Participanţii la COP27 au stabilit un acord privind crearea unui fond dedicat ţărilor sărace afectate de dezastre climatice

G.D.
Internaţional / 19 noiembrie 2022

Participanţii la COP27 au stabilit un acord privind crearea unui fond dedicat ţărilor sărace afectate de dezastre climatice

Participanţii la summitul COP27 din Egipt au ajuns astăzi la un acord cu privire la problema finanţării ţărilor sărace afectate de dezastre cauzate de schimbările climatice, unul dintre principalele puncte de blocaj în negocierile dificile de la conferinţa internaţională pentru climă, a declarat o sursă europeană pentru AFP, conform Agerpres.

"S-a ajuns la un acord" privind crearea unui fond specific dedicat finanţării acestor "pierderi şi daune" care "direcţionează" mijloacele financiare către ţările cele mai vulnerabile, a afirmat sursa citată.

Acest anunţ oferă o rază de speranţă că cea de-a 27-a Conferinţă a părţilor la Convenţia-cadru a ONU privind Schimbările Climatice (COP27), care părea pe punctul de a eşua astăzi dimineaţă, va fi salvată.

"Mai degrabă niciun acord decât un acord prost", a declarat pentru presă vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

"Suntem îngrijoraţi de unele dintre lucrurile pe care le-am văzut şi auzit în ultimele 12 ore", a declarat el, adăugând că obiectivul europenilor este să menţină "în viaţă" ţinta de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius faţă de era preindustrială, cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris.

Preşedinţia egipteană a conferinţei, criticată pentru lentoarea negocierilor, a publicat astăzi după-amiază un draft actualizat al acordului final pentru summitul COP27.

Această propunere urma să fie discutată de negociatorii din cele aproape 200 de ţări reuniţi la Sharm el-Sheikh pentru discuţii care au fost deja prelungite cu o zi.

Documentul reafirmă obiectivele Acordului de la Paris din 2015, care urmăreşte să limiteze încălzirea globală la "cu mult sub 2 grade Celsius" faţă de era preindustrială.

O propunere de text pe tema plăţilor compensatorii pentru ţările afectate de dezastre climatice, una dintre cele mai spinoase negocieri în cele două săptâmâni de summit, a fost, de asemenea, prezentată astăzi de preşedinţia egipteană, cu speranţa găsirii unui consens.

Documentul propune stabilirea de "noi acorduri de finanţare pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare" să "mobilizeze resurse noi şi suplimentare".

Documentul conţine, de asemenea, o revendicare emblematică a ţărilor sărace, extrem de expuse la dezastrele climatice, de a "se crea un fond de răspuns la pierderi şi daune", a cărui funcţionare şi finanţare urmează să fie elaborată de un "comitet de tranziţie" până la următorul COP28 din Emiratele Arabe Unite, de la sfârşitul anului 2023.

Ambiguitatea privind beneficiarii acestui fond, un punct major de blocaj în ultimele zile, a fost eliminată, a dat asigurări sursa europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro