Conferinţa BURSA “AFACERI ÎN AGRICULTURĂ”Conferinţa BURSA “AFACERI ÎN AGRICULTURĂ”

Perspectivele economice ale Germaniei au înregistrat o nouă înrăutăţire considerabilă

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Perspectivele economice ale Germaniei au înregistrat o nouă înrăutăţire considerabilă
Călin Rechea

Primul semestru din 2019 s-a încheiat cu o scădere masivă a indicelui încrederii în economia Germaniei, publicat de Institutul ZEW (Leibniz Centre for European Economic Research), iar în primele două luni din S2 2019 declinul s-a amplificat.

Indicele încrederii a scăzut în iunie cu 19 puncte, cel mai mare declin lunar din ultimii trei ani, până la -21,1 puncte. După o temperare a scăderii în iulie 2019, indicele încrederii de la ZEW a scăzut în august cu 19,6 punc­te, până la -44,1, cel mai redus nivel din decembrie 2011 (vezi graficul).

Media pe termen lung a indicatorului este de 21,6 puncte. Declinul accentuat al indicelui încrederii a avut loc pe fondul scăderii cu 12,4 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -13,5 puncte, în condiţiile în care media pe termen lung este -5,1.

"Indicele ZEW al încrederii în economia Germaniei arată o deteriorare semnificativă a perspectivelor economiei", a precizat profesorul Achim Wambach, preşedintele institutului ZEW, în comunicatul de presă, în condiţiile în care "escaladarea disputei comerciale dintre China şi SUA, ris­cul devalorizărilor competitive şi probabilitatea tot mai mare a unui Brexit fără acord impun presiuni suplimentare asupra unei creşteri deja anemice".

O scădere masivă a încrederii s-a înregistrat şi la nivelul zonei euro, unde indicele aşteptărilor a scăzut cu 23,3 puncte faţă de iulie 2019, până la -43,6, pe fondul unei scăderi cu 22,8 puncte a indicelui din Franţa, până la -42,3 puncte, şi cu 21,5 puncte a indicelui din Italia, până la 49,5 puncte.

Indicele situaţiei curente din zona euro a scăzut cu 3,9 puncte faţă de luna anterioară, până la -14,5 puncte.

Pe fondul publicării ultimelor date de la ZEW, Bloomberg scrie că "investitorii îşi pierd încrederea în economia Germaniei" şi aminteşte că o serie de mari companii, precum Daimler, Continental sau Lufthansa, şi-au redus considerabil estimările pentru perioada următoare.

Un economist de la Bloomberg Economics a declarat că scăderea pes­te aşteptări a indicelui încrederii de la ZEW indică o deteriorare semnificativă a performanţelor economice ale Germaniei în a doua jumătate a anului curent.

Biroul Federal de Statistică al Germaniei (Destatis) publică astăzi primele estimări ale Produsului Intern Brut din T2 2019, iar aşteptările de pe piaţă indică un declin trimestrial de 0,1% şi un declin anual de 0,3%, conform datelor de la Inves­ting.com.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Dacă am adăuga și ultimul raport GRECO, publicat pe 12 august, am avea tabloul complet. Acolo se vorbește despre neimplementarea recomandării privind declarațiile de interese și de avere ale aleșilor din Bundestag, despre lobby-ul pe care îl fac parlamentarii germani pentru investitorii importanți și despre lipsa de transparență a magistraților cu privire la veniturile încasate din activitățile didactice și din articolele de specialitate publicate ori din drepturile de autor rezultate în urma publicării unor cărți de specialitate

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS