PENTRU PRIMA DATĂ DE LA LANSAREBET-TR trece de pragul de 24.000 de puncte

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 14 ianuarie

BET-TR trece de pragul de 24.000 de puncte

Acţiunile Fondul Proprietatea ating un nou record istoric

Indicele BET-TR, ce reflectă atât dinamica preţurilor acţiunilor cât şi dividendele plătite de cele mai lichide companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat sesiunea de tranzacţionare de astăzi la peste 24.000 de puncte, pentru prima dată de la lansarea din 2014.

Indicele a crescut cu 1,68%, până la 24.212,18 puncte, îndeosebi pe seama evoluţiei acţinilor BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care s-au apreciat cu 7,99%, la 20 de lei. Banca a convocat astăzi acţionarii pentru aprobarea unor dividende de 1,68 miliarde de lei, cu un randament de peste 10%, faţă de preţurile acţiunii din sesiunea anterioară.

Şi titlurile Banca Transilvania (TLV), cealaltă instituţie de credit din BET, au crescut, acţiunile băncii din Cluj încheind sesiunea bursieră la preţul de 2,735 lei, cu 1,03% peste închiderea din ziua anterioară.

În condiţiile reluării discuţiilor despre listarea Hidroelectrica, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 3,21%, până la 2,09 lei, un nou maxim istoric. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Reuters că FP va lista cel puţin 15% din producătorul de energie, în condiţiile în care statul se află sub interdicţia de a vinde participaţii la companii, din cauza unei legi votate de Parlament.

Hidroelectrica a plătit dividende mari în ultimii ani, în condiţiile în care statul a cerut ca 90% din profit să fie alocat acţionarilor, plus distribuţii suplimentare.

De altfel, dividendele generoase reprezintă una dintre caracteristicile bursei noastre, marile companii de la BVB fiind renumite pentru alocările cu randamente ridicate, printre cele mai mari din lume, inclusiv la cererea statului ce este acţionar majoritar la unii emitenţi.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

09 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9050
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7905
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0290
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8089
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.5907

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro