Partidul Laburist doreşte un acord "mai bun" cu Uniunea Europeană

V.S.
Internaţional / 18 septembrie

Partidul Laburist doreşte un acord "mai bun" cu Uniunea Europeană

Partidul Laburist britanic - creditat cu victorie zdrobitoare în viitoarele alegeri şi care speră să revină la putere - va încerca să negocieze un acord de liber-schimb post-Brexit "mai bun" între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, în cazul în care ajunge la putere în urma următoarelor alegeri legislative, declară liderul laburist, Keir Starmer, într-un interviu publicat duminică de Financial Times (FT), relatează AFP, citat de News.ro.

"Aproape toată lumea recunoaşte că acordul pe care (fostul premier Boris) Johnson l-a încheiat nu este un acord bun. El este mult prea restrâns", declară Keir Starmer, care a votat în 2016 în favoarea rămânerii regatului în UE.

"Odată cu apropierea lui 2025, vom încerca să obţinem un acord mai bun pentru Regatul Unit", anunţă el.

Acordul de comerţ şi cooperare care reglementează relaţiile economice post-Brexit ale Bruxellesului cu Londra a intrat în vigoare în 2021 şi prevede o clauză de revizuire în 2025.

Aplicarea acordului a decurs cu probleme, iar ieşirea din UE afectează şi va continua să afecteze economia britanică, potrivit evaluărilor unor economişti.

Numeroase întreprinderi sunt afectate de noile constrângeri impuse în cadrul schimburilor comerciale, dificultatea aducerii de muncitori europeni a agravat penuria forţei de muncă, puternicul City se confruntă cu concurenţa sporită a altor pieţe financiare europene, iar Londra întâmpină dificultăţi în încheierea unor acorduri comerciale bilaterale cu alte ţări.

"Cred că putem avea o relaţie comercială mai strânsă" cu UE, estimează Keir Starmer, al cărui partid este creditat de sondaje detaşat pe primul loc, urmat de conservatori, care se află la putere de 13 ani, în perspectiva alegerilor legislative care urmează să aibă loc până la începutul lui 2025.

La şapte ani de la referensumul din 2016, 61% dintre britanici consideră că Brexitul este un eşec, potrivit unui sondaj realizat în vară de YouGov, contrar Guvernului conservator, care laudă cu regularitate libertatea regăsită a regatului şi binefacerile ieşirii din UE.

Însă Partidul Laburist (Labour), acuzat adesea de către Partidul Conservator (Tories) de faptul că vrea să apropie de UE, a dat deja asigurări că nu vrea să revină asupra Brexitului.

"Trebuie să-l facem să funcţioneze. Problema nu este de a reveni (în UE). Însă refuz să accept că nu-l putem face să funcţioneze", subliniază Keir Starmer.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb