PENTRU PRIMA DATĂ DE LA DEBUTUL PANDEMIEI Numărul solicitărilor iniţiale de şomaj din SUA a scăzut sub 500.000

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 07 mai

Piaţa muncii din Statele Unite, prima economie a lumii cu un PIB nominal de 20,9 trilioane de dolari, a continuat să înregistreze o îmbunătăţire săptămâna trecută, numărul americanilor care au depus cereri iniţiale de şomaj scăzând la 498.000, cel mai redus nivel din ultimele 13 luni, respectiv de la debutul pandemiei, potrivit datelor publicate ieri de Departamentul american pentru muncă. Nivelul este în continuare unul extrem de ridicat, însă scăderea de săptămâna trecută vine în continuarea unor scăderi similare în săptămânile precedente. Scăderea cererilor de şomaj indică un ritm solid de generare de noi locuri de muncă pe fondul redeschiderii economiei americane.

Cele 498.000 de cereri noi pentru ajutoare de şomaj au fost depuse în săptămâna ce s-a încheiat în data de 23 aprilie. Scăderea este una semnificativă comparând cu nivelul de 590.000 înregistrat în săptămâna precedentă (revizuit în sus cu peste 40.000 faţă de cifra iniţială). Recordul absolut de 6,87 milioane de cereri a fost atins în ultima săptămână din martie 2020. Analiştii se aşteptau la un număr de 540.000 de cereri săptămâna trecută. Aceasta a fost doar a treia săptămână consecutivă cu solicitări de şomaj sub nivelul de 600.000.

Amintim că economia americană a creat 916.000 de locuri de muncă în luna martie, mult peste estimările iniţiale pentru 647.000 de locuri de muncă. Raportul NFP pe piaţa muncii (Nonfarm Payrolls Report) aferent lunii martie a arătat că economia americană a accelerat puternic pe fondul campaniei eficiente de vaccinare şi pe fondul stimulentelor fiscale implementate de factorii de decizie de la Washington. Luna aprilie este deja estimată să fi fost luna cu cel mai accelerat ritm de creştere economică din economia americană din ultimii 11 ani în condiţiile continuării procesului de redeschidere a economiei. Raportul privind locurile de muncă (NFP) nou create în luna aprilie va fi publicat astăzi de către Departamentul american pentru muncă.

Oficialii Rezervei Federale (Fed) a SUA au tot afirmat însă în ultimele luni că redresarea economiei americane rămâne inegală şi incompletă, în ciuda accelerării activităţii şi creşterii preţurilor, şi că va mai dura ceva timp până când Fed-ul va lua în considerare modificarea politicii monetare pe care a adoptat-o pentru a ajuta revenirea la o ocupare integrală a forţei de muncă. James Bullard, unul dintre membrii Consiliului guvernatorilor Fed, a indicat luna trecută într-o declaraţie că atingerea unui nivel de vaccinare de 75% la nivelul populaţiei va permite începerea "dezbaterii" cu privire la achiziţiile de active ale entităţii bancare centrale. De asemenea, săptămâna aceasta, ministrul american de finanţe şi fost preşedinte al Fed Janet Yellen a afirmat că este posibil ca rata dobânzii de politică monetară din SUA să crească uşor pentru a preveni supraîncălzirea economiei americane.

Cererile ce solicită continuarea ajutorului de şomaj au urcat totuşi în mod neaşteptat săptămâna trecută la 3,69 milioane de la 3,65 milioane în săptămâna precedentă. Estimarea era pentru o scădere la 3,62 miilioane de cereri. Numărul în continuare elevat, spun economiştii, indică faptul că unii angajaţi sunt dispuşi să nu se întoarcă în piaţa muncii atâta timp cât pot primi în continuare ajutoare de şomaj până în luna septembrie. Recent, în California, restaurantele au început să ofere spălătorilor de vase salarii orare de 21 de dolari din lipsă de personal. În orice caz, ca titlu de comparaţie, în săptămâna încheiată la 23 ianuarie 2021, cererile ce solicitau continuarea plăţii şomajului erau de 4,77 milioane, de la 4,97 milioane în săptămâna precedentă.

Piaţa bursieră din Statele Unite a scăzut la debutul şedinţei de tranzacţionare de ieri, în ciuda cifrelor pozitive privind cererile iniţiale de ajutor de şomaj. Lichiditatea bună din piaţă, evoluţia puternic ascendentă a activităţii economice şi rezultatele peste aşteptări ale companiilor au susţinut cotaţiile bursiere în ultima perioadă, cotaţii care s-au tranzacţionat într-o secvenţă de consolidare în ultimele două-trei săptămâni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1233
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7569
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.1626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro