Patria Credit: 14% creştere a portofoliului şi 44% creştere a profitului, în 2023

R.S.
Bănci-Asigurări / 30 mai

Patria Credit: 14% creştere a portofoliului şi 44% creştere a profitului, în 2023

Patria Credit IFN SA, instituţie financiară nebancară, parte a Patria Bank Group, a înregistrat în 2023 un profit net de 8.54 milioane lei şi a raportat o creştere a portofoliului cu +14%, la o valoare de 184 milioane lei. Vânzările de credite noi au înregistrat o uşoară creştere faţă de 2022 (+1%) până la 94 mil. lei, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Instituţia a continuat să sprijine micii antreprenori din mediul rural, în special pe cei implicaţi în legumicultură, să-şi dezvolte activitatea, să menţină sau să creeze noi locuri de muncă, construind pe experienţa celor peste 20 de ani de activitate în acest domeniu. În 2023, instituţia a obţinut un profit net de 8.54 mil. lei, în creştere cu 44% faţă de 2022. În structura portofoliului se menţine ponderea ridicată a agriculturii, astfel încât 81% din portofoliul de credite au fost acordate clienţilor din acest domeniu. De asemenea, 84% din portofoliul de credite reprezintă credite pentru investiţii, iar cea mai mare parte din portofoliu este securizat cu garanţii prin programe de garantare oferite de Fondul European de Investiţii (InvestEU, Easi), potrivit comunicatului.

"Anul 2023 a adus pentru Patria Credit o serie de realizări prin care ne-am menţinut în topul instituţiilor financiare nebancare ca actor responsabil şi implicat în incluziunea financiară din mediul rural. Prin tot ceea am iniţiat şi am creat anul trecut am adus pentru micii antreprenori din mediul rural noi resurse şi posibilităţi de dezvoltare. Am încheiat anul prin semnarea contractului cu CEB (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei) ceea ce a reprezentat pentru noi o garantare a rolului şi misiunii noastre de implicare în comunitate prin microfinanţare.", spune Raluca Andreica, Director General Patria Credit.

În anul 2023, Patria Credit a fost recertificată pentru următorii patru ani, de către Comisia Europeană, îndeplinind 100% din cerinţele obligatorii de conformare cu Codul european de bună conduită pentru furnizarea de microcredite. Codul defineşte un set de standarde comune pentru sectorul microfinanţării din Europa, se menţionează în comunicat.

Alături de parteneriatul cu CEB (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei), în 2023, Patria Credit a semnat mai multe acorduri cu parteneri internaţionali, printre care şi cel cu REDI - Roma Entrepreneurship Development Initiative, ce este unic în piaţa de microfinanţare din România. Acest parteneriat are ca obiect un împrumut şi un plafon de garantare pentru finanţarea antreprenorilor romi, plafon ce a fost utilizat integral până la finalul anului.

În linie cu strategia propusă pentru anul 2023, au continuat proiectele Agritech cu furnizori parteneri de tehnologie agrícolă şi proiectul intern de digitalizare şi modernizare a întregii arhitecturi IT. Astfel, Patria Credit a parcurs etapele pentru migrarea la o nouă platformă modernizată, proces ce a fost finalizat la începutul anului 2024.

Creşterea continuă a rezultatelor Patria Credit, din ultimii 8 ani, este dată de suma eforturilor depuse şi consecvenţa în susţinerea incluziunii financiare a micilor antreprenori din mediul rural, din cei peste 20 de ani de experienţă. Au contribuit la aceste rezultate şi tehnologia de creditare adaptată la nevoile micilor antreprenori şi o echipă de specialişti care lucrează şi fac parte din comunităţile în care instituţia îşi desfăşoară activitatea, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb