PE FONDUL SCUMPIRII ENERGIEI Hidroelectrica - profit de 1,29 miliarde lei în primul trimestru, în creştere cu 70%

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 16 mai

Hidroelectrica - profit de 1,29 miliarde lei în primul trimestru, în creştere cu 70%

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţara noastră, a avut în primul trimestru un profit net de 1,29 miliarde de lei, cu 70,2% peste cel din primele trei luni ale anului trecut, în condiţiile în care veniturile s-au ridicat la 2,35 miliarde de lei, cu 69% mai mari decât cele din intervalul ianuarie-martie 2021, conform raportului trimestrial al Fondului Proprietarea (FP).

"Energia electrică totală vândută de Hidroelectrica a atins 3,20 TWh, în scădere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Preţul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 655,4 lei/MWh, în creştere cu 134,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. La sfârşitul lunii martie 2022, poziţia de numerar a companiei se ridica la 4,85 miliarde lei", conform raportului FP.

Conform unui raport publicat vineri de FP la Bursa de Valori Bucureşti, ultima evaluare a deţinerii de 20% a Fondului la Hidroelectrica este de 11,37 miliarde de lei, ceea ce ridică întreaga valoare a companiei la 56,85 miliarde de lei.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a limitat sever pachetul pe care Hidroelectrica poate să-l listeze pe o bursă străină, la doar o zecime din porţia pe care FP se pregăteşte să o scoată la vânzare. Astfel, dacă va vinde un pachet de 15% din companie, Fondul va putea lista doar 1,5% pe o bursă străină, iar dacă îşi va vinde întreaga deţinere, de 20%, proporţia pe care o poate plasa în străinătate este de 2%.

Fondul Proprietatea insistă pentru o listare duală a producătorului de energie, dar alţi actori ai pieţei noastre cum sunt Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România sau Asociaţia Brokerilor susţin că listarea Hidroelectrica doar la BVB ar aduce avantaje mai mari pentru majoritatea stakeholderilor.

Guvernul României şi-a asumat prin PNRR finalizarea listării a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica până la 30 iunie 2023. Din păcate, legea 173/2020 a suspendat pentru doi ani (până în august 2022) pregătirile IPO-urilor, deoarece interzice orice modalitate de privatizare (fie prin vânzarea acţiunilor statului, fie prin creşterea capitalului, care ar conduce la o reducere a deţinerii statului într-o companie).

Opinia Cititorului ( 12 )

 1. Aici sunt banii dumneavoastra!

  1. Si la Romgaz!

  Hidro este reevaluata de FP la 127 de Ron pe actiune la ultimul NAV. Cat de atractiv mai este de cumparat in noiembrie daca, ajunge de exemplu, pe la 150 ?

  1. In ritmul asta, clar va ajunge in IPO la peste 150 de lei actiunea !

   pana in 200 ron / actiune eu bag bani in Hidro

   De ce Vali? De ce merita luat la 200 dupa parearea ta?Crezi ca v-a da un dividend mai mare ?

  Hidro este reevaluata de FP la 127 de Ron pe actiune la ultimul NAV. Cat de atractiv mai este de cumparat in noiembrie daca, ajunge de exemplu, pe la 150 ?

  1. depinde, s ar putea sa viseze frumos si sa cada bursa din ro cu 30-40% pana atunci, cu siguranta peste 50% in urmatoarele 12 luni.

   si n or sa mai aiba cumparatori nici la 80. 

   daca cineva cumpara la 127-150 anul asta cu siguranta le vinde la anu la 60-70.

   asa ca nu i de cumparat in ipo, o sa cada ca nuclearelectrica dupa listare, pe urma acelas traseu ca cea mentionata anterior 

   Deci nici FP nu este de cumparat. Ma gandeam sa nu iau Hydro si sa cumpar FP in loc, dar daca este un esec listarea...

  Hidro merge pe calea scăderii profitului deoarece a ajuns firma de protecție socială: vinde curent la casnici cu 0.25 / Kwh, în 2 ani toți casnicii se muta acolo și adio curent pt PZU.

  Plus, cu un P/E estimat la 14 nu văd unde e afacerea mea dacă iau în IPO.  

  Radem cand creste Hidro, SNN si SNP cu SNG dar fac praf economia pe ansamblu si baga bursa la apa. Asta da bucurie.

  1. Mai bine SNP la 1 leu actiunea, decat hidro la o astfel de evaluare

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9457
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6715
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7258
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.0955

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Centro
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro