PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ACEST AN:Nasdaq marchează cinci şedinţe consecutive de creştere

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 9 iulie

Nasdaq marchează cinci şedinţe consecutive de creştere

De la începutul anului, indicele are o scădere de 25,6%

Indicele Nasdaq Composite a încheiat în creştere sesiunea bursieră de ieri, la capătul unei şedinţe de tranzacţionare agitate după publicarea datelor peste aşteptări privind locurile de muncă din Statele Unite, ceea ce probabil va face ca Rezerva Federală să-şi menţină politica de creştere agresivă a ratei dobânzii, scrie CNBC.

Nasdaq a urcat cu 0,12%, la 11.635,31 de puncte, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 0,08% până la 3.899,38. Dow Jones Industrial Average a coborât cu 0,15%, la 31.338,15 de puncte. Astfel, Nasdaq Composite, ce include companii de creştere ce activează în industrii intensive în cunoaştere, a marcat a cincea şedinţă consecutivă de creştere, pentru prima dată în acest an. Totuşi, de la începutul lui 2022 indicele are un declin de 25,6%.

În luna iunie, în Statele Unite au fost create 372.000 de noi locuri de muncă, excluzându-le pe cele din sectorul agricol, peste estimările Dow Jones de 250.000, conform datelor publicate ieri de Biroul de Statistică a Muncii din SUA.

Yung-Yu Ma, strateg la BMO Wealth Management, a spus: "Toţi indicii majori au avut creşteri la nivel săptămânal. Raportul privind piaţa forţei de muncă şi scăderea recentă a preţurilor mărfurilor au făcut ca aşa-numita «aterizare uşoară» a economiei SUA să fie ceva mai probabilă, impulsionând acţiunile".

Acţiunile din domeniul sănătăţii au avut printre cele mai bune performanţe. Titlurile Centene Corp şi McKesson au crescut cu peste 3%, în timp ce producătorii de vaccinuri Moderna şi Regeneron au urcat fiecare cu peste 2%.

Acţiunile producătorului de automobile electrice Tesla au crescut cu 2,5%. De asemenea, producătorii de cipuri şi acţiunile companiilor de securitate cibernetică au susţinut sectorul tehnologic. Titlurile ON Semiconductor au urcat cu 2,8%, în timp ce acţiunile Fortinet s-au apreciat cu 1,8%.

Randamentele titlurilor de stat au urcat brusc după publicarea raportului privind locurile de muncă. Randamentul titlurilor de stat pe doi ani s-a menţinut peste cel al titlurilor cu maturitatea de zece ani, inversare care este văzută de mulţi drept un semnal de recesiune, conform CNBC.

Deşi raportul pieţei muncii este un semn pozitiv pentru economia Statelor Unite, mulţi investitori cred că acest lucru va permite Rezervei Federale să lupte agresiv cu inflaţia, prin creşteri ale ratelor dobânzii în lunile următoare.

Michael Arone, de la State Street Global Advisor, a spus conform CNBC: "Veştile bune sunt veşti proaste pentru piaţă ... nu puteaţi cere ceva mai bun de la acest raport în termeni de creşteri ale locurilor de muncă, şomaj scăzut, numărul a fost peste aşteptări (...). Salariile au crescut dar într-un ritm mai lent ... Acesta este un lucru bun şi totuşi pieţele au cam ridicat din umeri pentru că, în final, concluzia este că Fed-ul va merge pe o creştere cu 75 de puncte de bază".

La nivel săptămânal, Nasdaq a urcat cu 4,6%, în timp ce pentru S&P 500 creşterea a fost de 1,9%. Dow a câştigat circa 0,8%.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro