PE aprobă acordurile de transport rutier ale UE cu Ucraina şi Moldova

F.D.
Internaţional / 10 noiembrie 2022

PE aprobă acordurile de transport rutier ale UE cu Ucraina şi Moldova

Parlamentul a dat undă verde acordurilor UE cu Ucraina şi Moldova pentru a facilita transportul transfrontalier de mărfuri, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, cele două noi acorduri ale UE privind transportul rutier fac parte din răspunsul UE la perturbările din sectoarele transporturilor din Ucraina şi Moldova cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Întrucât spaţiul aerian ucrainean a fost închis pentru traficul civil, iar exportul maritim este extrem de limitat, Ucraina trebuie să găsească rute alternative pe cale rutieră pentru a-şi exporta stocurile de cereale, combustibil, produse alimentare şi alte bunuri. Moldova suferă în mod similar, având nevoie de rute de tranzit alternative prin UE şi de asistenţă pentru tranzitarea mărfurilor ucrainene pe teritoriul său.

Acordurile aprobate cu 586 voturi pentru, un vot împotrivă şi 7 abţineri (Ucraina) şi 596 voturi pentru, două voturi împotrivă şi 7 abţineri (Moldova) vor înlocui acordurile bilaterale de transport existente cu ţările UE. Noile acorduri facilitează temporar transportul rutier de mărfuri, permiţând transportatorilor ucraineni, moldoveni şi UE să tranziteze şi să opereze între teritoriile respective, fără a fi nevoie de permisele aferente.

În plus, acordul UE-Ucraina va permite conducătorilor auto ucraineni să îşi utilizeze în continuare permisele de conducere ucrainene şi certificatele de competenţă profesională existente pentru a conduce în UE, fără a trebui să deţină un permis de conducere internaţional.

Raportorul PE Marian-Jean Marinescu (PPE, România) a declarat: "Având în vedere că rutele de transport tradiţionale au fost blocate, a trebuit să găsim modalităţi alternative de transport al cerealelor şi al altor mărfuri din şi către Ucraina şi Moldova. Datorită acestor acorduri, putem creşte nivelul exporturilor şi importurilor pe cale rutieră, fără a crea blocaje la trecerea frontierei. Acest lucru nu numai că reduce riscul unei crize alimentare mondiale, ci reprezintă, de asemenea, un pas în direcţia extinderii în continuare a relaţiei de transport dintre UE şi aceste ţări."

Următoarele etape

Ambele acorduri sunt în vigoare cu titlu provizoriu de la 29 iunie 2022. După ce Parlamentul şi-a dat acordul, textele necesită acum şi aprobarea oficială a Consiliului, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro