Patria Bank îşi va majora capitalul cu cel mult 19,7 milioane lei

A.I.
Piaţa de Capital / 18 octombrie

Patria Bank îşi va majora capitalul cu cel mult 19,7 milioane lei

Operaţiunea implică conversia în acţiuni a împrumutului acordat de EEAF Financial Services, la finalul lui 2018

Acţionarii Patria Bank (PBK) au aprobat, în adunarea de astăzi, majorarea capitalului social al instituţiei de credit cu cel mult 19,73 milioane de lei, prin emiterea, fără primă de emisiune, a 197,3 milioane de acţiuni, operaţiune ce include conversia împrumutului acordat băncii de către EEAF Financial Services, conform raportului companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucueşti (BVB).

Astfel, împrumutul subordonat acordat instituţiei de EEAF Financial Services în decembrie 2018, în sumă de 14,92 milioane de lei (echivalentul în lei a sumei de trei milioane de euro), va fi convertit în acţiuni, restul până la cel mult 19,73 milioane de lei urmând să fie aport suplimentar în numerar, cu acordarea dreptului de preferinţă acţionarilor băncii la data de 3 noiembrie (data de înregistrare). Pentru subscrierea unei acţiuni noi sunt necesare 15,79 drepturi de preferinţă.

Perioada de exercitare a dreptului de preferinţă va fi de o lună de la data stabilită în prospectul operaţiunii, drepturile nefiind tranzacţionabile. Majorarea de capital se va realiza pentru susţinerea planurilor de dezvoltare ale băncii, conform raportului Patria Bank.

Tot astăzi, a fost aprobată utilizarea prin transfer, la Rezultatul reportat, a Rezervei generale pentru riscul de credit în suma de 3,42 milioane de lei, şi a Rezervei reprezentând fondul pentru riscuri bancare generale în sumă de 11,87 milioane de lei, pentru acoperirea parţială a pierderilor istorice înregistrate în sold la finele anului trecut, aferente exerciţiului financiar 2017 şi respectiv 2018, care includ pierderi din credite şi din elemente ce constituie active purtătoare de riscuri specifice activităţii bancare şi care exced soldul rezervelor pentru riscuri bancare în valoare de 15,3 milioane de lei.

În prima jumătate a anului, Patria Bank a obţinut un profit net de 6,05 milioane de lei, în creştere cu 27% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultat survenit atât pe fondul evoluţiei favorabile a veniturilor operaţionale, cât şi din contracţia costurilor operaţionale, conform raportului semestrial al băncii.

Patria Bank este o entitate rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank. Acţionarul majoritar indirect al băncii este Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity al cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) şi BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).

Evaluarea bursieră a instituţiei de credit este de circa 308,4 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. HOOOOP maine PESTE 0.1RON

    1. E o actiune cu "acumulare" si reactioneaza mai greu la astfel de stimuli. Dar si cand reactioneaza ... sa te tii nene!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

07 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3946
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7550
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8231
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.5919

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
croco.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro