Consiliul Concurenţei a declanşat un studiu pentru a identifica barierele care limitează accesul fermierilor români pe piaţa procesării şi comercializării cărnii de porc, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei de către instituţia publică.
Potrivit sursei menţionate, autoritatea de concurenţă vizează identificarea eventualelor disfuncţionalităţi ale sectorului care ar putea afecta concurenţa şi implicit consumatorii. Studiul dorit de Consiliul Concurenţei vizează stabilirea limitărilor administrative, de reglementare şi de acces la finanţare, care frânează dezvoltarea fermelor mici şi foarte mici şi îngreunează intrarea fermierilor sau procesatorilor pe piaţa cărnii de porc.
De asemenea, în cadrul studiului va fi analizat şi modul în care funcţionează industria, în principal caracteristicile acesteia, procesele şi criteriile privind certificarea cărnii de porc în scopul comercializării, precum şi gradul de integrare al companiilor implicate pe flux.
„Pe fondul creşterii importurilor de carne de porc şi al reducerii exporturilor, ne-am propus să identificăm cauzele acestui deficit şi obstacolele care limitează accesul fermierilor români la marile lanţuri comerciale. Analizăm întregul lanţ - de la fermă, la abator, procesare şi până la retail - pentru a stabili ce măsuri pot stimula diversitatea produselor la raft şi, implicit, preţuri mai accesibile pentru consumatori”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit comunicatului de presă citat.
Ca urmare, Consiliul Concurenţei va solicita informaţii de la companiile din domeniu şi de la instituţiile publice implicate. De asemenea, autoritatea de concurenţă invită producătorii de carne de porc şi produse din carne de porc (în special mici producători/fermieri) şi procesatorii, precum şi orice altă parte interesată să-i transmită date, informaţii şi/sau documente, pe care le consideră relevante pentru studiu.



























































Opinia Cititorului