PENTRU ANUL CURENTSubsidiara locală a Husqvarna estimează afaceri de 25,5 milioane euro

G.D
Companii / 6 aprilie

Subsidiara locală a Husqvarna estimează afaceri de 25,5 milioane euro

Subsidiara locală a producătorului suedez de utilaje destinate întreţinerii spaţiilor verzi - Husqvarna - a raportat afaceri de 24 de milioane de euro în 2021, în creştere cu 13% faţă de 2020, conform unui comunicat remis redacţiei. Până la finele anului, compania estimează afaceri de 25,5 milioane de euro în ţara noastră, iar printre planurile companiei din acest an se numără inaugurarea a trei noi magazine tip concept store în Cluj, Braşov şi Constanţa. Este vorba despre investiţii care se ridică la circa 1,8 milioane euro.

Piaţa utilajelor de îngrijire a spaţiilor verzi este foarte dinamică şi orientată către noi tehnologii. "Observăm o accelerare a tendinţelor de upgrade şi o schimbare de atitudine cu accent pe autonomia utilajelor şi trecerea la acumulatori", explică Emil Ţînţ, CEO-ul Husqvarna România. Conform spuselor sale, la nivel de grup, politica Husqvarna de a contribui activ la un viitor sustenabil, se traduce prin linii de producţie regândite pentru limitarea amprentei de carbon şi game de produse cu niveluri reduse de emisii sau chiar zero emisii directe, cum este cazul roboţilor de tuns gazon Automower.

La nivel mondial trecerea la utilaje pe acumulatori pentru întreţinerea spaţiilor verzi urbane este susţinută prin legislaţie. De pildă, adaugă Emil Ţînţ, în unele ţări, primăriile sunt obligate să facă întreţinerea spaţiilor verzi publice - parcuri, grădini, cimitire sau terenuri de sport, exclusiv cu antreprize de peisagistică ce folosesc flote de utilaje alimentate cu acumulatori.

"Acesta este un segment aproape inexistent în România, fiind o breşă de piaţă pe care este foarte mult loc de creştere. Populaţia noastră urbană este sensibilă la subiectul poluării nu doar cu noxe, ci şi fonică, iar această categorie de produse profesionale cu baterii a fost creată de Husqvarna tocmai pentru utilizare în zonele rezidenţiale fiind nepoluante şi mai silenţioase decât motoarele pe benzină", continuă el.

Conform sursei citate,Husqvarna a investit la nivel de grup doar în 2020 aproximativ 166 de milioane de euro în cercetare şi dezvoltare. Sumă alocată cu precădere dezvoltării serviciilor digitale şi produselor automatizate cu acumulatori.

În cadrul celei mai recente conferinţe internaţionale organizate de către Husqvarna anul acesta, compania a anunţat că este pregătită să lanseze prima sa maşină autonomă de tuns gazon cu zone de lucru delimitate virtual, pentru grădini private.

La ora actuală, compania se află în plin proces de dezvoltare a acestei tehnologii pe care deja o furnizează în gama produselor profesionale prin soluţia EPOS (Sistem de operare cu poziţionare exactă). Astfel, viitorul robot de tuns iarbă va putea face mai mult decât să întreţină gazonul în stare excelentă. "O asemenea maşină practic ar transforma Automower într-un fel de grădinar privat. Acesta va fi condus de inteligenţă artificială, facilitând protejarea sănătăţii grădinii şi a biodiversităţii, adaptându-se perfect nevoilor personale ale proprietarului".

Conform comunicatului, viitoarea maşină robotizată de tuns gazon va folosi cloud computing şi AI pentru a simplifica modul în care clientul interacţionează cu grădina sa, gestionând gazonul cu intervenţii umane minime.

Interacţionând cu alte aparate şi senzori inteligenţi din jurul casei, de exemplu cu sistemele de irigare de la Gardena, maşina de tuns gazon poate optimiza starea de bine a gazonului, la fel cum o face şi un grădinar.

De pildă, îşi poate adapta rapid comportamentul la date colectate punctual în timp real - cum ar fi prognoza meteo pentru zona respectivă. De asemenea, prin utilizarea datelor publice, capabilităţile de navigare ale robotului se vor extinde cel mai probabil şi în zonele din afara grădinii. Acest lucru va simplifica procesul de tundere a ierbii în zone adiacente, subliniază sursa citată.

Husqvarna anticipează, de asemenea, că noua tehnologie va putea permite Automower să stimuleze biodiversitatea locală în grădinile urbane. Prin capacităţile sporite de analiză a datelor din surse din afara grădinii precum şi prin utilizarea senzorilor care măsoară factorii cheie de mediu din grădină, maşina de tuns gazon ar putea optimiza cosirea şi oferi recomandări despre cum se susţine cel mai bine biodiversitatea zonei gestionate.

"Estimăm că această nouă tehnologie va fi disponibilă pentru piaţa din România în circa 2 ani", spune Emil Ţînţ. De asemenea, el menţionează că, pe plan local, din datele companiei pe care o conduce, s-a sesizat o creştere a cererii pe segmentul maşinilor automate de tuns gazon Automower, ale căror beneficii în termeni de timp liber şi efort au fost foarte bine percepute şi primite de către clienţi. Mulţi dintre ei căutând modele cu dotări complexe şi tehnologii de ultimă oră. "Este o tendinţă firească, dacă ţinem cont de faptul că investiţia într-un robot de tuns gazon se dovedeşte a fi una avantajoasă pe termen lung şi cu beneficii multiple pentru întreaga familie. Automower au zero emisii directe, sunt foarte silenţioase, lucrează autonom putând fi setate şi controlate de pe smartphone, nu mai există iarbă de colectat şi nu mai e nevoie de personal angajat la fiecare două săptămâni pentru tunderea ierbii. Se încarcă automat şi pot gestiona peluze de la 600 la 3500 mp" conchide CEO-ul subsidiarei locale Husqvarna, se mai arată în comunicat.

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro