Petre Daea anunţă că România va continua să permită tranzitul de cereale ucrainene către state terţe

S.B.
Politică / 19 aprilie 2023

Petre Daea anunţă că România va continua să permită tranzitul de cereale ucrainene către state terţe

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţă, miercuri seară, în urma discuţiilor cu omologul ucrainean, că România va continua să permită tranzitul de cereale către state terţe.

România a precizat faptul că are in prezent cea mai mare expunere privind impactul negativ al importurilor din Ucraina întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea importurilor. România a subliniat că se vede ameninţată de un aflux si mai mare de cereale din Ucraina întrucât punctele de ieşire din UA către celelalte state sunt închise. România a rămas principal culoar de tranzit iar Portul Constanta devine si mai aglomerat.

Vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat răspicat că măsurile unilateral luate de cele 4 state europene sunt ILEGALE, contravin Tratatelor de Aderare şi Acordului de Asociere încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să şi le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica.

Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări compus din 100 de milioane de la intervenţia de criză a CE , urmând ca această sumă să fie repartizată în perioada imediat următoare şi un pachet de

reglare a importurilor din Ucraina. Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui si seminţe de rapiţă. Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag.

S-a solicitat poziţia miniştrilor din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România. Toate statele au susţinut că sunt necesare soluţii pentru suplimentarea listei de produse beneficiare de măsuri de salvgardare şi a regândirii perioadei de aplicare, prin prelungirea ei.

Întrucât nu s-a ajuns la un consens în această privinţă, vicepreşedinte CE a precizat faptul că problema importurilor a fost ridicată la rang de prim-ministru şi preşedinte prin semnarea scrisorii comune a celor 4 prim-miniştri şi preşedintelui Bulgariei. Prin urmare a solicitat ca statele membre să se pună de acord, până la finalul acestei săptămâni, prin consultare a prim-miniştrilor si Presedintele Bulgariei

"Ministrul Agriculturii Petre Daea a prezentat omologului său situaţia deosebit de gravă existentă în România. În contextul actual care este mult mai grav dat fiind faptul că 3 state ( Polonia, Ungaria şi Slovacia) au luat măsuri unilaterale de interzicere a importului la care s-a adăugat şi Bulgaria cu interzicere importului începând cu data de 24 aprilie.

In aceste condiţii România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina.

România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de către ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare. Această măsură a fost comunicată ministrului ucrainean.

De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe." a spus Daea.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. A vorbit pe limba cormoranilor? Ca taica asta saracu nici romaneste nu vorbeste fluent.. Singura tara care mai permite tranzitul, ultima tara mai exact, ultima ca de obicei.. Oameni fara coloana vertebrala, oameni care nu au curajul sa faca ceea ce trebuie pentru tara lor, preferand sa ne vanda doar sa ramana ei in posturile pentru care evident nu sunt competenti

    asa isi saboteaza autoritatile romane cetatenii si societatile comerciale...

    Asa și trebuia. Dacă le bloca se tripla prețul pâinii în România. Exploda prețul laptelui și al cărnii. Luați din Ucraina ca e mai ieftin. Puteți lua și alte produse : ulei, unt, carne, etc. Ne mai trebuie buletin de Ucraina și scăpăm de toate belelele. Ne da statul bani de cazare, hrana și utilități. Romani treceți granița cu Ucraina!

    Porcaria din portul Constanta cand o rezolvati? Spuneti-i Ursulei ca mai sunt si alte porturi in Europa: Hamburg, Rotterdam, pe care le protejeaza cu Schengen. Acolo ar trebui sa ajunga exporturile ucrainiene. Au dat bani pentru protejarea infrastructurii portului Constanta?

    1. Constanta lucrează din plin, traderii români revând marfa din Ucraina pe care o cumpara cu discount generos. Sunteți pe dinafara, aici e vorba de profit ușor și rapid, nu de politica. Nu-i așa tov agricultor, Stanescu PSD?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9704
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5850
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1659
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9171
Gram de aur (XAU)Gram de aur355.8616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb