Petardele de fum, care acoperă avariţia pieţei de energie

Dumitru Chisalita
Miscellanea / 26 septembrie 2022

Petardele de fum, care acoperă avariţia pieţei de energie

Mai multe facturi cu valori mari au apărut, brusc, în spaţiu public, deşi oricine putea citi că sunt regularizări pentru intervale de 12 - 24 de luni, adică cu o medie lunară a consumul care se înscrie în limite de 150 - 300 lei. Aceeaşi practică am văzut-o şi în luna decembrie 2021, când la fel de brusc, presa a primit şi a scos în faţă câteva facturi mari la gaze, s-a efectuat rapid o judecată, s-au stabilit vinovaţii - furnizorii - şi s-au "amuţat dătătorii" de amenzi (ANRE, ANPC) şi oamenii au fost mulţumiţi.

Petarda de fum aruncată public şi a atins atunci ţinta: oamenii s-au obişnuit cu ideea că sunt facturi mari în piaţa de gaze, de 4000 - 5000 lei, că există un vinovat - furnizorul, că vinovatul primeşte o pedeapsă şi că ei o să achite o factură dublă la gaz faţă de anul 2020, dar care este totuşi doar de 800 - 900 lei, iar asta s-a considerat o "binecuvântare".

Aceeaşi reţetă, aceleaşi petarde, doar că de data aceasta pentru energie electrică. Din nou judecăţi, din nou s-au "amuţat dătătorii" de amenzi: oamenii se vor obişnui cu ideea că sunt facturi mari la energie electrică, de 4000 - 6000 lei şi faptul că unii o să achite o factură dublă la energie electrică faţă de anul 2020, dar care este totuşi de doar de 400 - 900 lei v-a fi din nou o "binecuvântare".

Să ne lămurim şi ce este cu unele dintre aceste facturi mari, apărute deloc întâmplător în spaţiul public!

Începând cu această primăvară s-a modificat legislaţia şi este obligatoriu ca operatorul de distribuţie să efectueze citirea contoarelor la 3 luni. Jumătate din contoarele românilor sunt în case sau în curţile oamenilor, astfel încât de foarte multe ori, cititorii nu aveau acces, iar acestei citiri nu i s-a acordat o importanţă deosebită. Începând cu primăvara anului 2022 s-a început o acţiune puternică de citire a contoarelor, mergându-se până la ameninţarea consumatorui că dacă nu i se citeşte contorul se opreşte furnizarea de energie electrică. Această acţiune a făcut să apară facturi de regularizare pe 12 - 24 de luni, începând cu luna iunie 2022.

Cu toate acestea, doar acum, apar în public aceste facturi, acum când oamenii urmează să intre în iarnă şi să achite în unele situaţii facturi mari. Şi trebuie să se creadă că din nou asta se întâmplă datorită furnizorilor.

Însă dincolo de fumul creat, oamenii au dreptul să înţeleagă de ce au aceste facturi mari la gaze şi energie electrică.

Am extras datele de pe site ul ANRE privind preţurile medii ponderate şi cantităţile furnizate de gaze, am extras datele privind producţia şi importul de gaze, am încercat un calcul al valorii redevenţelor, dar şi a profiturilor, impozitelor pe profit, a accizeopr şi TVA ul încasat la buget şi am încercat să estimăm câţi din banii plătiţi de un consumator casnic pentru un 1 kWh rămân în medie la:

-gaze naturale - la furnizor rămân net - cca. 4%, iar în bugetul de stat ajung cca. 73%,

energie electrică - la furnizor rămân net - cca. 2%, iar în bugetul de stat ajung cca. 65%,

Chiar dacă calculele sunt aproximative şi se bazează pe medii, se desprinde clar că bugetul de stat este principalul câştigător, iar petardele de fum au ca şi scop să ascundă acest aspect şi să ne îndrepte către un alt vinovat.

Dacă statul ar fi renunţat la jumătate din câştiguri, preţul gazelor şi al energiei electrice din Români ar fi fost similar cu cel din anul 2020.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Statul este sursa raului.

  1. Statul nu mai reprezinta interesul gloatelor, ci al corporatiilor. Asta e noua realitate.

  Facturile mari sunt acum pentru ca 2 ani oameni nu prea au platit facturi! acum se plateste consumul pe 2 ani de pandemie cu aceste regularizari! Media foarte fomista dupa stiri bomba a dat pe post aceste situatii cand de fapt ele TREBUIAU RESPINSE PENTRU CA ERAU RIDICOLE!

  E RIDICOL CA SA PREZINITI O FACTURA DE 5000 RON CARE E O REGULARIZARE PE 2 ANI PENTRU CA X-ULESCU NU A PLATIT DECAT 10 RON PE LUNA LA FACTURA DE GAZ SAU LUMINA! 

  FENOMENUL PSIHOLOGIC E DE INTELES: LUMEA ERA PANICATA DACA MAI TRAIESTE DE PE O LUNA PE ALTA DIN CAUZA ACESTUI VIRUS CARE A FOST EXTREM DE EXAGERAT IN MEDIA SI A IGNORAT PLATA FACTURILOR SAU A PLATIT SUMA MINIME LUNAR.

  DUPA 2 ANI DE PANDEMIE SA TREZIT CU REGULARIZARI DE MII DE RONI 

  SI OMUL SA DUS LA TV- CA ASA E MODERN!

  SA RECLAME FAPTUL CA A STAT PANICAT 2 ANI! 

  Dacă statul e mana in mână cu corporațiile in jefuirea omului simplu, argumentele prezentate devin discutabile

  De ce, spre exemplu, nu s-au instalat contoare Smart în toată tara astfel încât indexurile sa fie citite corect și la timp ??

  Aceste contoare trebuiau instalate din banii corporațiilor întrucât ele iau "grosul mălaiului" de la oameni. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb