimente organizate în Parlament" şi că, "în paralel, este în curs punerea în aplicare a unui număr de măsuri care necesită modificarea Regulamentului de procedură al Parlamentului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb