Patria Credit a înregistrat un profit de 1,55 milioane de euro

G.D.
Bănci-Asigurări / 30 martie

Patria Credit a înregistrat un profit de 1,55 milioane de euro

Patria Credit IFN SA, instituţie financiară nebancară parte a Patria Bank Group, a înregistrat în 2022 un profit net de 1,55 milioane de euro şi a raportat o creştere a portofoliului cu +22%, la o valoare de 32,5 milioane de euro, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, printre instituţiile financiare bancare locale, Patria Credit finanţează peste 74% dintre micro creditele acordate fiind oferite cu garanţie europeana, prin parteneriatul strategic cu Fondul European de Investiţii şi programele EaSI şi InvestEU.

Cei mai mulţi clienţi ai instituţiei continuă să fie şi in 2022 din Muntenia (58,5%), principalul bazin legumicol. O creştere de +5% puncte procentuale a numărului de clienţi a fost înregistrată în zona Moldovei.

Cea mai mare parte din clienţi continuă să fie agricultori, 83% din total clienţi, segmentele de afaceri mici şi comerţ înregistrând o creştere cumulată de 5%, fată de 2021, pe fondul cresţerii cererilor de finanţare din partea micilor afaceri rurale non-agro.

Valoare medie a finanţării acordate a crescut cu 1.000 de euro, la 11.817 euro, echivalent în lei, pe fondul creşterii numărului de credite de valoare mare, peste 25.000 de euro, la 32,6%, fată de 23.1% in 2021. Totodată, fermierii şi micii antreprenori au crescut valoare investiţiilor realizate în 2022, investiţiile fiind cea mai importantă destinaţie a finanţărilor oferite de Patria Credit (88,3% din total).

"Sunt 7 ani de creştere constantă: a portofoliului, creştere cu două cifre chiar, a volumului de vânzări, a numărului de clienţi şi un profit foarte solid, de 1,55 milioane de euro în ultimul an (2022), la o calitate a portofoliului foarte bună. Toate acestea sunt rezultatul concentrării pe a fi cea mai bună opţiune pentru fermele mici, a parteneriatelor strategice cu instituţiile europene şi dedicării de a contribui real la creşterea incluziunii financiare.", spune Raluca Andreica, CEO al Patria Credit. "Astfel, cu o direcţie clară, cu fundamente solide ale business-ului şi cu deschiderea de a finanţa fermierii şi micile afaceri care nu au acces la finanţarea bancară clasică, am reuşit ca în ultimii 7 ani să ducem peste 86,8 milioane de euro in micile comunităţi rurale."

Cea mai mare parte a portofoliului de credite o constituie EaSI, un credit fără garanţii reale, garantat de Uniunea Europeană, instrument care din 2022 a fost înlocuit de InvestEU, care reuneşte sub un singur acoperiş multitudinea de instrumente financiare ale Uniunii Europene disponibile în prezent pentru a sprijini investiţiile în tarile membre ale Uniunii Europene. Noul program a adus şi creşterea sumei pe care o pot accesa fermierii şi micile afaceri, până la 50.000 EUR (echivalent lei 240.000), volume importante de credite fiind deja înregistrate in cadrul noului produs, peste 7.1 milioane de euro, subliniază sursa citată.

La rezultatul din 2022 al Patria Credit a contribuit de asemenea şi calitatea portfoliului. Creditele restante cu întârzieri la plată de peste 30 de zile au reprezentat mai puţin peste 3.6% din portofoliul total al Patria Credit (4.02% la 31 Decembrie 2021), urmare a preocupării continue de optimizarea a proceselor de colectare a creanţelor restante dar şi a abordarii prundente în politica de creditare.

"Ne bucură totodata faptul că anul trecut am reuşit împreună cu Fundaţia Patria Credit să realizăm primul studiu despre impactul social al microfinanţării. După o analiză în profunzime a evoluţiei pe 10 ani a principalilor indicatori socio-economici din trei comunităţi rurale şi mic urbane, unde am finanţat un număr considerabil de clienţi, putem confirma cu date suplimentare că microfinanţarea contribuie la progresul şi prosperitatea familiilor de agricultori din mediul rural." a mai menţionat Raluca Andreica.

Tot în 2022, după proiectul -pilot de digitalizare în beneficiul producătorilor de legume, constând în instalarea de sonde de colectare a parametrilor agro-meteorologici în culturile de legume, pentru a simplifica managementul ciclurilor de producţie, controlul factorilor de mediu şi al factorilor de stres sau risc la adresa culturilor, Patria Credit a lansat programul Ferma Inteligentă. Prin acest program, orice fermier poate accesa o ofertă preferenţială pentru solutia Enten, partener agritech local, şi adopta astfel celor mai bune decizii pentru creşterea randamentelor agricole, reducerea costurile de producţie şi o mai mare rezilienţă în faţa provocărilor aduse de schimbările climatice.

Pentru anul în curs, Patria Credit se pregăteşte să lanseze noua arhitectură IT, care va permite optimizări semnificative ale procesului de înrolare noi clienţi, eficienţă operaţională, o mai facilă integrare cu parteneri de dezvoltare şi, cel mai important pentru clienţi, o aprobare rapidă a creditelor, în mai puţin de 48 de ore.

Patria Credit va continua procesul de consolidare a retelei de unităţi după ce în 2022 doua noi unităţi au fost deschise Buzău şi Reşiţa.

Mai mult, urmându-şi misiunea de promotor şi contributor la incluziunea financiară şi economică a micilor antreprenori, la început de an 2023, Patria Credit a semnat cu REDI Development Fund un parteneriat local unic pentru finanţarea antreprenorilor romi, cu precădere agricultori, din micile comunităţi rurale din ţară. Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finanţate afacerile gestionate de cetăţeni de etnie romă şi afacerile locale care angajează muncitori de etnie romă, programului dedicat fiind "Microfinanţarea nu are etnie", se menţionează în comunicat.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9615
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1136
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7558
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.7061

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro