PENTRU PRIMA DATĂ DE LA LANSAREBET-TR trece de pragul de 24.000 de puncte

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 14 ianuarie

BET-TR trece de pragul de 24.000 de puncte

Acţiunile Fondul Proprietatea ating un nou record istoric

Indicele BET-TR, ce reflectă atât dinamica preţurilor acţiunilor cât şi dividendele plătite de cele mai lichide companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat sesiunea de tranzacţionare de astăzi la peste 24.000 de puncte, pentru prima dată de la lansarea din 2014.

Indicele a crescut cu 1,68%, până la 24.212,18 puncte, îndeosebi pe seama evoluţiei acţinilor BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care s-au apreciat cu 7,99%, la 20 de lei. Banca a convocat astăzi acţionarii pentru aprobarea unor dividende de 1,68 miliarde de lei, cu un randament de peste 10%, faţă de preţurile acţiunii din sesiunea anterioară.

Şi titlurile Banca Transilvania (TLV), cealaltă instituţie de credit din BET, au crescut, acţiunile băncii din Cluj încheind sesiunea bursieră la preţul de 2,735 lei, cu 1,03% peste închiderea din ziua anterioară.

În condiţiile reluării discuţiilor despre listarea Hidroelectrica, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 3,21%, până la 2,09 lei, un nou maxim istoric. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Reuters că FP va lista cel puţin 15% din producătorul de energie, în condiţiile în care statul se află sub interdicţia de a vinde participaţii la companii, din cauza unei legi votate de Parlament.

Hidroelectrica a plătit dividende mari în ultimii ani, în condiţiile în care statul a cerut ca 90% din profit să fie alocat acţionarilor, plus distribuţii suplimentare.

De altfel, dividendele generoase reprezintă una dintre caracteristicile bursei noastre, marile companii de la BVB fiind renumite pentru alocările cu randamente ridicate, printre cele mai mari din lume, inclusiv la cererea statului ce este acţionar majoritar la unii emitenţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

21 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3614
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9178
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.2300

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro