Abonament gratuit

PENTRU BĂNCILE DIN ZONA EUROBCE propune schimbarea testelor de stres

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Anul viitor, acestea se vor derula după metodologia actuală, noul cadru fiind planificat pentru 2022, cel mai devreme 

Şeful departamentului de supraveghere din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) face propuneri pentru schimbări majore în realizarea testelor de stres la care sunt supuse marile bănci din zona euro, anunţă cen­tralbanking.com.

Andrea Enria, preşedintele Mecanis­mului Unic de Supravegehre din BCE, a declarat, săptămâna trecută, că propunerile sale ar face testele de stres mai realiste şi mai relevante.

Enria a precizat: "Dacă încercăm să facem testele de stres mai realiste şi mai relevante, atunci trebuie să lucrăm la constrângeri. În viziunea supravegherii, am putea relaxa selectiv unele dintre constrângeri. Printre altele, am putea regândi garantarea asu­mării bilanţurilor statice. Restrângerile relaxate ne-ar permite să fim mai atenţi la factorii specifici băncii şi la acţiunile de management. Rezultatele testelor ar deveni, astfel, mai realiste".

În septembrie, Enria afirma că BCE ar trebui să raporteze rezultatele testelor de stres publicând o viziune a băncii şi una a supraveghetorului, în cazul fiecărei bănci.

Acum, Enria consideră că BCE ar trebui să publice şi un punct de vedere "macro". Oficialul BCE a menţionat: "O astfel de viziune nu ar reprezenta un al treilea set de rezultate ale testelor de stres, ci ar suplimenta mai degrabă viziunea autorităţii de supraveghere cu o analiză sensibilă «de sus în jos»". În opinia sa, o astfel de viziune va ajuta la ilustrarea modului în care s-ar putea schimba rezultatele testelor dacă scenariul de bază a fost modificat sau dacă au fost utilizate diferite ipoteze metodologice.

Enria a ţinut să precizeze că testele de stres de anul viitor, din zona euro, vor folosi metodologia actuală, iar noul cadru nu va fi elaborat mai devreme de 2022.

Oficialul BCE a mai sugerat că testele de stres se pot schimba din nou, astfel încât să se apropie de practicile Rezervei Federale din SUA, în situaţia în care calitatea datelor bancare disponibile la BCE s-ar îmbunătăţi. "Este de conceput că în viitorul nu prea îndepărtat vom avea date consistente pe un timp mai lung şi modele BCE mai fiabile pentru a estima parametrii de risc", a spus Enria.

Domnia sa a adăugat: "Acest lucru ne-ar putea permite să folosim teste de stres «de sus în jos» şi în scopuri de supraveghere, aşa cum se face în prezent în Statele Unite. În acea etapă, viziunea de supraveghere şi cea macro ar putea fi comasate într-una singură. Dar, încă nu suntem acolo".

Din 2011, BCE a lucrat cu Autoritatea Bancară Europeană, pe care Enria a condus-o până în ianuarie anul aces­ta, în efectuarea testelor de stres pentru băncile din zona euro. Teste s-au derulat o dată la doi ani.

Testele de stres urmăresc să vadă modul în care băncile reacţionează la o înrăutăţire semnificativă a situaţiei economice, estimând dacă acestea au capacitatea să supravieţuiască.

Andrea Enria: "De la criza financiară, testele de stres au devenit un instrument important pentru supravegherea bancară. Metodele de bază ale testelor de stres sunt complexe, guvernanţa, politica şi comunicarea lor sunt complexe. Fiecare dintre aceste aspecte joacă un rol în conceperea testelor de stres şi toate ne impun să gândim profund şi să dezbatem în detaliu".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Digitalizarea României şi tehnologia 5G
DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
RSM
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie