Peste 23.000 de salariaţi vor fi disponibilizaţi în acest an

LILIAN COJOCARU
Ziarul BURSA #Companii / 30 aprilie 2004

Personalul din societăţile de stat monitorizate va fi redus, în acest an, cu peste 23.000 de angajaţi, din care aproape 20.000 vor fi concediaţi, iar 3.000 vor fi transferaţi la alte societăţi prin externalizarea de activităţi. Hotărîrea a fost luată recent de Guvern şi prevede că societăţile din subordinea Autorităţii pentru Privatizare vor trebui să concedieze 9.700 de angajaţi, iar cele subordonate Ministerului Eco-nomiei şi Comerţului vor trebui să disponibilizeze 7.750 de persoane. Şi Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turis-mului trebuie să supravegheze ca din societăţile pe care le administrează să fie trimişi în şomaj 2.373 de angajaţi.

Reduceri de personal vor fi efectuate şi în societăţile subordonate Ministerului Agriculturii (45 de persoane) şi Ministerului Administraţiei şi Internelor (12 persoane), dar nu prin conce-dieri, ci în urma pensionării unor angajaţi. Potrivit graficului concedierilor aprobat de Executiv, cele mai multe concedieri sînt programate pentru primul şi al doilea trimestru al anului, cînd 15.800 de oameni ar trebui să ramînă fără un loc de muncă. În ultimele două trimestre ale anului vor fi concediaţi alţi 2.300, respectiv 1.500 de salariaţi.

Cu toate concedierile programate de Guvern, fondul de salarii al acestor societăţi nu va scădea, ci, din contră va creşte de la 13 mii de miliarde în primul trimestru, la peste 14 mii de miliarde în celelalte trei trimestre ale anului.

Pentru a se asigura că plafoanele de salarii stabilite nu vor fi depăşite şi graficul de disponibilizări va fi respectat, guvernul obligă ministerele care gestionează aceste societăţi de stat să blocheze, trimestrial, 4% din fondul de salarii al întreprinderilor respective. Sumele reţinute vor fi deblocate în ultima lună a fiecărui trimestru, după ce instituţiile coordonatoare se asigură că societăţile au respectat nivelul maxim stabilit pentru fondul de salarii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro