PE FONDUL DIMINUĂRII DRASTICE A VALORII OFERTELORProfitabilitatea Grupului BVB coboară cu 45%, în primul semestru

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital /

Profitabilitatea Grupului BVB coboară cu 45%, în primul semestru

"Lipsa ofertelor a fost puternic influenţată de percepţia investitorilor asupra modificărilor cadrului legislativ din ţara noastră, cu impact direct în piaţa de capital", se precizează în raportul BVB 

Victor Ionescu, director general al OPCOM: "Sperăm ca într-un an, un an şi jumătate, toate procesele necesare pentru funcţionarea CCP-ului să fie încheiate"

Grupul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat, pentru primele şase luni ale anului curent, un profit net de 3,87 milioane de lei, cu 45% sub cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2018, în condiţiile reducerii cu 25% a activităţii de tranzacţionare aferentă tuturor pieţelor, inclusiv cea a ofertelor, de la 7,46 miliarde de lei la finele lunii iunie 2018, la 5,6 miliarde de lei, după primele şase luni din 2019, reiese din raportul publicat de operatorul pieţei noastre de capital pe propriul site.

"Scăderea provine, în cea mai mare măsură, din diminuarea drastică a valorii ofertelor derulate în piaţa principală de acţiuni şi obligaţiuni, atât a celor publice iniţiale dar mai ales a ofertelor publice secundare, de la 2,373 miliarde de lei în primul semestru din 2018, la 57 milioane de lei în primul semestru din 2019", se arată în raportul BVB, în care se adaugă: "Lipsa ofertelor a fost puternic influenţată de percepţia investitorilor asupra modificărilor cadrului legislativ din România, cu impact direct în piaţa de capital".

Este o situaţie care se vede în structura veniturilor, în condiţiile în care, la finele primelor şase luni ale anului curent, piaţa reglementată de acţiuni a BVB (excluzând ofertele publice iniţiale şi secundare) a generat 93% din totalul veniturilor din tranzacţionare, faţă de 60% la finele lunii iunie 2018.

În aceste condiţii, după primele şase luni ale anului, veniturile operaţionale ale Grupului BVB s-au ridicat la 17,41 milioane de lei, în scădere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, când veniturile din activitatea de bază au fost de 21,3 milioane de lei.

Pentru primul semestru din 2019, cheltuielile operaţionale consolidate ale operatorului pieţei noastre de capital au fost de 15,18 milioane de lei, cu 4,7% mai mari faţă de cele din primele şase luni ale anului trecut, în principal pe fondul creşterii cheltuielilor cu amortizarea imobilizărilor, determinate de investiţiile realizate de grup în anul 2018, a cheltuielilor cu alte servicii prestate de terţi şi a cheltuielilor de promovare, ca urmare a intensificării eforturilor de promovare a pieţei de capital în anul 2019, faţă de anul anterior

Astfel, profitul operaţional la nivel consolidat raportat de BVB pentru primele şase luni ale anului curent este de 2,57 milioane de lei, cu 62% mai redus decât cel din aceeaşi perioadă a anului 2018.

Veniturile financiare nete au crescut cu 10%, în primele şase luni ale anului 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, până la valoarea de 2,04 milioane de lei, diferenţele nerealizate de curs valutar din reevaluarea instrumentelor financiare în valută generând un câştig de 0,54 milioane de lei, peste cel de 0,41 milioane de lei, din primul semestru al anului 2018.

La nivel individual, pentru prima jumătate a anului curent, BVB a raportat un profit net de 4,37 milioane de lei, cu 36% sub cel obţinut după primele şase luni din 2018.

Acţionarii BVB au votat, în ianuarie 2019, implementarea serviciilor de Contraparte Centrala (CCP) la nivelul instrumentelor listate existente, precum şi pentru instrumente financiare derivate.

Pentru înfiinţarea CCP-ului, Bursa de Valori Bucureşti, în calitate de acţionar fondator, va contribui cu investiţii în numerar de maximum zece milioane de euro, în timp ce OPCOM, operatorul pieţei energiei din ţara noastră, în calitate de partener strategic al BVB în proiectul CCP va investi 3,2 milioane de euro.

Recent, Victor Ionescu, director general al OPCOM, ne-a declarat că există speranţa că, într-un an, un an şi jumătate, toate procesele necesare funcţionării Contrapărţii Centrale să fie încheiate.

Alte părţi interesate locale ale pieţei de capital, precum şi ale pieţei energiei vor completa paleta acţionarilor CCP pentru a asigura nivelul capitalului social iniţial, de minim 16 milioane de euro.

Bursa de Valori Bucureşti este societatea mamă a Grupului BVB care include Depozitarul Central, Fondul de Compensarea a Investitorilor, Casa de Compensare Bucureşti şi Institutul de Guvernanţă Corporativă.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. speram, asta e toata strategie de la bvb. visam era mai frumos, dar aici exista riscul de cosmar.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  O firma unde daca pui o femeie de serviciu ca director, cu un salariu decent,se obtin rezultate mai bune. Ce sa mai vorbim de Consiliul de Administratie...

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  plange BVB dupa lichiditate ,CEO se scarpina la oua si mai listeaza cate-o petarda gen IHUNT

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. CEL MAI INDIGNANT , IN TOATA AFACEREA ASTA , DACA SE POATE NUMI AFACERE , ESTE CA , AU MULTA GRIJA , CA DIN PUTINII BANI CASTIGATI , SI ASTIA , NU PRIN MERITUL LOR , CI DIN COMISIOANELE DE TRANZACTIONARE , DECI , DIN MUNCA ALTORA , AU GRIJA SA-SI VOTEZE CUMPARAREA DIN PIATA , A ZECI DE MII DE ACTIUNI BVB , PE CARE SA S-I LE DISTRIBUIE , TOT LOR PERSONAL , CICA , PENTRU '''''' REZULTATE DEOSEBITE ''''' !!! EXCEPTIONALE !!! EXACT , CA INTR-UN SAT FARA CAINI , UNDE LUPII SANT PUSI PAZNICI , LA TURMA DE OI !!! TRAI PE VATRAI , IN TARA ASTA , PENTRU UNII !!! SINGURA LOR ACTIVITATE , ESTE CA , ZI DE ZI , STAU IN BIROURI , SI ASTEAPTA !!! SI TOT ASTEAPTA !!! SI , IAR ASTEAPTA !!! CE ASTEAPTA ??? SA REVINA VREMURILE BUNE , SI TOVARASUL LENIN ??? NU , NU CRED CA E ASTA !!! N-AR MAI AVEA CASTIG , PE GRATIS !!! SA REINVIE , TOVARASUL STALIN , DIN MORMANT ??? I-AR TRIMITE RAPID , IN GULAGURI , LA MUNCA FIZICA !!! NU E BUNA , NICI ASTA !!! SA APARA TOVARASUL CEAUSICA , CU LEANA ??? '''''' AI VAZUT , NICULE , DACA NU I-AI IMPUSCAT , MAI INAINTE ??? '''''' NU E BUNA , NICI ASTA !!! ATUNCI , CE TOT ASTEAPTA ??? VA SPUN EU , CE ASTEAPTA !!! SA MUNCEASCA ALTII , IN LOCUL LOR , FIRMELE , SA APARA SINGURE , PENTRU LISTARE , TOTUL SA SE FACA BATAND DIN PALME , EI , DOAR SA '''''' OBSERVE '''''' , DIN BIROURI , SA '''''' IA LA CUNOSTINTA ''''' , DE CE SE INTAMPLA , SA VINA UNUL , CA SA TRAGA CLOPOTELUL , LA TRANZACTIONARE , SI CAM ATAT !!! CE SA ZIC , AU MUNCIT MULT , ACUM E TIMPUL , SI DE PUTINA ODIHNA , BINEMERITATA , DUPA ATATA MUNCA !!! O SA RAMANEM PIATA DE FRONTIERA , SI ZONA GRI , MULT SI BINE , CU ATATA '''''' MUNCA ''''' !!!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS